Ať už na zahradě nebo v bytě, kompostování propadá čím dál více lidí. Výsledné hnojivo se hodí nejen na záhony, ale také na hnojení pokojových rostlin nebo bylinek v kuchyni či na parapetu. Co dělat, pokud vám kompost pravidelně plesniví a hnije? V první řadě si ověřte, že do něho dáváte pouze vhodný bioodpad. A začněte u ovoce. I jeho kompostování má svá pravidla a existují druhy, které jej znehodnotí. Které ovoce to je? A které se naopak lidé mnohdy zbytečně zdráhají na kompost dát?
Silně poškozené, nahnilé, nebo dokonce nakažené plody je vždy potřeba co nejdříve zlikvidovat a dostat od zdravých stromů, jejich kořenů a půdy. Klidně k tomu ale můžete využít kompost – už dávno totiž neplatí, že do něho nakažené plody nepatří.
Důležité pouze je, aby se jablka stihla zcela rozložit a nehrozilo další šíření nemocí. Budete-li potom takové hnojivo využívat na zahradě jako zeminu, neměl by být žádný důvod k obavám. „Díky tlení za nepřístupu vzduchu a při vyšší teplotě dojde ke zničení choroboplodných zárodků,“ vysvětlil pro iDNES.cz Jan Kopřiva, odborník na choroby rostlin z firmy Semena Vaněk. Kompost navíc doporučuje posypat zahrádkářským vápnem a nechat ho proležet před zimou.
Při vyhazování shnilých jablek na kompost pouze myslete na základní pravidlo vrstvení, aby se vám plody pěkně rozkládaly a dále nehnily na jedné velké hromadě. Na každý 1 díl zeleného bioodpadu (ovoce, zelenina, tráva apod.) patří 2 až 3 díly hnědého (papír, větve, suché listí ad.).
Nejrizikovější jsou ze všech druhů ovoce potom citrusy, respektive jejich slupky a zbytky dalších exotických plodů, například banánů nebo ananasů. Ty se velmi dlouho rozkládají, takže hrozí, že začnou plesnivět a znehodnotí celý kompost, a proto se na něj spíše nehodí. Zejména pokud jde o menší kuchyňské kompostéry, které nejsou tak vrstvené a odvětrávané jako venkovní.
Řada lidí se také obává chemického postřiku exotických plodů, který by z organického bio hnojiva udělal spíše toxický odpad. Jedná se však o zbytečnou obavu. Ovoce se totiž ošetřuje fungicidy, které jsou organického původu a bez problému se rozloží.
Některé další zakázané suroviny jsou jasné, u jiných si lidé nejsou jistí. V každém případě kvůli obsahu škodlivých a toxických látek, riziku hniloby nebo množení nežádoucích bakterií, byste na kompost neměli nikdy dávat následující:
Zdroje: idnes.cz, bydleni.instory.cz, ireceptar.cz