Jaké hlavní jídlo připravit na Štědrý den, aby byla spokojená celá rodina? Ryba a řízky vedou

Štědrovečerní tabule

Vánoce jsou hlavně o společně stráveném čase, pohodě a sváteční atmosféře, mohlo by se říct. Ke správné vánoční náladě však patří také dobré jídlo. A jelikož má každý jiné chutě, jídlo bývá velmi často předmětem sporů, což na Vánoce jistě nechcete. Poradíme vám proto, co uvařit, aby byla spokojená celá rodina

Přečtěte si také

Nejhezčí podzimní dekorace si vyrobíte sami: Šípkový věnec nebo mechový květináč
Nejhezčí podzimní dekorace si vyrobíte sami: Šípkový věnec nebo mechový květináč

Připravili jsme pro vás 5 tipů na hlavní jídlo, které můžete vyzkoušet na Štědrý den. 

Kapr

Kapr patří mezi tradiční vánoční pokrmy zhruba od poloviny 20. století. My dnes známe především kapra smaženého v trojobalu, existují ale i jiné zajímavější a tradičnější recepty. 

Jedním z nich je kapr načerno, což je dušený kapr s vynikající sladko-kyselou omáčkou, která obsahuje sušené švestky, povidla, rozinky, mandle i další oříšky a strouhaný perník. Omáčku je nejlepší připravit minimálně 1 den dopředu, aby se stihla pěkně rozležet. 

Dalším tradičním receptem je kapr namodro, který se vaří ve vodě s kořenovou zeleninou a bylinkami a podává se nejčastěji s bramborami. Třetí tip, který doporučujeme vyzkoušet, je vcelku obyčejný recept na kapra po mlynářsku. Rybu stačí potřít rozmačkaným česnekem a zaprášit hladkou mouku s troškou červené papriky. Dále už smažíme tak, jak jsme zvyklí.

Jakému kapřímu receptu dáváte přednost vy?

Tip na nákup:

Kam se vydat pro kapra? Máte dvě možnosti, koupit kapra u venkovního stánku nebo v supermarketu. Letos, stejně jako loni, cena kaprů za kilogram kvůli extrémnímu suchu mírně stoupla. Za kilo této ryby ze sádky proto zaplatíte zhruba 100–110 Kč. Při nákupu si ji můžete nechat na místě zabít, vykuchat i vyfiletovat. Případně si nechat kapra až do Štědrého dne ve vaně. 

Pokud se rozhodnete koupit kapra v supermarketu, můžete rovnou sáhnout po filetách. Ve slevě je koupíte kolem 20 Kč za 100 gramů. Kapra si můžete koupit v předstihu a filety dát do mrazáku. Aspoň se nebudete muset těsně před Vánoci tlačit v obchodech. 

Tradičním jídlem je kapr (Foto: Anna Jančevová)

Losos

Pokud nemáte rádi kapra nebo se bojíte kostí, další možností je losos. Filety lososa z obchodu většinou neobsahují kosti, nebo jen velmi málo. Jakožto mořská ryba losos navíc obsahuje jód a mnoho lidí, kteří jinak ryby nejí, u něj dělají výjimku. Horší je ale cena, 1 kg lososa většinou koupíte za 300–500 Kč podle momentální nabídky. 

Lososa nedoporučujeme připravovat v trojobalu, bohatě stačí, když jej potřete bylinkami, případně česnekem a připravíte na grilovací pánvi či v troubě. Pokud na strouhankovém trojobalu přeci jen trváte, doporučujeme rybu lehounce zaprášit moukou a krátce smažit. 

Tip na nákup:

Losos patří mezi dražší ryby, pokud ho ale vychytáte ve slevě, seženete filety lososa za příjemnou cenu 30 Kč za 100 gramů.

Na Vánoce si můžete připravit lososa (Foto: Anna Jančevová)

Řízek

Pokud bychom vyhlásili anketu o nejoblíbenější vánoční jídlo, na předních příčkách by se kromě kapra a lososa bezpochyby umístil také řízek – vepřový, kuřecí či krůtí. Proč je u Čechů tak oblíbený? Kromě toho, že je to už zavedený pokrm, který se k nám dostal z rakousko-uherské kuchyně, volí ho na Vánoce většinou lidé, kteří nejedí ryby. Kotletu z libovolného masa stačí obalit v trojobalu a smažit pár minut. Však to znáte. 

Tip na nákup:

Řízky můžete připravovat jak z kuřecích, tak z krůtích prsou (ty jsou ale oproti kuřecímu masu dražší až o 50 % za 1 kg). Pokud dáváte přednost vepřovému, sáhněte po kotletě. Naopak hovězí maso se na řízky nehodí. Chcete něco speciálního? Vyzkoušejte řízky ze zvěřiny, hodí se kančí i srnčí kýta. U zvěřiny si ale připlatíte, připravte si zhruba 450 Kč za kilogram masa

Řízek je poměrně častým štědrovečerním jídlem

Treska

Pokud přeci jen patříte mezi milovníky ryb, ale kapr nebo losos vás omrzel, vyzkoušejte tresku. Cenově není tak drahá jako losos, 1 kg koupíte asi za 200 Kč. Tresku stačí opéct na grilovací pánvi, případně v troubě a podávat. Jedná se o rychlé jídlo a zároveň dodržíte tradici, že na Vánoce by měla být ryba. 

Tip na nákup:

Aktuálně seženete filety z tresky v síti prodejen Tesco za 28,50 Kč za 100 g nebo v Makru za 32,70 Kč za 100 g. 

Jednoduchým řešením je treska (Foto: Anna Jančevová)

Candát, štika, pstruh

Pokud jste si z výše uvedených nápadů nevybrali, mezi další možnosti patří candát, štika a pstruh. Jedná se o české sladkovodní ryby, seženete je tedy nejlépe v prodejně českých ryb. Upravovat je můžete klasicky v trojobalu nebo smažit jen tak na přírodní způsob. 

Jakému jídlo dáváte na Štědrý den přednost vy?

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!