Kořenící směsi nám v kuchyni usnadňují plno práce s dochucováním pokrmů. Málokdo se ale dívá, za co při jejich nákupu vlastně platí. Tušíte správně, u většiny je to z více než poloviny obyčejná jedlá kuchyňská sůl, dále také glutamáty a mnohdy i cukr. Na co si při výběru koření dávat pozor?
Samozřejmě, kořenící směs jako taková přináší v kuchyni spoustu výhod. Na trhu najdete opravdu nekonečné množství kombinací i druhů, které snadno a rychle dodají jednotlivým pokrmům jejich požadovanou chuť – od číny, amerických brambor, špaget až po bramboráky nebo pizzu.
Ačkoliv již mnozí výrobci vyřadili ze složení těchto výrobků glutamáty, konzervanty a umělá barviva (to se bohužel stále netýká levnějších značek), obsah soli zůstává i nadále alarmující. U mnohých směsí (například grilovacích nebo na ryby) bývá obsaženo také větší množství cukru. Ten sice může pokrmům dodat lepší chuť, nicméně našemu zdraví neprospívá a pouze dokazuje, že výrobci jej v dnešní době zvládají „propašovat“ opravdu kamkoliv. Hledejte proto ve složení i tuto ingredienci.
Nadměrná konzumace soli může našemu tělu výrazně uškodit. Má za následek vysoký krevní tlak (ten může vést k mrtvici nebo infarktu), poškození jater a ledvin i zavodňování organismu. Doporučovaný denní příjem soli se u dospělého člověka pohybuje okolo 6 gramů, což odpovídá asi 1 vrchovaté lžičce. Obsahuje-li kořenící směs až 70 % soli, stačí zhruba 1,5–2 lžičky takového koření ve snědeném pokrmu a váš denní příděl je splněn. Pokud si ale dáte jakoukoliv další potravinu obsahující sůl nebo sodík (i minerálku, pečivo, cereálie, sýry, uzeniny apod.), překračujete denní limit a ohrožujete své zdraví.
Tip: Například Vitana prodává „modrou edici“ kořenících směsí, které neobsahují žádnou sůl. Jejich cena je oproti jiným značkám na trhu o něco vyšší (cca 19,90 Kč za 18 g, tj. okolo 1100 Kč/kg; Pro srovnání, cena za kilo kořenících směsí obsahujících sůl se pohybuje běžně mezi 500–700 Kč/kg), na druhou stranu, neplatíte z většiny ceny jen za sůl, ale opravdu za koření a bylinky.
Podívali jsme se na nejčastější složení některých oblíbených kořenících směsí. Jak sami můžete vidět, většinou jsou kromě soli tvořeny základními druhy koření, které se nacházejí obyčejně v každé kuchyni. Nejlepší je proto míchat si z běžně dostupného koření směsi vlastnoručně doma a sůl si dávkovat podle vlastní chuti.
Grilovací koření – základ většinou tvoří: jedlá sůl, paprika sladká mletá, černý pepř, sušený česnek, drcený kmín (dále můžou být – šalvěj mletá, majoránka, sušená cibule, mleté chilli, drcené hořčičné semínko).
Koření na kuře – základ většinou tvoří: jedlá sůl, paprika sladká mletá, sušená cibule, kari koření, sušený česnek, mletý kmín, směs bylinek.
Gulášové koření – základ většinou tvoří: paprika sladká mletá, sůl, sušený česnek, sušená cibule, pepř, drcený kmín, majoránka, mleté chilli.
Koření na ryby – základ většinou tvoří: jedlá sůl, sušený česnek, sušená cibule, cukr, citronová kůra, sušená petrželová či celerová nať, sušený kopr, mleté hořčičné semínko, kurkuma (dále můžou být – pepř, bylinky, chilli a další).
A ještě jedna rada na závěr. Aby vám koření co nejdéle vydrželo plné chuti a vůně, vždy jej uchovávejte v uzavřených nádobách a v suchu. Vyvarujte se také skladování na místech, kde je příliš teplo (například blízko sporáku).