Staňte se mistrem balení svačin a obědů! Z těchto krabiček vám jídlo nikdy nevyteče ani nevychladne

Misky na oběd obsahující ořechy, salát a kuřecí kousky s rýží Elena Veselova / Shutterstock.com

Jak vypadá ideální svačina pro děti do školy nebo pro vás do práce? Obsahovat by měla nejlépe rozmanité potraviny, jako jsou zelenina a ovoce, mléčné výrobky, cereálie nebo oříšky. Na ty jsou ovšem obyčejné krabičky málo členité. Podívali jsme se proto, jaké existují vychytávky pro praktické i ekologické balení svačin, salátů, jogurtů, obědů nebo polévek.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Jak vybrat správnou krabičku na jídlo?

Bohaté a vyvážené domácí svačiny a obědy se čím dál více stávají trendem uvědomělého, zdravějšího a levnějšího stravování. Pokud si často balíte jídlo do práce nebo dětem do školy, neměla by vám ujít žádná praktická řešení, která vám přenášení potravin usnadní.

Pro různorodé typy potravin jsou ideální vícepatrové krabičky nebo dělené boxy s přihrádkami. Snadno do nich rozdělíte všechny druhy jídel, aby se vám během cesty nepomíchaly.

Existují také speciální přenosné krabičky na saláty (obsahují mimo jiné oddělenou mističku na dresink, krutony nebo maso) nebo na jogurty, které mají místo víčka samostatnou nádobu na cereálie, oříšky nebo ovoce. Součástí některých krabiček bývají také chladicí vložky nebo příbory.

Ruce vkládající plastové krabičky do lednice s rozličnými potravinami v plastových dózách hedgehog94 / Shutterstock.com

Širokou nabídku praktických a promyšlených obědových i svačinových boxů a krabiček najdete například v obchodech IKEA, Tchibo, Orion nebo Tescoma.

  • Tip: Aby vaše jídlo zůstalo zcela v bezpečí, sáhněte třeba po řadě krabiček Master Seal Fresh od značky Tefal, které jsou 100% těsnicí, a navíc je můžete i účinně zamrazit. A alternativou mohou být i dózy na potraviny Heidrun, které seženete v prodejnách Kitos, nebo široká nabídka krabiček z řetězce Tescoma.
Nejen děti z ní budou nadšené

Krabičky z nerezu, skla i silikonu

Pokud chcete v krabičkách přenášet i tekuté jídlo (omáčky, polévky, saláty s dresinkem apod.), vždy vybírejte ty, co mají silikonové těsnění, které zabrání vytečení. Ekologickou a udržitelnou variantou jsou nerezové termosky nebo termomisky na jídlo v různých velikostech. Jídlo vám z nich nevyteče, a navíc bude po delší dobu teplé, nebo naopak chladné.

Zavařovací skleničky

V tomto ohledu vám ale skvěle poslouží i obyčejné zavařovačky nebo menší skleničky s víčkem (např. od kupovaného jogurtu, různých omáček nebo nakládané zeleniny). Přenášet v nich můžete polévky a jakékoliv jiné tekuté jídlo, pěkně v nich však vypadá i vrstvený salát nebo domácí sladké tvarohové či pudinkové dezerty na svačinu.

Ruce držící krabičku s jídlem na pracovním stole s notebookem, sešitem, skleničkou a telefonem Prostock-studio / Shutterstock.com

Elektrická krabička na jídlo

Pokud jste během dne často na cestách nebo si zkrátka i v chladnějších dnech chcete v práci dopřát teplou svačinu či oběd, řešením jsou elektrické ohřívací krabičky a boxy na jídlo. Existují takové, které se dají dát do zásuvky či do adaptéru v autě. Ohřívat jídlo si tak můžete i přímo ve vozidle cestou do práce.

Vyměňte fast food za domácí svačiny

Doplňky ke krabičkám

V oblasti balení svačin a obědů můžete vybírat nejen z rozmanité nabídky krabiček a boxů, ale také doplňků. Pokud potřebujete udržet své jídlo co nejdéle teplé nebo studené, existují nejen stylové termotašky určené přímo na obědové krabičky, ale dají se pořídit také samostatné chladicí či hřejivé vložky.

Voskované ubrousky

A pokud upřednostňujete balení do ubrousku, poohlédněte se po ubrouscích s včelím voskem (tzv. voskované ubrousky), které udrží jídlo nejen déle čerstvé a chutné, ale také se dokážou přizpůsobit tvaru potraviny a jsou ekologičtější a vhodnější alternativou alobalů či plastových fólií.