Dejte sbohem námraze v mrazáku! Tipy, které vám ušetří čas a námahu

Člověk se snaží zbavit námrazy v mrazáku pomocí hrnce s vodou Jossfoto / Shutterstock.com

Námraza v mrazáku může být noční můrou každého kuchaře. Ale nemusí to tak být! Náš článek vás provede jednoduchými triky a praktickými návody, jak se efektivně zbavit námrazy v mrazáku. Odhalíme vám tipy pro prevenci, které zabrání námraze a ušetří vám čas strávený odmrazováním. Získejte zpět prostor a klid s naším průvodcem, který vám pomůže udržet váš mrazák v perfektním stavu!

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Proč představuje námraza v mrazáku problém?

Mrazák je skvělý pomocník v každé domácnosti, ale bohužel i on trpí nepříjemným jevem –⁠ námrazou. Nánosy ledu v mrazáku nejenže zmenšují jeho užitečný prostor, ale způsobují i zbytečné namáhání kompresoru, což může ovlivnit jeho životnost i spotřebu energie.

Jak se tedy zbavit námrazy v mrazáku a jak jí předcházet?

Námraza v mrazáku Maiapassarak / Shutterstock.com

Jak na odmrazování mrazáku?

Prvním krokem k odstranění námrazy je odmrazování mrazáku. Ideální je to provést alespoň jednou za rok, a to i u moderních mrazáků s funkcí samoodmrazování. Postup je jednoduchý:

  1. Vyjměte potraviny: Než začnete odmrazovat mrazák, vyjměte všechny potraviny a uložte je do izotermické tašky nebo chladicího boxu, abyste je udrželi v požadované teplotě.
  2. Vypněte mrazák: Vypněte mrazák a nechte jej přirozeně rozmrazit. To může trvat několik hodin až celou noc, v závislosti na tloušťce vrstvy ledu.
  3. Sbírejte roztátou vodu: Aby se zabránilo zatékání vody na podlahu, umístěte nádobu nebo hrníček pod otvory odtokového kanálu mrazáku, kde se bude shromažďovat roztátá voda.
  4. Nepoužívejte ostré nástroje: Abyste nezničili chladící okruh mrazáku, neodkrajujte led ostrými nástroji. Led nechte roztát přirozeně.
  5. Pusťte se do úklidu: Po dokončení rozmrazování mrazák důkladně vysušte a očistěte od zbývajících vodních kapek.

Prevence vzniku námrazy

Aby se námraza v mrazáku neobjevovala tak často, můžete využít několik jednoduchých triků:

  • Dbejte na skladování: Potraviny ukládejte do mrazáku v uzavíratelných nádobách nebo sáčcích, abyste minimalizovali uvolňování vlhkosti.
  • Dovírání dvířek: Snažte se minimalizovat otevírání dvířek mrazáku. Čím méně dochází k výměně tepla s okolním vzduchem, tím pomaleji se bude tvořit námraza. Pohlídejte si také, zda jsou dvířka vždy správně dovřená.
  • Využijte rostlinný olej: Po odmrazení a vyčištění mrazáku můžete vnitřní stěny a dvířka potřít tenkou vrstvou rostlinného oleje. To vytvoří kluzký povrch, na kterém se led bude hůře udržovat.
Červený hrnec v mrazáku ygor / Shutterstock.com
  • Použijte jedlou sodu: Proti námraze můžete také využít jedlou sodu. Nasypání sody na vlhký hadřík a otření stěn mrazáku pomůže předcházet vzniku námrazy.
  • Fólie jako ochrana: Pokud nechcete trávit čas častým odmrazováním, můžete vnitřní stěny mrazáku oblepit přilnavou fólií. Ta bude fungovat jako ochranná vrstva a zabraňovat přílišnému usazování ledu.

Dodržením těchto jednoduchých tipů si udržíte mrazák v dobrém stavu a minimalizujete vznik námrazy. Pamatujte, že pravidelná údržba je klíčová pro dlouhou životnost vašeho spotřebiče.

Zdroje: iReceptar.cz, Datart.cz