Poznejte moc divizny, dvoumetrové krásky, kterou naši předci zasvětili bohu Perunovi

Lodyhy divizny na dřevěném stole Kuttelvaserova Stuchelova / Shutterstock.com

Mnoho rostlin psalo historii, tvořilo mýty a je opředeno prazvláštními příběhy. Patří mezi ně i divizna. Staří Čechové ji zasvětili nejvyššímu bohu, Perunovi. Traduje se, že pokud vyroste na hrobě, nebožtík prodlévá v očistci a lze ho vysvobodit poutí na posvátné místo. Kdo se obává kouzel, měl by vypít diviznovou vodu a vykropit jí stavení, aby v něm byli jen dobří duchové. Diviznový odvar zase může přinést neviditelnost. Divizna je skutečně magickou rostlinou a vyplatí se znát její přínosy.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Co je divizna a jak ji poznat?

Není divu, že ji naši předci obdivovali. Divizna velkokvětá je léčivá dvouletá rostlina z čeledi krtičníkovitých, která dorůstá výšky 2 metrů.

První rok vytvoří jen přízemní růžici s lehce plstnatými listy, ale druhý rok se ukáže v celé své kráse. Vystřelí vzhůru mohutnou, ochlupenou lodyhu s hrozny velkých květů žluté barvy. Právě tato podoba jí dala lidové názvy jako Petrova hůl, svíce královská nebo louč.

Kvete od května do září, následně vytvoří plody v podobě tobolek a po vysemenění rostlina hyne. I přes svou krásu jde o nenáročnou bylinu, která je v Česku běžná, stejně jako v celé Evropě.

Divizna v přírodě travelpeter / Shutterstock.com

Historie využití divizny

Divizna se používá již od starověku, a to nejen k léčbě. Od antiky si s ní ženy potíraly tváře pro přirozený ruměnec a také se s ní barvily látky a vlasy. Známý německý botanik Adamus Lonicerus ji v 16. století doporučoval při srdečních chorobách vařit s masem a zeleninou. Ve stejném století ji slavný italský lékař Pietro Andrea Mattioli doporučoval lidem s kašlem a plicními problémy.

Vhledem k příjemné vůni a chuti se dodnes používají květy divizny k aromatizaci likérů a vylepšení vzhledu čajových směsí. V současnosti se kromě přírodní léčby velmi cení ve včelařství, protože produkuje mnoho pylu, který je pro včelstva významným zdrojem bílkovin.

Kde sehnat diviznu?

  • Najdete ji nejčastěji na výslunných, kamenitých stráních, mezích, loukách a na okraji lesů. Ráda má především písčité půdy. Vzhledem k její podobě se hledá snadno a jen tak ji s ničím nespletete.
  • Můžete si ji také snadno vypěstovat. Její semínka koupíte na internetu, v zahradnictvích nebo je můžete získat z rostliny, kterou najdete v přírodě. Jsou velmi drobná a sází se od dubna do června, nejlépe do sponu 60x60 cm. Jelikož semena potřebují dostatek světla, nezakrývejte je. Rostliny mají rády plné slunce a propustnou půdu chudou na živiny. Skvělou volbou jsou štěrkové půdy a rumiště.
  • Pokud jste příliš pohodlní, nemáte zahradu nebo čas, můžete si samozřejmě koupit již zpracovanou diviznu v podobě sušených květů.
Nasbírané květy divizny v košíku Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Sběr a sušení divizny

Sbíráme květy bez kalichů, nejlépe v odpoledních hodinách. Sušení musí probíhat rychle, ideálně na přímém slunci, aby se květní koruny nezapařily a nezhnědly. Lze pro urychlení dosoušet i umělým teplem. Sesychací poměr je 8:1. Květy obsahují silici, cukry, slizy a saponiny. Jakmile je usušíte, ucítíte jejich medovou vůni.

Jak diviznu využít?

Diviznový čaj

  1. 2 lžičky sušených květů přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut pařit.
  2. Poté přeceďte přes pláténko a popíjejte 1–⁠2 šálky denně.

Působí proti rýmě, kašli, zánětu průdušek a bronchitidě. Při nachlazení poslouží jako potopudný prostředek. Jeho pití prospívá činnosti jater, sleziny a brzlíku, působí močopudně. Při zánětech v ústech ho můžete použít jako kloktadlo, které přinese úlevu.

Čaj z květů divizny FotoHelin / Shutterstock.com

Tinktura z divizny

  1. 50 g sušených květů zalijte 50 g čistého lihu.
  2. Ponechte 2 týdny v uzavřené sklenici a následně přefiltrujte.
  3. Užívejte 3x denně 1 lžičku. Aplikovat ji můžete i zevně.

Pomáhá proti bolestem hlavy, nespavosti a závrati. Zevně pomáhá při neuralgiích a revmatismu.

Diviznový olej

  1. Čerstvé květy zalijte olivovým nebo jiným kvalitním stolním olejem.
  2. Nechte 14 dní na slunci.

Léči vředy, otoky a zmírňuje bolesti vyvolané křečovými žílami.

Zdroje: Wikipedia.org, Semena.cz, Bylinkyprovsechny.cz, Lekarna.cz, kniha Rostliny v domácí lékárně (1991, Eva Hoffmannová, František Jebavý)