Jak se starat o obuv na podzim a v zimě, aby jí déšť ani sníh se solí neublížil?

Nohy v kožených botách stojí v listí a kaluži EVGEIIA / Shutterstock.com

Naše podzimní a zimní boty za chvíli čeká nejtěžší zkouška. Déšť, bláto, sníh, břečka se solí… V tomto období je důležité umět se o boty správně starat, aby ustály a vydržely celou sezonu a byly jako nové i tu další. Každý materiál totiž vyžaduje jiný způsob péče. Přečtěte si, po jakých impregnacích v obchodech sáhnout, jak nejlépe promáčené boty vysušit a podle čeho boty na podzim a zimu vybírat.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Vybavte obuv ochranným štítem

Základem všeho je impregnace. Nejen, že na botách vytváří neviditelnou vodoodpudivou a nepromokavou vrstvu, ale také zajišťuje, že se boty snáze čistí a neulpívá na nich tolik nečistot nebo posypové soli. Záleží ovšem na tom, z čeho je vaše obuv vyrobena. Podle toho se odvíjí výběr správné impregnace, její efektivita i způsob použití.

Hladká kůže

Pro tu jsou vhodnější impregnační krémy a vosky, které se nanášejí v jedné vrstvě. Kromě voděodolnosti prodlužují životnost kůže, oživují její barvu (v případě černé kůže se doporučuje sáhnout přímo po černém krému) a povrch leští. Na trhu existuje celá řada různých výrobků. Oproti ostatním vychází levněji včelí vosky určené na koženou obuv, které využijete i na kabelky, tašky a jiné doplňky.

Vybavte se na zimu pořádnou obuví v akci

Semiš a numbuk

Jedná se o speciálně upravené přírodní usně s obroušeným a na dotek jemným povrchem. Boty z těchto citlivějších materiálů naopak vyžadují impregnaci ve spreji, která se doporučuje nanášet ve dvou vrstvách. Na podzim a v zimě můžete semišovou obuv ošetřovat častěji, podle počasí a potřeby klidně i několikrát do měsíce.

Tenisky a sportovní boty

V obchodech se dají sehnat impregnační spreje přímo určené na textilní obuv. Jejich účinek je ovšem nutné brát s rezervou, rozhodně nezajistí stoprocentní voděodolnou ochranu. Na rozdíl od kůže a semiše, kde impregnace vytváří souvislý ochranný film, na tkanině jen ucpává póry. Boty jsou tak spíše chráněné před nečistotami a okolní vlhkostí.

Obzvláště velkou pozornost věnujte impregnaci sněhulí a zimních či outdoorových bot přímo určených na nošení ve sněhu nebo nepříznivém počasí.

Boty a sada na ošetření obuvi CHUYKO SERGEY / Shutterstock.com

Pořiďte svým botám pláštěnku

Na méně odolnou obuv existuje také skvělá vychytávka: silikonové nebo gumové návleky na boty s protiskluzovou podrážkou. Jsou velice skladné. Můžete je proto na podzim nosit v tašce nebo batohu a mít je v případě nouze vždy po ruce.

Prodávají se ve výrazných barvách (které prozáří každý deštivý den) i v decentnější transparentní variantě. Ty nejlevnější se dají sehnat u internetových prodejců za cenu kolem stovky. Vybírat na trhu také můžete z nižších návleků nebo delších, které sahají více nad kotníky a jsou vhodné i pro vyšší typy podzimních a zimních bot.

Méně nápadnou variantou jsou potom gumové návleky, které pokrývají pouze podrážku, špičku a patu boty. Takové gumové galoše stojí od 600 Kč.

Jak vysušit a vyčistit boty, které zmokly?

Promáčené boty nejsou vůbec nic příjemného. Už jenom proto, že jejich vysušení trvá poměrně dlouho. Nikdy by se totiž neměly dávat k přímému zdroji tepla (takže ani na topení nebo pod něj), protože by mohly vlivem teplotního šoku a rychlé změně vlhkosti popraskat či změnit tvar.

  1. Z mokré obuvi nejprve vyjměte vložku a tkaničky, které nechte schnout samostatně.
  2. Poté obuv očistěte. U syntetiky a hladké kůže použijte jemný hadřík. V případě semiše sáhněte po speciálních pryžových nebo krepových kartáčích, které se dají běžně koupit za 50–120 Kč. Pořídit si můžete i speciální gumu na čištění, která u semiše neporušuje jeho specifickou strukturu.
  3. Vnitřek vycpěte novinami, které pohltí největší vlhkost. Po zhruba 2 hodinách je vyndejte, aby mohly boty dýchat. Do kožené obuvi se doporučuje dát během schnutí dřevěné napínáky, aby se zachoval tvar. Kůže má tendenci se po namočení roztahovat.
Zimní boty od sněhu llaszlo / Shutterstock.com

Vybíráme boty do deště i sněhu

Na podzim jsou do města ideální dámské a pánské polobotky, kotníkové boty nebo šněrovací. Trendem posledních let jsou také stylové gumáky a holínky pro dospělé. Prodávají se v mnoha variantách, barevných provedeních a do svého portfolia je v poslední době zařazují i luxusní značky.

  • Tip: Pánské a dámské kotníkové boty i holínky za výhodné ceny nabízí také Lidl pod svou značkou ESMARA. Podzimní obuv se pravidelně objevuje v týdenních letácích řetězce, nebo je možné ji objednat online přes Lidl-Shop.cz. V nabídce ji mají také prodejny jako Globus, Tesco, ale i specializovaný Decathlon či Deichmann.

Hledáte-li nepromokavou zimní obuv, pak vybírejte tu, která je opatřena voděodolnou membránou. Do sněhu jsou skvělou volbou sněhule. Už dávno neplatí, že jsou k dostání pouze v klasickém masivním outdoorovém a sportovním provedení. Sehnat se dají i odolné a nepromokavé s membránou, které vzhledem připomínají elegantní kožené či semišové šněrovací boty.