Patří kečup do lednice? Výrobci rozvířili zajímavou debatu

Žena nakupuje kečup v obchodě Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Nedávný Tweet majitele firmy Heinz se věnoval zdánlivě jednoduchému tématu, tedy uchovávání kečupu v chladničce nebo mimo ni. Málokdo asi čekal, že bude příspěvek tak úspěšný, ale stalo se, ihned po zveřejnění ho viděly čtyři miliony lidí. Následující den tedy společnost vytvořila anketu, ve které se uživatelů Twitteru ptala, jak kečup skladují a proč. Jak hlasování dopadlo? A může si otevřený kečup uchovat kvalitu i bez spousty konzervantů?

Přečtěte si také

Zdravá polévka našich babiček: Zelňačka skvěle chutná a můžete ji servírovat i jako hlavní jídlo

Skladování kečupu před otevřením

Jedno je jisté, neotevřenému kečupu pokojová teplota nevadí, vždyť i v prodejnách je vystaven klasicky v regálech, nikoli v chladicích boxech. Díky přirozené kyselosti rajčat a octa má totiž mírně kyselé pH (3,5 až 3,9 je relativně stabilní).

Stejně jako u většiny průmyslově zpracovaných potravin nastává problém ve chvíli, kdy láhev kečupu otevřete. Pak už ani konzervanty nemusí stačit na to, aby si zachoval svou kvalitu a nedostaly se do něj nežádoucí bakterie.

Co říkají odborníci a jaký názor má veřejnost?

Podle společnosti Kraft Heinz má otevřený kečup svoje místo v lednici. Spousta lidí ho ale skladuje ve spíži, na kuchyňské lince nebo třeba v komoře. Ve zmiňované anketě tímto způsobem odpovědělo zhruba 36,8 % dotázaných, kteří argumentovali například tím, že i v restauracích a fast foodech jsou otevřené kečupy často volně na stolech. Zatímco většina, tedy 63,2 % respondentů, uchovává po otevření kečup v lednici, stejně jako ostatní potraviny. Jako důvod nejčastěji uvádějí zachování kvality a také obavu o trvanlivost produktu.

Ruka vytahující kečup z lednice Africa Studio / Shutterstock.com

Ani experti nejsou v názorech jednotní. Mnoho z nich tvrdí, že se způsob skladování vyvíjí s tím, jaké máme technologické možnosti a také s proměnou složení samotných produktů.

„Za starých časů spousta z nás nechávala kečup ve spíži. Od té doby se ale tyto produkty staly mnohem zdravějšími, takže obsahují méně nezdravých konzervačních látek, jako je třeba sůl,“ řekla pro Huffington Post mluvčí australské Rady pro bezpečnost potravin Lydia Buchtmannová a dodala, že kečup je nutné dát po otevření do chladna, což si mohou spotřebitelé ověřit přímo na štítku na obalu.

Proč kečup skladovat v lednici?

Možná jste slyšeli o tom, že kečup nepatří do mikrovlnky, protože tam má tendenci vybouchnout a udělat obrovský nepořádek. A to samé se může stát, když je v kuchyni velké teplo a vy necháte otevřenou láhev delší dobu na lince nebo na stole, kam třeba i svítí slunce.

Samozřejmě záleží na konkrétním složení, typu balení apod., ale po otevření se může obsah láhve ve vteřině rozstříknout po celé místnosti, což opravdu není nic příjemného. Skvrny ze zdí a stropů víceméně odstranit nejdou a je nutné znovu vymalovat.

Zdroje: CNN.com, Fresh.iPrima.cz, Jenzeny.cz