Japonské mochi koláčky

Čas přípravy: 15 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
4. ledna
Japonské mochi koláčky zelené a růžové, servírované na prkénku, na šedém stole Ilustrační foto: New Africa / Shutterstock.com

Mochi koláčky jsou tradiční japonský dezert připravený z lepkavé rýžové mouky. Tyto malé bochánky, plněné nejrůznějšími sladkými náplněmi, si pro jejich nevšední chuť i konzistenci buď zamilujete, nebo právě naopak. Připravit si je zvládnete i doma, podle našeho receptu to hravě zvládnete.

Postup přípravy

Těsto

  • 1

    Ve skleněné misce si smícháme mouku a cukr. Přilijeme vodu a vše metličkou vyšleháme do hladkého, tekutějšího, těsta. Podle chuti přidáme přírodní nebo potravinářské barvivo, případně dochucovadlo.

  • 2

    Skleněnou misku přikryjeme kuchyňskou fólií a na několika místech vidličkou propíchneme.

  • 3

    Misku dáme na jednu minutu do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Potom vyndáme a promícháme navlhčenou silikonovou špachtlí. Opět překryjeme fólií a dáme na další minutu ohřívat. Takto opakujeme ještě jednou. V součtu bude celkový čas ohřívání asi 3 minuty.

  • 4

    Hmota bude postupně houstnout, při finálním míchání již bude tuhá a pružná. Těsto rozdělíme na několik menších částí a ty obalíme škrobem.

  • 5

    Poté vyválíme a nařežeme na kousky.

Náplň

  • 1

    Tradiční náplní je pasta Anko z červených fazolí adzuki, jejichž chuť připomíná oříšky. Fazole adzuki přes noc namočíme a poté uvaříme ve vodě doměkka, během varu sbíráme vysráženou pěnu.

  • 2

    Rozmixujeme do hladké a husté konzistence, propasírujeme a podle chuti trochu osolíme. Dosladíme cukrem, případně dochutíme kakaem, matcha čajem, ovocem.

  • 3

    Ze vzniklé hmoty připravíme menší kuličky a dáme je vychladit do lednice.

  • 4

    Do kousků těsta pak zabalíme vychlazenou fazolovou náplň. Z hmoty vytvoříme 15 středně velkých nebo 20 menších kousků.

Zajímavé tipy
  • Budete-li používat fazolovou nebo sezamovou pastu, můžete si z nich předem připravit menší kuličky a dát je vychladit. Kuličky se budou se pak snáze balit do mochi těsta.
  • Mochi se také plní sladkou či ochucenou pastou z bílých fazolí nebo černého sezamu, dále čerstvým ovocem, nugátem, ovocným želé, pyré apod.
  • Hotovou pastu Anko z červených fazolí adzuki můžete také koupit v kamenných či internetových prodejnách se zdravými, alternativními nebo zahraničními potravinami.

Líbil se vám recept Japonské mochi koláčky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.