Proč se jablka v obchodech voskují? Je to nutné, nebo jde jen o přilákání zákazníků?

Žena čichá k jablku v supermarketu G-Stock Studio / Shutterstock.com

Proč se některá jablka v obchodech nádherně lesknou a jiná vedle nich vypadají mdle a obyčejně? Za marketingovým trikem prodejců se ukrývá mnohem více než jen estetické lákadlo pro zákazníky. Čím se jablka voskují, je potřeba doma takový povrch speciálně omývat a máme se v obchodech voskovaným plodům spíše vyhýbat?

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Musí se ovoce vůbec voskovat?

Paradoxem je, že si jablka umí vytvořit vlastní ochranný film. Také proto stačí pár tahů o tričko a lesknou se i ta čerstvě utržená ze stromu. Protože ale pěstitelé po sklizni jablka hromadně umývají, aby je zbavili prachu, nečistot i zbytků chemických postřiků, odstraní tím i jejich přirozenou vrstvu vosku. A proto ji musí následně zase vrátit.

  • Ačkoliv je voskování typické (a v obchodech na první pohled viditelné) zejména u jablek, dodatečně se takto ošetřují melouny, citrusy a ze zeleniny papriky, okurky nebo lilky.
Najděte jablka v akci

Ochrana, nebo marketingový trik?

V první řadě je výhodou voskování schopnost ochránit ovoce a zeleninu před poškrábáním a s tím související hnilobou, působí také jako inhibitor proti množení plísní a bakterií. Zároveň funguje jako bariéra před kyslíkem a oxidací, což na jednu stranu ochraňuje plody před ztrátou vlhkosti a prodlužuje jejich čerstvost. Na stranu druhou se takto dá zamaskovat jejich stáří.

Jablka se díky vosku dají skladovat týdny až dlouhé měsíce. Lesknoucí se pak v obchodě vyvolávají dojem čerstvosti, pevnosti a křupavosti, uvnitř se ovšem může ukrývat moučná, rozbředlá a přezrálá dužina. Což zákazníci na první pohled nepoznají. Častěji se proto voskují odrůdy jablek dovážené ze zahraničí než například ty naše „obyčejné“ české červené. Samozřejmě lesk ne vždy musí souviset s horší kvalitou plodů, nicméně při nákupu se vyplatí věnovat větší pozornost jejich stavu.

Zelená a červená jablka v supermarketu PKpix / Shutterstock.com

Jsou použité vosky bezpečné?

Ovoce a zelenina se nejčastěji ošetřují schválenými látkami jako je karnabuský vosk, šelak, pryskyřice nebo vazelína. Ty mimo jiné najdeme i ve složení žvýkaček, případně se používají k zajištění lesklého vzhledu některých bonbonů (např. želatinových ovocných fazolek).

A i přes to, že se někdy používá k voskování dokonce méně vhodný parafín (neboli ropný derivát), nehrozí spotřebitelům žádné riziko a voskovaná jablka konzumovaná v běžném množství by neměla mít žádné negativní dopady na zdravotní strav.

Slupku neloupejte, raději vhodně očistěte

I tak se ovšem doporučuje voskový film před konzumací odstranit. Loupání slupky není v tomto případě nutné, zbytečně byste se ochudili o vitamíny a živiny v ní ukryté. A čím tedy naleštěná jablka omývat?

Postačit by mělo i pár vteřin pod horkou vodou, pro důkladnější očištění (i od zbytků nečistot a chemických postřiků) se ale doporučuje například octová či citronová voda. V obchodech se můžete poohlédnout po ekologických mycích prostředcích na ovoce a zeleninu, stejně tak si pořídit speciální kartáče z přírodních materiálů na mytí a čištění ovoce a zeleniny.