Snižuje cholesterol a čistí cévy. Recepty z růžičkové kapusty, kterou mnozí podceňují

Růžičková kapusta je zdravá a chutná. Canva

Růžičková kapusta je zdravá, dietní a chutná zelenina, která je často opomíjená. Její příprava je přitom rychlá a syrová se dá přidávat do salátů, hodí se do polévek nebo na zapékání.

Přečtěte si také

Supermarkety pomáhají. Pořádají vánoční sbírky, do kterých zapojují své zákazníky
Supermarkety pomáhají. Pořádají vánoční sbírky, do kterých zapojují své zákazníky

Proč je tak zdravá?

Růžičková kapusta obsahuje vitamíny C, A, B, E a K. Z minerálních látek hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník, síru, železo a selen. Dále je v ní kyselina listová, vláknina a 85 % vody.

Pravidelná konzumace kapusty a pití její šťávy snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy, zmírňuje pálení žáhy, upravuje činnost štítné žlázy a působí proti stresu. Kapusta navíc prospívá pleti i vlasům, povzbuzuje střevní peristaltiku a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva.

Šťáva ředěná vodou povzbuzuje látkovou výměnu, zrychluje metabolismus, čistí tělo, rozpouští tuky, dodává živiny při dietě a posiluje imunitu.

Kam pro růžičkovou kapustu?

Čerstvá šťáva z kapusty

Pijeme šťávu z listů, zředěnou na půl s vodou v množství 50 ml 2× denně, s přidáním 100 ml mrkvové a jablečné šťávy. Šťáva je vhodná pro redukční diety a pročištění těla při detoxikaci. Pije se ráno, nejlépe nalačno, se šťávou z půlky citronu, a druhá dávka odpoledne. Snídaně pak probíhá až za 20 minut, aby měl koktejl čas působit.

Gratinované brambory s růžičkovou kapustou

  • 800 g oloupaných brambor
  • 150 g růžičkové kapusty
  • 120 g klobás
  • čerstvý nebo sušený tymián nebo rozmarýn
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • trochu mléka na podlití
  • strouhaný tvrdý sýr dle chuti

Brambory nakrájíme na slabé plátky a polovinou plátků vyložíme dno tukem vymazaného pekáčku. Na ně nasypeme pokrájené kapustičky s klobásou, ochutíme tymiánem nebo rozmarýnem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Naskládáme vrstvu zbylých brambor, zalijeme smetanou, dáme bylinky, sůl a pepř, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C asi 20 minut.

Poté odklopíme a dopečeme kůrku. Podle potřeby po odklopení podlijeme mlékem, aby se brambory nepřipalovaly. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem, který necháme na bramborách povolit.

Zapečená růžičková kapusta chutná skvěle! Canva

Salát z růžičkové kapusty s nivou

  • 20 ks růžičkové kapusty
  • 100 g nivy
  • hrst loupaných mandlí
  • hrst sušených brusinek
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Kapustičky očistíme a rozebereme na lístky. Asi 2 l vody osolíme a přivedeme k varu a kapustové lístky v ní nezakryté povaříme 2 minuty. Ihned scedíme a necháme vychladnout v ledově studené vodě, aby si kapusta zachovala barvu a křupavost. Mandle opečeme na suché pánvi do zezlátnutí a provonění. Na zálivku smícháme vinný ocet, olivový olej, sůl a pepř. Kapustové lístky vyjmeme z ledové vody, necháme okapat a promícháme se zálivkou. Posypeme mandlemi, brusinkami a rozdrobenou nivou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Pečená růžičková kapusta

  • růžičková kapusta
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Růžičky umyjeme a necháme odkapat. Osolíme, okořeníme, smícháme s olejem a dáme do pekáčku na pečicí papír. Pečeme 25 minut na 200 ˚C a párkrát během pečení pootočíme. Podáváme jako zdravou večeři, nebo jako přílohu k masu, třeba k pečenému kuřeti. Kapustičky jsou krásně křupavé a velmi chutné.

Dušená kapusta

  • růžičková kapusta
  • máslo
  • drcený kmín
  • česnek

Očištěnou růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme uvařenou kapustu s trochou vody a špetku drceného kmínu. Přidáme nakrájený česnek a dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu k masu. Dušenou kapustu můžeme také promíchat s rýží a orestovanými houbami a podávat jako hlavní jídlo.

Dušená růžičková kapusta se hodí i jako příloha. Canva

Delikátní kapustičky

Růžičková kapusta je výborná se slaninou, uzeným masem, do polévek, jako příloha k masu i pečeni, klobáskám a rybě. Výborná je zapékaná s modrým sýrem a je překvapivou ingrediencí do koláčů.

Kapustičky chutnají výborně grilované na špízu, v neobvyklé kombinaci s citronovou kůrou nebo oříšky, v bramborové kaši s čerstvým koriandrem, skořicí a pažitkou. Delikátní lahůdkou je propojení chuti kapustiček s jablky, kaštany, rozinkami a medem nebo švestkami a chilli. Proti nadýmání přidejte kmín, saturejku, fenykl nebo anýz.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz