Snižuje cholesterol a čistí cévy. Recepty z růžičkové kapusty, kterou mnozí podceňují

Růžičková kapusta je zdravá a chutná. Canva

Růžičková kapusta je zdravá, dietní a chutná zelenina, která je často opomíjená. Její příprava je přitom rychlá a syrová se dá přidávat do salátů, hodí se do polévek nebo na zapékání.

Přečtěte si také

Velikonoce: Otevírací doba v obchodech. Jak budou otevřeny supermarkety, hobby markety, elektra nebo výdejny?
Velikonoce: Otevírací doba v obchodech. Jak budou otevřeny supermarkety, hobby markety, elektra nebo výdejny?

Proč je tak zdravá?

Růžičková kapusta obsahuje vitamíny C, A, B, E a K. Z minerálních látek hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník, síru, železo a selen. Dále je v ní kyselina listová, vláknina a 85 % vody.

Pravidelná konzumace kapusty a pití její šťávy snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy, zmírňuje pálení žáhy, upravuje činnost štítné žlázy a působí proti stresu. Kapusta navíc prospívá pleti i vlasům, povzbuzuje střevní peristaltiku a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva.

Šťáva ředěná vodou povzbuzuje látkovou výměnu, zrychluje metabolismus, čistí tělo, rozpouští tuky, dodává živiny při dietě a posiluje imunitu.

Čerstvá šťáva z kapusty

Pijeme šťávu z listů, zředěnou na půl s vodou v množství 50 ml 2× denně, s přidáním 100 ml mrkvové a jablečné šťávy. Šťáva je vhodná pro redukční diety a pročištění těla při detoxikaci. Pije se ráno, nejlépe nalačno, se šťávou z půlky citronu, a druhá dávka odpoledne. Snídaně pak probíhá až za 20 minut, aby měl koktejl čas působit.

Gratinované brambory s růžičkovou kapustou

  • 800 g oloupaných brambor
  • 150 g růžičkové kapusty
  • 120 g klobás
  • čerstvý nebo sušený tymián nebo rozmarýn
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • trochu mléka na podlití
  • strouhaný tvrdý sýr dle chuti

Brambory nakrájíme na slabé plátky a polovinou plátků vyložíme dno tukem vymazaného pekáčku. Na ně nasypeme pokrájené kapustičky s klobásou, ochutíme tymiánem nebo rozmarýnem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Naskládáme vrstvu zbylých brambor, zalijeme smetanou, dáme bylinky, sůl a pepř, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C asi 20 minut.

Poté odklopíme a dopečeme kůrku. Podle potřeby po odklopení podlijeme mlékem, aby se brambory nepřipalovaly. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem, který necháme na bramborách povolit.

Zapečená růžičková kapusta chutná skvěle! Canva

Salát z růžičkové kapusty s nivou

  • 20 ks růžičkové kapusty
  • 100 g nivy
  • hrst loupaných mandlí
  • hrst sušených brusinek
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Kapustičky očistíme a rozebereme na lístky. Asi 2 l vody osolíme a přivedeme k varu a kapustové lístky v ní nezakryté povaříme 2 minuty. Ihned scedíme a necháme vychladnout v ledově studené vodě, aby si kapusta zachovala barvu a křupavost. Mandle opečeme na suché pánvi do zezlátnutí a provonění. Na zálivku smícháme vinný ocet, olivový olej, sůl a pepř. Kapustové lístky vyjmeme z ledové vody, necháme okapat a promícháme se zálivkou. Posypeme mandlemi, brusinkami a rozdrobenou nivou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Pečená růžičková kapusta

  • růžičková kapusta
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Růžičky umyjeme a necháme odkapat. Osolíme, okořeníme, smícháme s olejem a dáme do pekáčku na pečicí papír. Pečeme 25 minut na 200 ˚C a párkrát během pečení pootočíme. Podáváme jako zdravou večeři, nebo jako přílohu k masu, třeba k pečenému kuřeti. Kapustičky jsou krásně křupavé a velmi chutné.

Dušená kapusta

  • růžičková kapusta
  • máslo
  • drcený kmín
  • česnek

Očištěnou růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme uvařenou kapustu s trochou vody a špetku drceného kmínu. Přidáme nakrájený česnek a dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu k masu. Dušenou kapustu můžeme také promíchat s rýží a orestovanými houbami a podávat jako hlavní jídlo.

Dušená růžičková kapusta se hodí i jako příloha. Canva

Delikátní kapustičky

Růžičková kapusta je výborná se slaninou, uzeným masem, do polévek, jako příloha k masu i pečeni, klobáskám a rybě. Výborná je zapékaná s modrým sýrem a je překvapivou ingrediencí do koláčů.

Kapustičky chutnají výborně grilované na špízu, v neobvyklé kombinaci s citronovou kůrou nebo oříšky, v bramborové kaši s čerstvým koriandrem, skořicí a pažitkou. Delikátní lahůdkou je propojení chuti kapustiček s jablky, kaštany, rozinkami a medem nebo švestkami a chilli. Proti nadýmání přidejte kmín, saturejku, fenykl nebo anýz.