Jak posílit imunitu před viry? Nakládanou zeleninou: Je velice zdravá a plná vitamínů

Máte rádi nakládanou zeleninu? szjeno09190 / Pixabay.com

Možná jste už četli o zdravotních přínosech kvašené zeleniny. Zdravá je, ale v obchodě na ni narazíte jen málokdy. A když přeci jen ano, bývá „obohacena“ o konzervanty, které jsou v jejím případě úplně zbytečné. Nejlepší bude vždy jenom ta domácí.

Přečtěte si také

Test čističů: Jak a čím rychle a šetrně odstranit odolnou mastnotu v kuchyni
Test čističů: Jak a čím rychle a šetrně odstranit odolnou mastnotu v kuchyni

Jaký je rozdíl mezi pickles a klasickou nakládanou zeleninou v octu?

To, co je v láku ve skleničce, ještě nemusí být zdravé. Nepleťte si proto kvašenou zeleninu (z angličtiny pickles) s tradiční sterilovanou zeleninou, jako jsou například okurky, které možná každé léto zavařujete v octovém láku, případně je jako spousta ostatních koupíte v obchodě.

Při tomto způsobu uchování zeleniny nejsou přítomny bakterie mléčného kvašení, a tudíž takový výrobek nemá ony blahodárné účinky na zdraví jako právě fermentovaná zelenina.

Kvašená zelenina chutná a voní úplně jinak, je tedy možné, že si na ni budete muset zpočátku zvyknout.

V obchodě na pravou kvašenou zeleninu asi jen tak nenarazíte Achim Thiemermann / Pixabay.com

Kde se dá kvašená zelenina (pickles) koupit?

Určitě ji pořídíte na některých farmářských trzích či v obchodech se zdravou výživou. Samozřejmě, že se třeba kysané zelí dá koupit i v běžném supermarketu, ale takový produkt už může obsahovat konzervanty, které v kvašené zelenině být nemusí.

A právě proto je lepší vyrobit si pickles doma. Je to velice jednoduché, i když to neznamená, že při tomto procesu zpracování zeleniny nemáte co pokazit. Paradoxně toho můžete zkazit dost, ale s trochou cviku to zvládnete.

Jak na kvašení zeleniny bez speciální nádoby?

Ke kvašení zeleniny nepotřebujete žádné speciální pomůcky, všechno se dá zvládnout s nádobami, které máme běžně doma. I když s hrncem na to přímo určeným (kvašák, zelák či kvasný hrnec) byste měli po starostech.

Jaká zelenina se na pickles hodí nejvíce?

Zelenina, vhodná ke kvašení, by měla být tvrdší (zelí, kedlubna, ředkev, mrkev, celer, květák apod.), ať místo pickles nemáte zkvašenou zeleninovou kaši. Úplní začátečníci začínají s tím nejobvyklejším – hlávkovým zelím.

Na pickles je nejvhodnější tvrdá zelenina Jana Albrechtová

Brzy se do toho dostanete

Ale nebojte se. Principy kvašení si zvládne osvojit každý, poté již můžete experimentovat s různými druhy zeleniny či koření (česnek, kopr, křen, chilli a mnohé další). Nicméně základem při kvašení je sůl, případně kmín. Bez soli by to nešlo, ta totiž uvolní šťávu uvnitř zeleniny, což při kvašení potřebujeme, navíc zamezí množení nežádoucích látek.

Co když se pickles zkazí?

Kvašená zelenina se může během fermentace zkazit vlivem špatné teploty, nesprávného množství soli, může zplesnivět anebo překvasit. Ale nebojte se, že byste to podle zápachu a chuti nepoznali.

V případě že se vám pickles zkazí, neuvažujte nad jeho záchranou a zeleninu raději vyhoďte. Zachránit stejně nijak nepůjde. Jediné, co se dá v tomto okamžiku dělat, je zkusit to znovu.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!