Kolik mají tatarka, kečup nebo hořčice kalorií? A které dipy jsou nejmenším zlem při hubnutí?

Tatarka, kečup a hořčice Oksana Mizina / Shutterstock.com

Pustili jste se do hubnutí a tápete, co vlastně máte (můžete) jíst? A jak je to s různými dipy a omáčkami, které dokážou zpříjemnit i to nejdietnější jídlo? Naštěstí už dávno neplatí, že je potřeba se v redukčním jídelníčku vyhýbat všem tekutým přílohám a trápit se suchým masem a zeleninou. Mnohem důležitější je dodržování celkového denního kalorického příjmu a vyváženého poměru makroživin. Při výběru dochucovadel se proto vyplatí znát jejich složení a sáhnout po těch správných. Které to jsou?

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Na které omáčky si dávat pozor?

Denním příjmem tuků vám nejvíce pohne majonéza, která jich může mít i jednou tolik, kolik podobná tatarka. A má ze všech omáček také nejvíce kalorií. V kečupu nebo různých sweet chilli omáčkách zase najdete nejvíce sacharidů, z nichž většinu tvoří jednoduché cukry. Jedna lžíce sice nijak neuškodí (i když může obsahovat i více než jednu kostku cukru), když ale takovou omáčkou potřete celou pizzu nebo třeba tortillu, množství snědeného cukru výrazně naroste.

Pokud si vybíráte mezi hořčicemi, pak určitě sáhněte po hrubozrnné, která má ze všech nejméně cukrů, naopak nejvíce bílkovin. Jejím opakem je hořčice kremžská, která by měla být vaší poslední volbou.

Jak jsou na tom jednotlivé nejoblíbenější a nejběžnější omáčky z hlediska jejich složení se můžete podívat v přehledu níže.

Žena si přidává do salátu majonézu New Africa / Shutterstock.com

Orientační výživové hodnoty omáček v 1 lžíci (20 g)

  • Majonéza: 130 kcal, 14 g tuku, 0,5 g sacharidů (z toho 0,3 g cukrů), 0,3 g bílkovin
  • Tatarka: 80 kcal, 8,2 g tuku, 1,6 g sacharidů (z toho 1 g cukrů), 0,2 g bílkovin
  • Plnotučná hořčice: 20 kcal, 1,1 g tuku, 1,5 g sacharidů (z toho 1 g cukrů), 1,1 g bílkovin
  • Kremžská hořčice: 26 kcal, 1,1 g tuku, 3,3 g sacharidů (z toho 3 g cukrů), 0,9 g bílkovin
  • Celozrnná hořčice: 26 kcal, 2,3 g tuku, 0,5 g sacharidů (z toho 0,2 g cukrů), 1,5 g bílkovin
  • Kečup: 22 kcal, 0,1 g tuku, 5 g sacharidů (z toho 4,5 g cukrů), 0,3 g bílkovin
  • Sweet chilli omáčka: 35 kcal, 0,1 g tuku, 9 g sacharidů (z toho 8 g cukrů), 0,1 g bílkovin
Avokádový dip à la guacamole
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádový dip à la guacamole

Svěží avokádový dip ve stylu guacamole ze zakysané smetany si jistě oblíbíte jako přílohu k masu, pečivu i zelenině.

Avokádový dip à la guacamole

Čím kalorické a sladké dipy nahradit?

Úplně nejlepší je sáhnout po takových surovinách, které nezdravé tuky nahradí těmi zdravými, dodají mnohonásobně více cenných bílkovin a naopak redukují příjem jednoduchých sacharidů. Buďto můžete výše zmíněné omáčky ředit –⁠⁠⁠⁠⁠ například majonézu či tatarku bílým jogurtem, tvarohem a zakysanou smetanou. Kečup zase pasírovanými čerstvými rajčaty. Nebo si připravovat vlastní dipy. Nemusí to být nic složitého. Stačí dobrý základ, pár bylinek nebo koření, zelenina a uvidíte, že vám tučná a sladká dochucovadla chybět nebudou. Inspirovat se můžete třemi tipy níže.

Guacamole / avokádový dip

Avokádo je známým zdrojem zdravých a tělu prospěšných tuků, navíc ale neobsahuje žádné cukry. Díky své konzistenci je také skvělým základem pro různé studené omáčky. Buďto ho stačí pouze rozmačkat vidličkou a dochutit podle vlastních preferencí, jako by to bylo máslo nebo majonéza.

Anebo si připravit klasiku v podobě mexického guacamole. Do základního receptu patří rajčata, cibule, chilli papričky, koriandr, limetová šťáva a samozřejmě také avokádo. Guacamole můžete využít jako náhradu kečupu, tučných sýrových nebo sladkých chilli omáček k toustům, nachos, pečivu apod.

Orientační výživové hodnoty v 1 lžíci (20 g):

  • Avokádo: 32 kcal, 2,6 g tuku, 1,2 g sacharidů (z toho 0,1 g cukrů), 0,3 g bílkovin
https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/various-dip-sauces-on-wooden-table-320531906 MaraZe / Shutterstock.com

Tvarohový / jogurtový dip

Skvěle poslouží jako alternativa k majonéze nebo tatarce, na rozdíl od nich vám ale do jídla přidá slušnou porci bílkovin, které všeobecně všem výše zmíněným omáčkám a dipům chybí. A naopak mnohem méně kalorií. Ideálně sáhněte po mléčných výrobcích s vysokým obsahem proteinů, třeba nízkotučných tvarozích, skyrech či řeckých jogurtech. Jejich výhodou je také univerzální chuť, kterou lze libovolně doladit bylinkami, kořením, cibulí, česnekem či limetovou šťávou. Díky tomu je můžete podávat jak masu a rybám, tak bramborám či zelenině, případně je používat jako základ pro zdravější a dietnější pomazánky.

Orientační výživové hodnoty v 1 lžíci (20 g):

  • Nízkotučný tvaroh: 14 kcal, 0,1 g tuku, 0,8 g sacharidů (z toho 0,7 g cukrů), 2,5 g bílkovin
  • Skyr natur: 14 kcal, 0,1 g tuku, 0,6 g sacharidů (z toho 0,6 g cukrů), 2,4 g bílkovin
  • Řecký jogurt bílý 5 % tuku: 19 kcal, 1 g tuku, 0,8 g sacharidů (z toho 0,8 g cukrů), 1,7 g bílkovin
Stůl plný talířů s jídlem a omáčky Fusionstudio / Shutterstock.com

Rajčatová salsa / pasta

A na závěr jedna náhrada kečupu nebo červených chilli omáček, která je prakticky bez kalorií, tuků i cukrů. Stačí pokrájet dobrá rajčata na menší kousky, přidat trochu najemno nakrájené cibule nebo šalotky, špetku prolisovaného česneku, osolit a opepřit, pro pikantnější chuť také přidat chilli papričky. Případně lze tuto směs rozmixovat na jemnou pastu.

A pokud by vám v ní přesto chyběla špetka sladkosti, je možné ji povařit a mírně dosladit. I tak bude pro vaše tělo vhodnější než kupované kečupy plné cukru, sladidel nebo sodíku.

Zdroj: Kupi.cz