Jak zpracovat jablka v kuchyni? Jablečné recepty do sbírky

Červená jablka na stromě Serhii Hrebeniuk / Shutterstock.com

Jablka již tradičně patří na český stůl. Každý rok se jich u nás sklidí na 100–200 tisíc tun a v průměru jich sní každý Čech asi 22 kilogramů. Mají málo kalorií, a naopak spoustu vitamínů a výživných látek. Na co myslet při jejich nákupu a jak je správně skladovat? A jsou lepší ta česká, nebo dovezená ze zahraničí?

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Koupit česká, nebo zahraniční jablka?

Tady je odpověď poměrně jednoznačná. Vždy je lepší dát přednost české produkci před zahraniční. Tímto způsobem především podpoříte tuzemské farmáře a jejich podnikání – to ale není vše.

Podporou našich sadařů totiž zároveň přispíváte i k rozvoji sadů a zajistíte, že nebude tolik zatěžováno životní prostředí, jelikož kamionová přeprava výrazně škodí ovzduší. A navíc, co se pěstování týče, v České republice máme přísné normy a metody, které mohou být jinde benevolentnější.

Jak vybrat nejlepší jablka?

Říká se, že člověk jí i očima. Ovšem nejen to. Vybíráme také čichem – a dobré jablko skutečně i krásně voní. Zároveň nesmí být potlučené, měkké, nahnilé či plné skvrn. Drobné změny na slupce naopak nevadí, protože znamenají, že se jedná o naprosto přirozený produkt bez úprav.

Obchod vždy musí uvádět zemi, odkud ovoce pochází a u lepších obchodníků naleznete také jméno pěstitele. Platí to i pro nebalené ovoce a zeleninu. Každá odrůda se chuťově mění v průběhu roku v rámci tzv. konzumní zralosti.

Miska a prkénko s nakrájenými jablky gowithstock / Shutterstock.com

10 nejoblíbenějších odrůd jablek v ČR

  • Jonagold/Jonagored
  • Red Jonaprince
  • Gala
  • Granny Smith
  • Braeburn
  • Golden Delicious (asi nejoblíbenější vůbec)
  • Red Delicious
  • Idared
  • Šampion (klasická česká odrůda)
  • Rubín (opět česká odrůda)
  • Rajka (české jablko)
  • Spartan
Jablečný koláč
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Jablečný koláč

Francouzský jablečný koláč bude doslova slast pro všechny milovníky francouzské kuchyně. Tento klasický dezert vás okouzlí svou dokonalou kombinací měkkého těsta a šťavnatých kousků jablek.

Jablečný koláč

Jak uskladnit jablka?

Jablka by měla být uchována v čisté, chladnější místnosti s teplotami kolem 1 až 2 °C. Důležitá je i vysoká relativní vlhkost vzduchu, kterou lze navýšit třeba nádobou s vodou. Obvykle je lidé skladují ve sklepě – pokud má navíc větrání, a plody v něm tudíž nezmrznou, je ideální.

Ovoce skladujte tak, aby směřovalo v bedýnce stopkou dolů. Pravidelně ho kontrolujte, zda vám neplesniví nebo nemá jiný problém. To špatné vždy bez váhání vyhoďte.

Jablka lze skladovat i v lednici, ale jen po krátkou dobu. Nízká vlhkost způsobuje jejich vysušování a scvrkávání. Špatné místo není ani balkon. Tam je dejte do vhodné krabice (např. polystyrenové), abyste je ochránili před mrazem nebo slunečními paprsky.

Žena balí jablka do těsta na štrúdl Africa Studio / Shutterstock.com

Tipy na recepty z jablek

Britové říkají, že když si dáte jedno jablko denně, nemusíte se bát doktorů. Mimo to, že obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, dokážou také dobře zasytit a zahnat chuť na sladké. Nebojte se tedy udělat si z nich něco dobrého.

Jablečný štrúdl

Klasika nad klasiky. Jablečný štrúdl je oblíbený snad v každé domácnosti a nesmí, alespoň občas, chybět na žádném stole. Můžete připravit klasický tažený, nebo si celý proces zjednodušit a urychlit koupením listového těsta. To rozválejte, nastrouhejte na něj jablka, posypte skořicí, cukrem, rozinkami – zkrátka čímkoliv, co máte rádi. Zabalte do nohavice, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.

Jablečné pyré

Jablečné pyré nám připravovaly maminky už jako dětem. Proč si ho ale neudělat i v dospělosti. Stačí oloupat jablka, nakrájet a rozvařit s trochou vody. Pochoutku můžete sníst jen tak, avšak velmi dobře poslouží i jako základ do koláčů, müsli tyčinek a dalších dobrot.

Muffiny

Jednoduchá dobrota, kterou milují děti i dospělí. Smíchejte hrnek hladké mouky s půl hrnkem cukru a lžičkou prášku do pečiva. Zvlášť připravte jedno vejce, 100 ml oleje a 100 ml mléka. Ty přidejte do suchých ingrediencí a k nim na kostičky nakrájená jablka. Vše pořádně zamíchejte, nalijte do formiček a upečte. Můžete přidat ještě kokos, ořechy, brusinky nebo kostičky čokolády.

Jablečné muffiny, v pozadí jablka, skořice a ovesné vločky Alena_Kos / Shutterstock.com

Tradiční žemlovka

Žemlovku pamatujeme ještě ze školní jídelny – často coby jedno z mála vděčných jídel. Dnes si ji ovšem připravte raději doma – a poctivou. Dopřát si můžete dostatek másla, mléka, vajec, medu, skořice a klidně i tvarohu.

Nakrájejte pět žemlí nebo rohlíků, zvlhčete je mlékem se dvěma žloutky a 50 g skořicového nebo obyčejného cukru. Skořicový je lepší, ale lze přidat skořici i zvlášť. Vymažte zapékací mísu tukem a vysypte strouhankou. Dejte jednu vrstvu žemlí, na ně pokrájená jablka s rozinkami (a klidně i s tvarohem) a další vrstvu žemlí. Nakonec potřete tukem a nechte péct. Po chvilce můžete přidat ještě sníh z bílků s cukrem a dopéct.

Zdroje: Stemilt.com, Appleforthat.stemilt.com