Legendární UHO: Univerzální hnědá omáčka chutná báječně, když ji uděláte z kvalitních surovin

Hovězí steak, na který se nalévá hnědá omáčka Jukov studio / Shutterstock.com

Legendární UHO známe všichni ze školní jídelny. Univerzální hnědou omáčku nám dávali snad ke všemu a chutnala pořád stejně. Není divu, že mnozí z nás na ni zanevřeli. Ale dejte jí ještě šanci! Když UHO, tak aspoň z poctivého hovězího vývaru. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu a určitě ji vezmete na milost!

Přečtěte si také

Jeden akumulátor, desítky AKU nářadí: Srovnali jsme levný Parkside z Lidlu, Alzu i OBI. Které stojí za to?

Co na UHO říkají staré české kuchařky?

Žádný recept na univerzální hnědou omáčku ve starých kuchařkách nenajdeme. Pokud budeme vycházet ze základních surovin, vývaru a jíšky, nějaké předchůdce UHO přece jen objevíme.

Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1868 uvádí recept na kaprlovou (kaparovou) omáčku. Ta se připravovala z máslové jíšky a hovězí polévky. Jakmile omáčka zhoustla, hospodyně ji dochutily octem a přidaly do ní kapary.

V Nové kuchařce od Františky Hansgirgové z roku 1879 je uvedený recept na hnědou hořčicovou omáčku. Z másla, mouky a cibule se udělala hnědá jíška. K ní se přidaly 2 lžíce hořčice, citronová kůra a pepř. Všechno pak stačilo zalít hovězí polévkou, chvíli povařit a dochutit.

Pepřová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pepřová omáčka

Pepřová omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky k masu a perfektně se hodí ke steakům, vepřové panence, kuřecímu masu nebo třeba k rybě. Je vhodná pro všechny příležitosti a skvělou variantou pro slavnostní obědy nebo večeře.

Pepřová omáčka
Hořčičná omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Hořčičná omáčka

Hořčičná omáčka podle našeho receptu vám jistě zachutná. Její příprava je navíc jednoduchá a rychlá, nezabere tedy ani mnoho času.

Hořčičná omáčka

Univerzální hnědá omáčka – recept

Ingredience:

  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
Hnědá omáčka v nálevce, okolo zelenina stockcreations / Shutterstock.com

Postup:

  1. Vývar nechte vychladnout. Mezitím si v kastrolku připravte jíšku. Rozpusťte 2 lžíce másla a přidejte k němu 2 lžíce hladké mouky.
  2. Vařte, dokud jíška neztmavne. Poté za stálého míchání přilévejte studený vývar a přiveďte k varu.
  3. Přidejte rajčatový protlak, osolte, opepřete a vařte na mírném plamenu za občasného míchání asi 30 minut.
  4. Hotovou omáčku podle potřeby dochuťte a můžete ji ještě zjemnit trochou másla.

Zdroje: Recepty, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, Nová česká kuchařka Františky Hansgirgové