Český med čeká zdražení. Na kolik jeho cena poroste a jak v obchodech poznat ten opravdu kvalitní

Český med čeká zdražení. Na kolik jeho cena poroste a jak v obchodech poznat ten kvalitní? Canva

Slazení čaje a pečení perníčků se možná letos českým spotřebitelům prodraží. Pokud tedy dávají přednost kvalitnímu českému medu. Včel je u nás nedostatek a včelaři očekávají jeho zdražení, klidně i o 30 %. V obchodech to přitom může být ještě více. Vysokou poptávku tak bude muset Česko doplňovat medy ze zahraničí, které bývají často pančované. Jak ceny medu porostou a jak poznat v obchodech ten pravý český?

Přečtěte si také

Inspirujte se našimi tipy na vánoční dárky pro babičky a dědečky
Inspirujte se našimi tipy na vánoční dárky pro babičky a dědečky

Kilo medu za více než 200 korun? Letos možná ještě realita

Ve srovnání se zeměmi Evropské unie je nyní náš český med poměrně levný. Podle evropských statistik má třetí nejnižší výrobní cenu, a ta prodejní, činící 173 Kč za kilo, se pohybuje těsně nad evropským průměrem.

Jeho cena se u nás navíc v posledních letech příliš nemění. Nejvyšší byla v roce 2016, kdy se vyšplhala až k téměř 220 korunám za kilogram. Takový scénář nás ovšem možná čeká i letos.

Za kilogram si budou letos brát včelaři od 150 do 200 Kč, což v praxi znamená meziroční zdražení o 10 až 30 %. A na pultech obchodů může být pravý český med ještě o něco dražší.

Do čaje? Zvolit můžete i zdravý cukr v akci

Důvodem budoucího zdražení je úbytek včel i vysoká poptávka

Na vině rostoucí ceny medu je výrazný úbytek včel, který zapříčiňují zejména pesticidy, nešetrné zemědělství a nestálé počasí s teplotními výkyvy. Ačkoliv má Česko podle údajů projektu „Evropa v datech“ v přepočtu nejvíce včelařů na obyvatele a české včely vyprodukují ročně přes 10 tisíc tun medu, vysokou poptávku domácí produkce nepokryje. A to zejména v nadcházejícím období zimy a Vánoc, kdy se med obecně nakupuje více.

Za zdražením medu stojí mimo jiné úbytek včel, na které nepříznivě dopadají klimatické změny i nešetrnost zemědělství Freepik

Nedostatek českého medu doplňuje zahraniční, často nekvalitní a pančovaný

Nesoběstačnost kompenzuje Česká republika dovozem medu ze zahraničí. Ten ovšem v mnoha případech nesplňuje evropské, ani naše české standardy kvality. Jak pro portál Aktuálně.cz vysvětlil Jan Krupička z Evropy v datech: „Med je třetím nejčastěji falšovaným výrobkem na světě, který výrobci ředí sladkými sirupy nebo mísí s méně kvalitními druhy. Řada evropských států včetně České republiky se shoduje, že na etiketách musí být nejen původ dovezeného medu, ale i jeho složení. A to musí odpovídat evropským standardům“.

Pokud si chcete dopřát skutečnou kvalitu a mít jistotu, že kupujete pravý český med, máme pro vás pár rad, jak ho v obchodech poznat a vybrat.

Kvalitní český med musí mít původ v ČR, musí být hustý a tekutý, průhledný a ve sklenici se ztěžka přelévat Pixabay

Podle čeho poznat kvalitní český med?

Český původ a označení „Český med“

Na obale medu musí být vždy uveden jeho druh a původ. Nejlepší je samozřejmě kupovat jej přímo od včelařů nebo na farmářských trzích. Pokud pro něj zavítáte do obchodu, hledejte ideálně jednodruhový, s označením Český med (značka kvality udělována Českým svazem včelařů). Doporučujeme vyhýbat se různým směsím nebo výrobkům, které mají jako původ nejasně uvedeny „země EU“ nebo „země mimo EU“.

Odpovídající cena

Znakem nekvality a pančování může být také příliš nízká cena, v současné situaci výrazně nižší než 100 korun za kilo. To samozřejmě neplatí o výrobcích ve slevě, ovšem ani ty se nyní tak nízkým cenám nepřibližují. Akční cena medů se aktuálně v obchodech podle Kupi.cz pohybuje kolem 119 až 149 Kč za 900 g balení, což v přepočtu na kilo vychází na 133 až 160 Kč/kg.

Sáhněte po skvělém medu v akci

Hustý, tekutý a průhledný

Po vizuální stránce by měl být med čistý, mírně až silně průhledný (pokud není pastovaný), tekutý a hustý. Ve sklenici by se měl pomalu a ztěžka přelévat. Příliš řídký med může značit ředění levnými sirupy (např. kukuřičnými nebo třtinovými).

Krystalizace (až po otevření) je přirozená

Doma by vám měl po nějakém čase kvalitní med vždy začít krystalizovat. Pokud se tak dlouhodobě neděje, mohl být během výroby silně filtrován nebo vystaven vysokým teplotám, což v obou případech může vést k úbytku cenných látek.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz