Možná jste už četli o zdravotních přínosech kvašené zeleniny. Zdravá je, ale v obchodě na ni narazíte jen málokdy. A když přeci jen ano, bývá „obohacena“ o konzervanty, které jsou v jejím případě úplně zbytečné. Nejlepší bude vždy jenom ta domácí.
To, co je v láku ve skleničce, ještě nemusí být zdravé. Nepleťte si proto kvašenou zeleninu (z angličtiny pickles) s tradiční sterilovanou zeleninou, jako jsou například okurky, které možná každé léto zavařujete v octovém láku, případně je jako spousta ostatních koupíte v obchodě.
Při tomto způsobu uchování zeleniny nejsou přítomny bakterie mléčného kvašení, a tudíž takový výrobek nemá ony blahodárné účinky na zdraví jako právě fermentovaná zelenina.
Kvašená zelenina chutná a voní úplně jinak, je tedy možné, že si na ni budete muset zpočátku zvyknout.
Určitě ji pořídíte na některých farmářských trzích či v obchodech se zdravou výživou. Samozřejmě, že se třeba kysané zelí dá koupit i v běžném supermarketu, ale takový produkt už může obsahovat konzervanty, které v kvašené zelenině být nemusí.
A právě proto je lepší vyrobit si pickles doma. Je to velice jednoduché, i když to neznamená, že při tomto procesu zpracování zeleniny nemáte co pokazit. Paradoxně toho můžete zkazit dost, ale s trochou cviku to zvládnete.
Ke kvašení zeleniny nepotřebujete žádné speciální pomůcky, všechno se dá zvládnout s nádobami, které máme běžně doma. I když s hrncem na to přímo určeným (kvašák, zelák či kvasný hrnec) byste měli po starostech.
Zelenina, vhodná ke kvašení, by měla být tvrdší (zelí, kedlubna, ředkev, mrkev, celer, květák apod.), ať místo pickles nemáte zkvašenou zeleninovou kaši. Úplní začátečníci začínají s tím nejobvyklejším – hlávkovým zelím.
Ale nebojte se. Principy kvašení si zvládne osvojit každý, poté již můžete experimentovat s různými druhy zeleniny či koření (česnek, kopr, křen, chilli a mnohé další). Nicméně základem při kvašení je sůl, případně kmín. Bez soli by to nešlo, ta totiž uvolní šťávu uvnitř zeleniny, což při kvašení potřebujeme, navíc zamezí množení nežádoucích látek.
Kvašená zelenina se může během fermentace zkazit vlivem špatné teploty, nesprávného množství soli, může zplesnivět anebo překvasit. Ale nebojte se, že byste to podle zápachu a chuti nepoznali.
V případě že se vám pickles zkazí, neuvažujte nad jeho záchranou a zeleninu raději vyhoďte. Zachránit stejně nijak nepůjde. Jediné, co se dá v tomto okamžiku dělat, je zkusit to znovu.