Jak chránit psa nebo kočku před klíšťaty? Porovnali jsme obojek, pipetu i šampony a spreje

Pes je ve vysoké trávě Veronika 7833 / Shutterstock.com

S teplým počasím vstoupil do domácností se psy a kočkami strašák v podobě klíšťat. Jak čtyřnohé kamarády efektivně chránit před vnějšími parazity? Způsobů je hned několik. Podívali jsme se na zoubek nejdostupnějším přípravkům, které seženete v obchodech.

Přečtěte si také

Potravináři zveřejnili výsledky kontrol za loňský rok. Jen za pokuty do státního rozpočtu putuje přes 128 milionů

Jaro a léto je spojeno s nutnou ochranou chlupáčů nejen proti klíšťatům, ale i blechám. Až do pozdního podzimu je dobré kožíšky čtyřnohých psích či kočičích kamarádů chránit. Právě klíšťata nejsou jen obtěžujícím hmyzem sajícím krev. Mohou roznášet nebezpečné nemoci – pomocí přípravků na odpuzování klíšťat tedy chráníte mazlíčky také před možnou nákazou.

Obojky proti klíšťatům

Antiparazitní obojek – obojek napuštěný účinnou látkou, která se uvolňuje do pokožky zvířete – je jednou z mnoha možností, jak chránit psy i kočky proti blechám a klíšťatům. Jsou k sehnání také v přírodní podobě – v tomto případě je obojek napuštěn zejména esenciálními oleji, které hmyz odpuzují.

Černé kotě s bílými fleky má na krku zelený antiparazitní obojek Fayzulin Serg / Shutterstock.com

Výhody

Kvalitní antiparazitní obojek je k sehnání zpravidla za dobrou cenu, jeho výhoda je pak dlouhodobá forma ochrany – oproti pipetě chrání mazlíčka i několik měsíců. Obojky bývají voděodolné, snadno aplikovatelné a cenově dostupné.

Nevýhody

Je potřeba vybrat kvalitní kousek – některé obojky nemusí být tak účinné. Vzhledem k docela příznivé pořizovací ceně však můžete otestovat i více řešení.

Jak správně nasadit antiparazitní obojek?

Obojek je nutné správně nasadit, aby fungoval. Měl by přiléhat ke kůži, ale nesmí psa či kočku tlačit. Správnou délku si ověříte jednoduše – pod obojek se vám musí vejít dva prsty.

Pipety jsou účinné i proti blechám

Další možnou ochranou zvířat je přípravek v pipetě (spot-on).

Výhody

Tyto látky jsou účinné proti vnějším parazitům mnoha druhů, jejich aplikace je snadná. Přípravek v pipetě stačí nanést na místo mezi lopatky.

Nevýhody

Je potřeba dát pozor na alergické reakce – někteří psi a kočky je nemusí dobře snášet, ale to ostatně platí pro všechny formy ochrany v podobě chemických látek. Nevýhodou pipet může být kratší doba trvání ochrany – účinnost bývá udávána průměrně na čtyři týdny.

  • Tip: I při ochraně pipetou je možné používat při delších procházkách přírodou druhou zbraň proti parazitům – sprej či šampon.
Jeden člověk drží psa plemene corgi a druhý mu na záda aplikuje přípravek pipetou Chutima Chaochaiya / Shutterstock.com

A co spreje a šampony?

Další možností ochrany domácích mazlíčků jsou antiparazitní spreje či šampony.

Výhody

Jsou určeny k jednorázovému, krátkodobému použití, jejich účinek ale bývá dobrý. Výhodou je pořizovací cena.

Nevýhody

Nevýhodou může být nutnost pravidelné, časté aplikace – tedy před každou procházkou s domácím mazlíčkem.

  • Pozor – ne každý sprej či přípravek je určen pro psy i kočky. Některé psí přípravky jsou pro kočky vysoce toxické, vždy si ověřte druh účinné látky a postupujte přesně podle návodu.

Jak vyrobit domácí repelent?

A co takhle připravit si domácí repelentní přípravek proti klíšťatům a dalším parazitům? Máme pro vás přírodní recept, který můžete používat nejen na mazlíčky.

Přírodní domácí repelent – recept

Stačí přivést k varu jeden litr vody. Jakmile se voda začne vařit, přidejte 25 g sušeného rozmarýnu a směs nechte louhovat až do vychladnutí. Nakonec přidejte lžíci vinného octa a přípravek přelijte do rozprašovače. Používejte vetřením do srsti mazlíčka, než vyrazíte ven.

Zdroj: Mall, Prima nápady