Uzený výrobek z mletého masa, který v doprovodu koření potěší chuťové pohárky nejednomu gurmánovi – klobása. Proč si vybrat tu vinnou, jak ji připravit a kde ji pořídíte v akci?
Fenomén jménem klobásy. Pomleté, případně sekané maso, které snoubí svou šťavnatost se správně zvoleným kořením. Některé jsou určeny k tepelnému zpracování, na jiných si můžete pochutnat i za studena. Jednou z tradičních českých klobás je vinná klobása.
Bílá klobása se sice může podobat bavorské bílé klobáse, ale tahle opravdu pochází z našich krajin. Je vyrobena z vepřového, případně telecího masa. Po jemném mletí je směs smíchána s rohlíky, které jsou nejprve namočeny v mléce. Nesmí chybět ani citronová kůra, muškátový květ a to nejdůležitější – bílé víno, které jí přenechává chuť i název. Hotovou hmotou je pak naplněno přírodní střívko. A to je vše!
Kupte se slevou Vinná klobása Dobrá česká Zabijačka.
Nejčastěji ji seženete zatočenou do spirály. Někdy bývá opatřena špejlí pro snazší opékání v kuse. Někdo je opéká přímo, jiný je před samotným opečením vaří. A protože neodmyslitelně patří k oslavám Slunovratu, bývá také součástí štědrovečerní hostiny. Sváteční vinná klobása může být připravena v závislosti na chuti každé rodiny – a vlastně nemusí být jen sváteční.
Kvalitní vinná klobása není blátivá a příjemně voní (ne po mouce). Přírodní střívko má být lesklé a pevné. Zapojte smysly a vybírejte pomalu – pozor si dejte i na příliš nízkou cenu. A jak si tuhle dobrotu připravit?
Není vinná klobása jako vinná klobása – protože se mírně liší receptury řezníků, mohou se stejně tak lišit přípravy v jednotlivých domácnostech. Někdo klobásu obaluje v mouce, jiný ji opeče samostatně. Dá se smažit na sucho na pánvi, dá se však ale také péct v troubě. Nejoblíbenější zůstává pozvolně smažení ve spirále. Tak se totiž vytvoří chutná a křupavá krusta. Před smažením na rozpálenou pánev přece jen přidejte pár kapek oleje.
Jaké další klobásy pochází z Česka? Pochutnejte si i na dalších druzích klobás, které jistě dobře znáte.
Kupte se slevou Ostravská klobása.