Jablka, to je prostě česká klasika! Každý rok se u nás urodí stovky tisíc tun a v průměru si na nich pochutnává každý Čech pořádně – sníme jich totiž kolem 22 kilo ročně. A není divu, jablka jsou zdravá, plná vitamínů a mají málo kalorií. Ale jak se v té záplavě odrůd vyznat? Na co si dát pozor při nákupu a jak je správně skladovat? A je pravda, že česká jablka jsou lepší než ta ze zahraničí?
Tady je odpověď poměrně jednoznačná. Vždy je lepší dát přednost české produkci před zahraniční. Tímto způsobem především podpoříte tuzemské farmáře a jejich podnikání – to ale není vše.
Podporou našich sadařů totiž zároveň přispíváte i k rozvoji sadů a zajistíte, že nebude tolik zatěžováno životní prostředí, jelikož kamionová přeprava výrazně škodí ovzduší. A navíc, co se pěstování týče, v České republice máme přísné normy a metody, které mohou být jinde benevolentnější.
Říká se, že člověk jí i očima. Ovšem nejen to. Vybíráme také čichem – a dobré jablko skutečně i krásně voní. Zároveň nesmí být potlučené, měkké, nahnilé či plné skvrn. Drobné změny na slupce naopak nevadí, protože znamenají, že se jedná o naprosto přirozený produkt bez úprav.
Obchod vždy musí uvádět zemi, odkud ovoce pochází a u lepších obchodníků naleznete také jméno pěstitele. Platí to i pro nebalené ovoce a zeleninu. Každá odrůda se chuťově mění v průběhu roku v rámci tzv. konzumní zralosti.
gowithstock / Shutterstock.com
Francouzský jablečný koláč bude doslova slast pro všechny milovníky francouzské kuchyně. Tento klasický dezert vás okouzlí svou dokonalou kombinací měkkého těsta a šťavnatých kousků jablek.
Jablka by měla být uchována v čisté, chladnější místnosti s teplotami kolem 1 až 2 °C. Důležitá je i vysoká relativní vlhkost vzduchu, kterou lze navýšit třeba nádobou s vodou. Obvykle je lidé skladují ve sklepě – pokud má navíc větrání, a plody v něm tudíž nezmrznou, je ideální.
Ovoce skladujte tak, aby směřovalo v bedýnce stopkou dolů. Pravidelně ho kontrolujte, zda vám neplesniví nebo nemá jiný problém. To špatné vždy bez váhání vyhoďte.
Jablka lze skladovat i v lednici, ale jen po krátkou dobu. Nízká vlhkost způsobuje jejich vysušování a scvrkávání. Špatné místo není ani balkon. Tam je dejte do vhodné krabice (např. polystyrenové), abyste je ochránili před mrazem nebo slunečními paprsky.
Africa Studio / Shutterstock.com
Britové říkají, že když si dáte jedno jablko denně, nemusíte se bát doktorů. Mimo to, že obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, dokážou také dobře zasytit a zahnat chuť na sladké. Nebojte se tedy udělat si z nich něco dobrého.
Klasika nad klasiky. Jablečný štrúdl je oblíbený snad v každé domácnosti a nesmí, alespoň občas, chybět na žádném stole. Můžete připravit klasický tažený, nebo si celý proces zjednodušit a urychlit koupením listového těsta. To rozválejte, nastrouhejte na něj jablka, posypte skořicí, cukrem, rozinkami – zkrátka čímkoliv, co máte rádi. Zabalte do nohavice, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct.
Jablečné pyré nám připravovaly maminky už jako dětem. Proč si ho ale neudělat i v dospělosti. Stačí oloupat jablka, nakrájet a rozvařit s trochou vody. Pochoutku můžete sníst jen tak, avšak velmi dobře poslouží i jako základ do koláčů, müsli tyčinek a dalších dobrot.
Jednoduchá dobrota, kterou milují děti i dospělí. Smíchejte hrnek hladké mouky s půl hrnkem cukru a lžičkou prášku do pečiva. Zvlášť připravte jedno vejce, 100 ml oleje a 100 ml mléka. Ty přidejte do suchých ingrediencí a k nim na kostičky nakrájená jablka. Vše pořádně zamíchejte, nalijte do formiček a upečte. Můžete přidat ještě kokos, ořechy, brusinky nebo kostičky čokolády.
Alena_Kos / Shutterstock.com
Žemlovku pamatujeme ještě ze školní jídelny – často coby jedno z mála vděčných jídel. Dnes si ji ovšem připravte raději doma – a poctivou. Dopřát si můžete dostatek másla, mléka, vajec, medu, skořice a klidně i tvarohu.
Nakrájejte pět žemlí nebo rohlíků, zvlhčete je mlékem se dvěma žloutky a 50 g skořicového nebo obyčejného cukru. Skořicový je lepší, ale lze přidat skořici i zvlášť. Vymažte zapékací mísu tukem a vysypte strouhankou. Dejte jednu vrstvu žemlí, na ně pokrájená jablka s rozinkami (a klidně i s tvarohem) a další vrstvu žemlí. Nakonec potřete tukem a nechte péct. Po chvilce můžete přidat ještě sníh z bílků s cukrem a dopéct.
Zdroje: Stemilt, Kupi