Už jste zkoušeli svařit jablečný cider? Kořeněný, karamelový nebo mandarinkový musíte ochunat!

Tři sklenice s horkým ciderem, jablkem a tymiánem Elena Veselova / Shutterstoc.com

Svařené víno je podzimní a vánoční klasikou. Zkoušeli jste ale někdy vyměnit nápoj z hroznů za ten jablečný? Perlivý cider je v horké variantě naprostou bombou. Inspirujte se našimi třemi recepty na svařený kořeněný, karamelový a mandarinkový cider. Poradíme vám také, po jakém v obchodech sáhnout i čím svařáky dochutit.

Přečtěte si také

Pětka na termostatu netopí rychleji. Nejčastější omyl, který lidem prodražuje topení

Který cider je pro horké nápoje nejlepší?

Zaručeným receptem na úspěch je samozřejmě tradiční jablečný, za vyzkoušení ovšem stojí i růžový (rosé), hruškový nebo citrusový. Jiné ovocné varianty (např. z lesního ovoce či jahod) jsou s vánočním kořením také výborné, myslete ovšem na to, že bývají mnohem sladší, a proto to nepřehánějte s doslazováním.

Vyhledejte si váš oblíbený cider v akci

Kupte se slevou Cider Frisco.

Porovnat slevy

Sáhnout můžete po některé z populárních značek na trhu (např. Strongbow, Kingswood, Frisco, Lišácké jablko), chcete-li si ovšem pochutnat na čistější chuti jablek, pak dejte přednost přírodním, nedoslazovaným a sušším ciderům. Ty najdete jak v regálech klasických obchodů, tak v některých vinotékách a specializovaných prodejnách – vždy si pouze hlídejte složení. Cider jako takový by měl ideálně obsahovat pouze jablečný mošt, případně fermentovanou šťávu z různých odrůd jablek a oxid siřičitý.

A co se přípravy týče, nejjednodušším receptem je svařit dobrý cider s kořením (zázvor, hřebíček, skořice, badyán), přecedit, případně dosladit medem a podávat. Pokud si ovšem chcete s přípravou trochu vyhrát, vyzkoušejte tři recepty níže.

Dvě sklenice se ciderem, jablky, skořicí a medem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kořeněný horký cider

  • 250 ml kvalitního jablečného moštu
  • 250 ml jablečného cideru
  • 1 celá skořice
  • 1 lžička kuliček černého (nebo červeného či růžového) pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • špetka kajenského pepře
  • med

Postup: Všechny ingredience kromě medu dejte do hrnce a zahřejte na teplotu těsně pod bod varu. Poté sundejte ze sporáku, doslaďte medem a nechte 10 minut odstát, aby se všechny chutě propojily. Přeceďte a podávejte s plátky jablek.

  • Tip: Pro děti připravte nápoj pouze z horkého džusu, přidat můžete i pár sušených brusinek, které tekutinu ještě dosladí (např. místo medu) a děti je pak mohou vyjídat. Pro dospělé naopak můžete přilít i kapku calvadosu, rumu nebo ovocného či jiného oblíbeného likéru.

Karamelový svařený cider

Postup: V kastrůlku nechte pozvolna rozpustit třtinový cukr na karamel. Přilijte asi 100 ml teplé vody, rozmíchejte a přidejte koření, brusinky a citronovou kůru (pozor na hořkou bílou část). Chvíli za stálého míchání povařte a poté zalijte ciderem. Nechte ještě chvíli prohřát a podávejte ve sklenici s kopečkem šlehačky, který můžete pro ozdobu přelít karamelovým toppingem.

Horký nápoj ve skleničce a okolo citrusy a skořice Ekaterina Markelova / Shutterstock.com

Mandarinkový cider

  • 500 ml suššího cideru
  • čerstvá šťáva z 1 mandarinky
  • 2 ks (menší) hřebíčku
  • 1 ks (menší hvězdičky) anýzu
  • kousek vanilkového lusku
  • kousek celé skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • (šťáva z granátového jablka)

Postup: Cider nalijte do hrnce a nechte ho pozvolna zahřívat. Mezitím si vymačkejte čerstvou šťávu z mandarinky, a pokud se vám podaří sehnat granátové jablko, tak i trochu z jeho dužiny. Vše přilijte k cideru, přidejte zbylé koření a nechte chvíli povařit. Doslaďte podle preferencí a podávejte ozdobené jablky.