Znáte topinambury neboli židovské brambory? Vysoké, žlutě kvetoucí rostliny, jejichž hlízy využijete v kuchyni

Žena drží košík plný topinambur iMarzi / Shutterstock.com

Topinambury neboli židovské brambory jsou u nás stále nedoceněnou surovinou. V kuchyni přitom najdou velké využití a jejich pěstování je opravdu snadné. Co všechno se z nich dá připravit a jak na jejich pěstování?

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Co jsou topinambury?

Přestože topinambury patří mezi příbuzné slunečnic, způsobem pěstování i konzumací se podobají spíše bramborám.

Jedlé a šťavnaté hlízy svým tvarem připomínají zázvor. Topinambur je nenáročná rostlina, u které se i při minimu péče vždy dočkáte bohaté úrody, takže se jejího pěstování nemusí obávat žádný zahrádkář.

Pěstování topinambur

Topinambur je vytrvalá okopanina, která se dá pěstovat téměř ve všech podmínkách. Umístit ho můžete do polostínu i na slunce, pouze je třeba počítat s tím, že na daném místě vám pár let poroste. Nevyžaduje pravidelnou zálivku a dařit se mu bude i bez hnojení.

Vysadit topinambur lze buď jako předpěstované sazenice, nebo jako hlízy, a to ideálně na jaře. V blízkosti sazenic by neměly být jiné rostliny, protože zejména ty menší by mohl topinambur utlačovat. Připravte mu ideálně samostatný záhon, ke kterému budete mít přístup na průběžné odrývání hlíz.

Záhon s vyrytými plody topinambur Studio Barcelona / Shutterstock.com

Sklizeň a skladování topinambur

Hlízy topinamburu můžete sklízet na jaře, na podzim, ale i v zimě. Ze země je vyndávejte opatrně, aby nedošlo k poškození. Jelikož jim nevadí mráz, nemusíte je na podzim sklidit všechny, a naopak si je můžete užít i v následujících měsících. Topinambury se navíc množí vegetativně hlízami, takže nebude třeba každé jaro sázet nové.

Na rozdíl od brambor se hlízy topinamburu nedají moc dlouho skladovat, jelikož rychle vysychají. Až dva týdny vám vydrží v lednici v mikrotenovém sáčku. Vhodné je také umístění do sklepa. Pokud byste nechaly hlízy v teple, zpracujte je do pár dní, než ztratí svou šťavnatost.

Využití topinambur v kuchyni

Proč využít topinambur v kuchyni? Jeho hlízy jsou nejen chutné, ale také zdraví prospěšné. Obsahují vlákninu, bílkoviny, řadu vitamínů a také inulin, který dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, takže jsou vhodné pro diabetiky.

Hlízy topinamburu jsou lehce nasládlé, křupavé. Konzumovat je můžete tepelně zpracované i syrové a využijete je ve slaných i sladkých receptech. Jelikož je jejich slupka velmi jemná, loupat je nemusíte, pouze je před vařením důkladně umyjte. Při tepelné úpravě si dejte pozor na čas – už po chvilce vaření, smažení či pečení jsou hlízy dostatečně měkké.

Batátové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Batátové hranolky

Sladké brambory jsou ideální jako příloha k masu i burgerům – mezi jejich nejoblíbenější variantu patří hranolky. Připravte si je velmi jednoduše v troubě a už nebudete chtít žádné jiné.

Batátové hranolky

Syrové hlízy mohou hezky doplnit různé zeleninové saláty, případně si je se zálivkou vychutnáte i samotné. Topinambur je skvělou přílohou a zpracovat se dá stejně jako brambory. Můžete ho upéct vcelku či nakrájený na kolečka. Anebo z něj připravte lahodné pyré, které se hodí zejména ke zvěřině.

Nezklamou vás ani topinamburové bramboráčky, polévka či pomazánka. A když hlízy nakrájíte na tenké plátky a osmažíte, máte výborné chipsy na zdobení hotových jídel a na zobání.

Talíř plný pečených topinambur s bylinkami a sýrem Brent Hofacker / Shutterstock.com

Kde topinambury seženete?

Nemáte možnost vlastního pěstování? Topinambury si můžete i koupit.

  • Sázkou na jistotu jsou zelinářství či specializované prodejny. Buďto je navštivte osobně, anebo si je vyhledejte na internetu a vyzkoušejte objednání zeleniny až domů.
  • V nabídce je mívají i některé supermarkety a hypermarkety. S trochou štěstí na ně můžete narazit.

Zdroje: Zahradkarskaporadna.cz, Zahrada-centrum.cz, Potravinovezahrady.cz