Treska je levná a kvalitní superryba plná bílkovin. Navíc je bez tuku

Filé z tresky Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Vzhledem k tomu, že maso tresky pestré je na mořskou rybu relativně levné, by spotřebitel mohl nabýt dojmu, že nemůže být tak kvalitní. Opak je ovšem pravdou – ve skutečnosti patří maso aljašské tresky k těm nejkvalitnějším zdrojům bílkovin, jaké si můžete ve svém jídelníčku dopřát.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Proč začít jíst tresku?

Má lepší využitelnost bílkovin než hovězí maso

Je to tak – bílkoviny tresky pestré (Theragra chalcogramma) mají dokonce pro tělo lepší využitelnost než bílkoviny z mléka, hovězího masa či sóji. Vejcím na prvním místě se pak co do využití de facto vyrovná.

Se zjištěním, že má aljašská treska téměř dokonalou, čistou využitelnost bílkoviny (NPU – Net Protein Utilization) přišla japonská studie, kterou si nechala vypracovat firma Nippon Suisan Kaisha.

Svaly po tresce rostou údajně i bez cvičení, ukázala studie

Výsledky této studie mimo jiné poukazují na to, že konzumace tresky zvětšuje šířku rychlých svalových vláken, což je typ svalu, který zajišťuje explozivní pohyb. Studie dokonce informuje o tom, že při konzumaci aljašské tresky dochází k nárůstu svalové hmoty zejména v oblasti dolních končetin i bez dalšího cvičení.

  • Zda lze považovat tuto studii firmy zpracovávající rybí produkty za relevantní, necháme na posouzení každého z vás. Ostatně to můžete vyzkoušet sami – drahé to rozhodně nebude.
Treska v papilotě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Treska v papilotě

Treska pečená v papilotě je skvělým a jednoduchým způsobem, jak si vychutnat delikátní a lahodnou rybu. Tento recept zachovává přirozenou šťavnatost tresky díky způsobu přípravy v pečicím papíru. Vyzkoušejte si ji upéct k obědu nebo jako rychlou večeři a podávejte třeba s pečenými brambory nebo kouskem opečené bagetky.

Treska v papilotě

Je téměř bez tuků a plná bílkovin

Kromě toho, že je tedy treska ideálním zdrojem bílkovin, je také velice dietní. Jedna treska obsahuje cca 56 kalorií, 12 g bílkovin, 0,5 g sacharidů a 0,4 g tuků. Konečná energetická hodnota se samozřejmě odvíjí od způsobu zpracování.

V obchodech je snadno dostupná

Treska je nejen pro českého spotřebitele tou nejdostupnější možnou mořskou rybou – je totiž k dostání snad ve všech obchodech, které disponují mrazicími boxy. Nejčastěji tak narazíte na tresku mraženou buď v podobě filet, anebo v blokovém zpracování coby filé.

Živá treska ve vodě Travel Faery / Shutterstock.com

Filety, nebo filé? Co je kvalitnější?

Oba tyto druhy zpracování tresky jsou kvalitativně srovnatelné, takže záleží na vás, jakému typu dáváte přednost. V obou případech je navíc treska skvělá a nenáročná na přípravu.

  • Má příjemně pevnou texturu, díky které ji lze obalit a smažit, péct, vařit v páře či z ní udělat polévku nebo omáčku.
  • A protože neobsahuje kolagen, její maso nebude nikdy tuhé.

Když je tak dobrá, proč není dražší? A nevyhubíme ji?

Tresek je v oceánech opravdu hodně a je velice jednoduché je lovit ve velkém množství s minimální námahou. Pohybují se totiž u dna ve velkých hejnech, která bývají téměř výlučně jen tresčí – při lovu tudíž nedochází k nijak dramatickým vedlejším úlovkům, a následné třídění i zpracování je opět o něco jednodušší.

A co riziko vylovení všech tresek světa? Ani toho se nemusíte obávat – tresčí populace je totiž už od roku 2005 organizací Marine Stewardship Council považována za trvale udržitelný zdroj.

Žena servíruje filé z tresky Jack Frog / Shutterstock.com

Využití tresky

Filety či blokové filé však nejsou jediným způsobem zpracování, se kterým se s treskami můžete na talíři setkat.

  • Například v Asii jsou velmi ceněná jejich vajíčka či játra, která jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny – určitě si je tedy připište na nákupní seznam, ideálně v akci, a připravte si z nich třeba dobrou rybičkovou pomazánku.
  • Již menší množství těchto ryb se využívá na produkty, jako jsou rybí prsty, burgery či surimi tyčinky. Zbytek se pak zpracovává třeba na krmivo pro kuřata – kromě své kůže je tak tato ryba využitelná celá.

Zdroje: Kniha Billion-Dollar Fish: The Untold Story of Alaska Pollock (autor Kevin M. Bailey), pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, oxygenmag.com, kaloricketabulky.cz, bonfood.cz