Jak doma správně třídit odpad: Kam patří plato od vajec a je třeba umývat kelímky od jogurtu?

Tatínek s dětmi třídí v domácnosti odpad LightField Studios / Shutterstock

Kam patří tetrapack od mléka, mohu špinavý karton vyhodit do papíru, dá se vytřídit obal od vajec a je třeba před vyhozením umývat kelímky od jogurtu? Kolem třídění odpadu v domácnosti visí množství otázek, které mohou některým lidem pěkně zamotat hlavu. Třídění odpadu v domácnostech má přitom klíčovou roli v úspěšném procesu recyklace. Pokud i vy chcete doma efektivně třídit, odpovědi na tyto a další otázky vám dá náš článek.

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

Proč a jak třídit odpad?

Třídění odpadu často začíná přímo u spotřebitelů doma. V ideálním případě byste měli být schopni vytřídit jakýkoli odpad, který doma vytvoříte, případně se snažit vytvářet jej co nejméně.

Návod, co kam vyhodit, vám dají už výrobky samotné. Na obalech bývá často uveden symbol, jenž napoví, do kterého kontejneru výrobek vyhodit.

Ať už máte na třídění speciální koše, tašky nebo odpad házíte rovnou do kontejnerů, rozhodně ve své snaze pokračujte. Poctivé třídění odpadu přispívá ke snížení objemu směsného odpadu a zjednodušení celého procesu recyklace.

Záběr na vyhazování čiré skleněné flašky do kontejneru Prostock-studio / Shutterstock.com

Barvy kontejnerů nám napoví

Odpad se poté vyhazuje do speciálních kontejnerů. Do zeleného patří veškeré barevné sklo, do bílého čiré sklo. Tyto kontejnery bývají často 2v1 a mají samostatný otvor pro barevné a čiré sklo. Do žlutého patří plasty, takže veškeré sáčky, tašky, kelímky od mléčných výrobků, obaly od CD, ale také krabice tetrapack od mléka a džusů. Do modrého kontejneru pak vyhazujeme papír.

Kromě papíru, skla a plastů můžete doma třídit také baterie, elektroodpad, bioodpad nebo textil. Příklady věcí, které lze třídit, bývají uvedené i na samotných veřejných sběrných nádobách.

Kdy vznikne zálohový systém na PET lahve?

O zavedení systému vratných PET lahví a plechovek se v Česku diskutuje již několik let. Nyní to vypadá, že se jeho zavedení dočkáme v roce 2025.

Obaly by měly ze zákona přijímat obchody s potravinami, ale i benzinové stanice s výměrou vyšší než 50 metrů čtverečních a další místa. Ministerstvo si od zavedení zálohového systému slibuje především snížení množství odpadu odhozeného v přírodě.

Záběr na ruce vkládající do bioodpadu další zbytky Pixavril / Shutterstock.com

Kam patří zbytky z kuchyně?

Rostlinný odpad, který je biologicky rozložitelný, patří do biopopelnice. Nejenže se jeho tříděním snižuje objem směsného odpadu, v němž by jinak skončil, ale navíc je jakožto kompost nadále využitelný. O biopopelnici můžete zažádat už téměř v každém městě a vesnici. Pokud navíc v daném místě platíte popelnice na směsný odpad, komunální služby vám ji často přistaví zdarma.

Do biopopelnice, která má hnědou barvu, patří zbytky ovoce a zeleniny, suché pečivo, skořápky ořechů, kávová sedlina, čajové pytlíky, ale i odpad ze zahrady, jako jsou povadlé květiny, posekaná tráva, popel z grilu, větve či plevel.

Do biopopelnice rozhodně nepatří maso, zbytky vařených jídel ani použitý olej. Ten stačí nalít do PET lahve a vyhodit do speciálního kontejneru, případně odevzdat ve sběrném dvoře.

Co s ostatními odpady?

Jsou materiály, u kterých cítíme, že není úplně vhodné je vyhodit jen tak do směsi. Co ale dělat s odpadem ze železa, mědi, vyřazenou elektronikou či s léky? Kovy můžete odevzdat ve sběrných dvorech, za některé, jako jsou právě železo a měď, navíc dostanete i zaplaceno. Do sběrného dvora patří i nebezpečný odpad, takže lepidla, zbytky barev, ředidla a podobně.

Elektroodpad také patří do sběrného dvora, a pokud jde o menší elektroniku nebo baterie, můžete je vyhodit do červených kontejnerů na elektroodpad. Staré oblečení, které není znečištěné ani jinak znehodnocené, můžete vložit do sběrných kontejnerů na textil některých charitativních organizací.

Záběr na krabici s recyklačním symbolem a ruka, která do ní dává prázdná plata od vajíček Aquarius Studio / Shutterstock.com

10 pravidel správného třídění

  1. Stará zrcadla nepatří do skla, ale do kontejneru na směsný odpad.
  2. Skořápky od vajec sice patří na domácí kompost, ale do biopopelnice ne! Veřejné kompostárny mají přísné regule a nemohou přijímat odpad živočišného původu.
  3. Plata od vajec a ruličky od toaletního papíru se dlouho vyhazovaly do směsi. Díky novým technologiím je však možné recyklovat i tyto odpady a patří proto do modrého kontejneru na papír.
  4. Prázdné kelímky od jogurtu nemusíte dokonale vymývat, než je hodíte do žlutého kontejneru. S běžným znečištěním si třídicí linky poradí.
  5. Do papíru rozhodně nepatří mastný či jinak znečištěný papír. Ani posmrkané papírové kapesníky!
  6. Nepoužité nebo prošlé léky nevyhazujte, musí být zlikvidovány odborně, proto je vracejte zpět do lékárny.
  7. Prázdné blistry od léků patří kvůli obsahu hliníku mezi kombinované obaly, do kontejnerů pro plast je nedávejte. Vyhodit je můžete do směsi.
  8. Papírová obálka s okénkem patří do papíru, fólii z okénka přitom není třeba z obálky vytrhávat.
  9. Polystyren, který často najdeme jako výplňový materiál v krabicích s novými spotřebiči, patří do plastu.
  10. Obaly od paštiky či jiné hliníkové obaly vhazujte do šedého kontejneru na kovy.

Jak vytvářet méně odpadu?

Třídění však není samospásné a část odpadu, který vytřídíme, stejně skončí na skládce, protože je jeho recyklace nemožná nebo příliš finančně náročná. Nejlepším způsobem, jak přispět k záchraně naší planety, je vytvářet co nejméně odpadu.

Začít můžete maličkostmi. Papír popsaný jen z jedné strany nevyhazujte, nekupujte jednorázové nádobí, používejte pouze nabíjecí baterie, které využijete až 100x častěji než ty jednorázové, a do domácnosti si pořizujte kvalitní přístroje, které vám vydrží dlouhá léta. Pokud jde o odpad z jídla, pokuste se omezit počet obalů – zeleninu kupujte na trhu, maso u řezníka a trvanlivé suroviny, jako jsou čočka nebo rýže, v bezobalovém obchodě.

Zdroje: Kupi, Ministerstvo životního prostředí, Jak třídit, Samosebou, Zálohujeme