Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Cukr zemědělcům nevynáší! V příštích letech výrazně podraží

Cukr zemědělcům nevynáší! V příštích letech výrazně podraží

Zatímco loni nás zaplavovaly zprávy o klesající ceně cukru, která dokonce letos dosáhla historického minima, vyhlídky na následující roky tak světlé nejsou. Zemědělci se totiž potýkají s mnohými problémy, jejichž řešení spatřují v omezení produkce cukrové řepy a v jejím dražším prodeji. To pro zákazníky v obchodech znamená jediné. Cena cukru výrazně poroste!

Přečtěte si také

Kdo si hraje, nezlobí! Deskové hry, které zabaví dospělé i děti
Kdo si hraje, nezlobí! Deskové hry, které zabaví dospělé i děti

Jak je na tom cena cukru nyní?

Jak jsme již zmínili v úvodu, letos si na cenu krystalového cukru opravdu nemůžeme stěžovat. Naposledy se jeho aktuální cena, tedy 12 korun za kilo (v akci nyní dokonce  9–10 Kč/kg), na pultech obchodů objevila v roce 1990.

Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, například před pěti lety, v roce 2014, jsme kilo cukru kupovali za 24 korun, tedy jednou tolik dráž než nyní. Loni jeho cena spadla na 18 Kč/kg a poté dále postupně klesala.

Pro úplnost ještě dodáme, že k tomuto poklesu ceny cukru došlo, protože v říjnu 2017 přestaly platit některé kvóty Evropské unie, které produkci cukru omezovaly. Na trhu se tak objevila dostatečná zásoba, současně vlivem trendů zdravého životního způsobu a omezené spotřeby cukru se také o něco snížila jeho poptávka.

Nyní se však situace otáčí. Co se tedy stalo?

Cena cukru byla letos na historickém minimu, srovnatelná s rokem 1990

Zákazníci si libují, zemědělci počítají ztráty

Výnosy cukrové řepy v posledních pěti letech klesají a zásoby se tenčí (nejen v Česku, ale i v rámci celé Evropské unie). Ubývající cukr tak přestává být čím doplňovat.

Za letošní slabou sklizeň u nás mohou přemnožení hraboši i počasí. Úrodě neprospěla dlouhodobá sucha ani časté srážky na konci léta. Jejich vlivem totiž značnou část cukrové řepy napadly houbové choroby. Tím klesla kvalita plodiny i její cukernatost.

Právě ztráta cukernatosti je jedním z hlavních důvodů, proč cukrovary začaly od pěstitelů vykupovat řepu za nižší cenu, která ani zdaleka nepokryje náklady na pěstování. Zemědělcům se tak přestává vyplácet cukrovou řepu produkovat a zvažují, že na svých polích budou do budoucna pěstovat jiné, více prosperující plodiny.

Zemědělcům se kvůli nepříznivému počasí i škůdcům přestává vyplácet cukrovou řepu pěstovat

O kolik cukr do budoucna zdraží?

Tato počínající „cukrová krize“ se podle odborníků nejprve projeví zdražením cukru minimálně o 10–20 %. Ceny by měly začít stoupat od konce tohoto roku, nicméně již v prosinci se pravděpodobně setkáme s podražením o 2–4 koruny (oproti listopadové průměrné ceně 12 Kč/kg). Situaci neprospěje ani zvýšená poptávka během vánočního období.

Odborníci však dále odhadují, že se během následujících let cena cukru opět přehoupne přes hranici 20 korun za kilo.

Cukrem to nekončí, zdražuje i vepřové nebo mouka

Obdobný osud čeká i několik dalších základních potravin. Již nyní můžeme sledovat výraznější zdražení vepřového masa, za které může především epidemie prasečího moru v Číně i zvyšování cen jatečních prasat ze strany chovatelů. Zatímco na začátku letošního roku byla podle Českého statistického úřadu průměrná cena za kilo vepřové pečeně 119 Kč, v listopadu to bylo už 140 Kč.

Ceny by měly v budoucnu růst také u jablek, mléka a mléčných výrobků (například eidamu), mouky, a s tím souvisejícího chleba i dalšího pečiva.