Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Úhoř: Nejpašovanější rybí delikatesa bez kostí, která je stejně drahá jako kokain

Úhoř: Nejpašovanější rybí delikatesa bez kostí, která je stejně drahá jako kokain

Obliba ryb v českých domácnostech rok od roku stoupá úměrně s tím, jak se lidé více zajímají o to, co jedí. V nabídce prodejců najdete vše od klasických ryb z českých rybníků až po ty exotické z oceánu. Pokud chcete vyzkoušet na talíři něco netradičního, vsaďte na úhoře říčního. Co takhle si jej dát k obědu?

Přečtěte si také

Víte, jak správně uspořádat lednici? Rozhoduje rozdílná teplota a výběr potravin
Víte, jak správně uspořádat lednici? Rozhoduje rozdílná teplota a výběr potravin

Delikatesa s léčivými účinky

Důvodem vyšší ceny úhořího masa je ohromný zájem o tuto pochoutku, díky které se dostala do hledáčku pytláků, ale i ochránců přírody. Ale popořadě. Před desítkami let byla tato atypicky vypadající ryba v našich vodách v hojném zastoupení. Dnes statistiky uvádějí až devadesátiprocentní úbytek. Na vině jsou turbíny vodních elektráren, které putující ryby rozsekají. Úhoři totiž podobně jako lososi absolvují kvůli tření dlouhou pouť evropskými řekami až do moře, kde se rozmnožují. Mnohem větším nepřítelem tohoto druhu jsou však pašeráci, kteří jdou na ruku asijským zákazníkům. Ti jsou ochotní zaplatit přes tři sta tisíc korun za kilo mladých úhořů. Za vysokou poptávkou stojí víra Asiatů, že úhoří maso má léčivé účinky. I proto se s malou nadsázkou říká, že úhoř je stejně drahý jako kokain.

Úhoř je oblíbenou přísadou sushi

Kvůli nelegálnímu obchodu a zájmu asijských zemí se úhoř říční dostal pod ochranu CITES, což je úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Z obav o vyhynutí tohoto druhu Evropská unie zpřísnila pravidla, a s rybou se může na mezinárodní úrovni obchodovat jen na základě zvláštních povolení. K největšímu odhalení pašeráků patří zadržení zásilky, ve které bylo několik tun úhořího masa.

Když se podaří úhořovi na jeho komplikované cestě do Sargasového moře vyhnout se turbínám a přežije i nálety pytláků, má ještě jednoho nepřítele. Úbytek úhořů způsobuje i krevnatka úhoří, hlístice parazitující v jejich plynovém měchýři. Ta sama o sobě úhoře nezabije, ale oslabí jej, a pokud přijde ryba do styku s infekcí, pravděpodobněji nákaze podlehne.

V poslední době se úhořům u nás blýská na lepší časy. Čeští rybáři vysazují mladé jedince a omezují jejich lov. Minimální lovná délka je padesát centimetrů a doba hájení od 1. září do 30. listopadu. Tato opatření mají pomoci návratu tohoto druhu do českých vod. Ještě radikálnější cestu zvolilo Švédsko, kde je lov této ryby zcela zakázán.

Úhoří maso je považováno za velkou delikatesu

Úhoř říční se řadí mezi nejchutnější ryby, které si můžete dát k obědu. Vzhledem připomíná hada a jeho maso je bílé, dost tučné (obsahuje až 23 % tuku), ale lahodné a nemá mezisvalové kůstky, což ocení každý, kdo nerad vytahuje rybí kostičky. Maso je všude velmi ceněno a jeho příprava je rozmanitá. Může se vařit i dusit, menší exempláře je možné upravit smažením, tučnější větší ryby jsou vynikající uzené.

Úhoře jednoduše seženete v prodejnách Makro. Na jejich webových stránkách se navíc můžete podívat, jakou cestu urazil a jak dlouho mu trvalo, než se dostal do prodejny. V nabídce bývá i ve specializovaných rybích prodejnách. Cena se pohybuje okolo 350 Kč za kilogram masa, což je zhruba stejně jako za kilo candáta či štiky.

Jak připravit úhoře

Rychle a jednoduše připravíte úhoře dušením. Vykuchanou rybu bez kůže podélně rozřízněte, osolte, pokapejte citronovou šťávou a vložte do pekáče. Na maso dejte kousky másla, posypejte oreganem a podlijte vínem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba půl hodiny a máte hotovo. Šťávu na závěr ochuťte sójovou omáčkou a ideálně podávejte s rýží.

Výborně úhoř chutná i s kořenovou zeleninou, cibulí a slaninou společně s novým kořením a tymiánem. To celé posypejte cukrem a občas v troubě promíchejte. Pak přidejte úhoře, kousky másla a podlijte vínem. Za třicet minut můžete podávat s čerstvou bagetkou a zdravá večeře je na světě.

Co mají společného úhoř a zmije?

Francouzi patří mezi gurmány, kteří úhoří maso považují za delikatesu. Japonci zase kousky čerstvého úhoře s oblibou přidávají do sushi. Pozor ale na zabíjení živého úhoře. Jeho krev totiž obsahuje jedovatý ichtyotoxin s podobnými účinky jako zmijí jed. Je třeba se vyvarovat kontaktu úhoří krve s otevřenými ranami a jejího vstříknutí do oka. Tedy nic pro laiky. Ale nebojte, při vyšších teplotách přestává být úhoří krev nebezpečná, protože se jed tepelnou úpravou zneškodní.