Test samoopalovacích produktů: Všechny byly účinné, ale má to jeden velký háček

Hladké nohy a ruce NMK-Studio / Shutterstock.com

Přestože samoopalovací přípravky představují bezpečnější alternativu k dlouhodobému opalování na slunci, jejich složení není vždy bez problémů. Francouzská spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir poukázala na přítomnost formaldehydu, který není od roku 2019 v kosmetice povolen kvůli negativním vlivům na zdraví.

Přečtěte si také

Oblíbený retro zákusek, který si nezadá s makronkami: Udělejte si vynikající laskonky, zvládne je každý!

Samoopalovací přípravky nezajišťují ochranu proti UV záření

Historicky byla opálená pokožka považována za znak luxusu a vysokého společenského postavení. Ovšem velkým problémem je rakovina kůže, jejíž výskyt se například ve Francii od 80. let do roku 2018 ztrojnásobil. Proto se mnoho lidí obrací k samoopalovacím krémům, pěnám a mlékům jako k bezpečnější alternativě k přímému slunění.

Žena si nanáší samoopalovací krém New Africa / Shutterstock.com

Organizace UFC-Que Choisir provedla test šesti samoopalovacích produktů. Výsledky ukázaly, že všechny produkty byly efektivní, přestože došlo k rozdílům v intenzitě dosaženého opálení. Je však důležité být opatrný, co se týče složení některých z těchto vzorků.

Co obsahují samoopalováky?

Hlavní složkou samoopalovacích produktů je dihydroxyaceton (DHA), který na povrchu kůže reaguje s aminokyselinami a vytváří pigment podobný melaninu. Tento proces však může vést k uvolňování formaldehydu. Přestože právní předpisy vyžadují upozornění na obalech výrobků, pokud množství formaldehydu přesáhne 10 mg/kg, tato povinnost se nevztahuje přímo na DHA. Na trhu jsou k dispozici i výrobky bez DHA, které jsou však méně rozšířené.

Jak dopadl test?

V testech UFC-Que Choisir byly zkoumány různé samoopalovací produkty s rozdílnou intenzitou opálení.

  1. Například pěna b.tan Love at first tan poskytovala rovnoměrné a přirozeně vypadající opálení, avšak obsahovala stopy formaldehydu. St Tropez Self Tan Classic zase okamžitě zbarvil pokožku, ale také obsahoval formaldehyd a alergeny.
  2. Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer mléko přineslo intenzivní opálení, avšak bylo zde zjištěno 41 mg/kg formaldehydu a 8 alergenů.
  3. Negativním příkladem byl sprej Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer Mist, jehož aplikace byla sice pohodlná, ale výsledek opálení nebyl přirozený a složení obsahovalo vysoké množství formaldehydu (68 mg/kg), což představuje zdravotní riziko zvláště v aerosolové formě.

Garnier

Samoopalovací přípravky tedy mohou být užitečnou alternativou k opalování na slunci, avšak je třeba pečlivě vybírat produkty s ohledem na jejich složení a možné zdravotní riziko.

Zdroj: Quechoisir, Kupi