Už jste zkoušeli svařit jablečný cider? Kořeněný, karamelový nebo mandarinkový musíte ochunat!

Tři sklenice s horkým ciderem, jablkem a tymiánem Elena Veselova / Shutterstoc.com

Svařené víno je podzimní a vánoční klasikou. Zkoušeli jste ale někdy vyměnit nápoj z hroznů za ten jablečný? Perlivý cider je v horké variantě naprostou bombou. Inspirujte se našimi třemi recepty na svařený kořeněný, karamelový a mandarinkový cider. Poradíme vám také, po jakém v obchodech sáhnout i čím svařáky dochutit.

Přečtěte si také

Co vadí zákazníkům na prodavačích? Jsou neochotní a nejsou tam, kde mají být. Nejsme stroje, brání se prodavači

Který cider je pro horké nápoje nejlepší?

Zaručeným receptem na úspěch je samozřejmě tradiční jablečný, za vyzkoušení ovšem stojí i růžový (rosé), hruškový nebo citrusový. Jiné ovocné varianty (např. z lesního ovoce či jahod) jsou s vánočním kořením také výborné, myslete ovšem na to, že bývají mnohem sladší, a proto to nepřehánějte s doslazováním.

Vyhledejte si váš oblíbený cider v akci

Kupte se slevou Cider Frisco.

Porovnat slevy

Sáhnout můžete po některé z populárních značek na trhu (např. Strongbow, Kingswood, Frisco, Lišácké jablko), chcete-li si ovšem pochutnat na čistější chuti jablek, pak dejte přednost přírodním, nedoslazovaným a sušším ciderům. Ty najdete jak v regálech klasických obchodů, tak v některých vinotékách a specializovaných prodejnách – vždy si pouze hlídejte složení. Cider jako takový by měl ideálně obsahovat pouze jablečný mošt, případně fermentovanou šťávu z různých odrůd jablek a oxid siřičitý.

A co se přípravy týče, nejjednodušším receptem je svařit dobrý cider s kořením (zázvor, hřebíček, skořice, badyán), přecedit, případně dosladit medem a podávat. Pokud si ovšem chcete s přípravou trochu vyhrát, vyzkoušejte tři recepty níže.

Dvě sklenice se ciderem, jablky, skořicí a medem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kořeněný horký cider

  • 250 ml kvalitního jablečného moštu
  • 250 ml jablečného cideru
  • 1 celá skořice
  • 1 lžička kuliček černého (nebo červeného či růžového) pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • špetka kajenského pepře
  • med

Postup: Všechny ingredience kromě medu dejte do hrnce a zahřejte na teplotu těsně pod bod varu. Poté sundejte ze sporáku, doslaďte medem a nechte 10 minut odstát, aby se všechny chutě propojily. Přeceďte a podávejte s plátky jablek.

  • Tip: Pro děti připravte nápoj pouze z horkého džusu, přidat můžete i pár sušených brusinek, které tekutinu ještě dosladí (např. místo medu) a děti je pak mohou vyjídat. Pro dospělé naopak můžete přilít i kapku calvadosu, rumu nebo ovocného či jiného oblíbeného likéru.

Karamelový svařený cider

Postup: V kastrůlku nechte pozvolna rozpustit třtinový cukr na karamel. Přilijte asi 100 ml teplé vody, rozmíchejte a přidejte koření, brusinky a citronovou kůru (pozor na hořkou bílou část). Chvíli za stálého míchání povařte a poté zalijte ciderem. Nechte ještě chvíli prohřát a podávejte ve sklenici s kopečkem šlehačky, který můžete pro ozdobu přelít karamelovým toppingem.

Horký nápoj ve skleničce a okolo citrusy a skořice Ekaterina Markelova / Shutterstock.com

Mandarinkový cider

  • 500 ml suššího cideru
  • čerstvá šťáva z 1 mandarinky
  • 2 ks (menší) hřebíčku
  • 1 ks (menší hvězdičky) anýzu
  • kousek vanilkového lusku
  • kousek celé skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • (šťáva z granátového jablka)

Postup: Cider nalijte do hrnce a nechte ho pozvolna zahřívat. Mezitím si vymačkejte čerstvou šťávu z mandarinky, a pokud se vám podaří sehnat granátové jablko, tak i trochu z jeho dužiny. Vše přilijte k cideru, přidejte zbylé koření a nechte chvíli povařit. Doslaďte podle preferencí a podávejte ozdobené jablky.