Grilování je rituál. Je to možnost strávit čas s rodinou, přáteli a mimoděk se i dobře najíst. Zajímá vás, jak grilujeme, s kým nejraději grilujeme a na čem? Zajímavá zjištění přinesl průzkum od agentury Ipsos, který si nechalo vypracovat Tesco, a také průzkum německého nákupního rádce Idealo. Schválně, budou tyto výsledky sedět i na vaše grilovací rituály?
Podle výše zmíněných průzkumů vyšlo najevo, že 30 % Čechů griluje jednou za 14 dní a 27 % dotázaných pak jednou do měsíce. Někteří nadšenci do grilování ale zvládají grilovat i několikrát do týdne.
Koronavirus, který celý svět překvapil naprosto nepřipravený, výrazně ovlivnil i letošní trendy v grilování. Například zrovna kolem Velikonoc krásné počasí ke grilování přímo vybízelo. Na základě nařízení vlády museli ovšem lidé zůstávat doma a nescházet se s přáteli či širší rodinou. A mimochodem, je to právě rodina, se kterou grilujeme nejraději a nejčastěji. Z dotazovaných ji coby společníky ke grilovačce preferuje 82 % lidí, zato přátele upřednostňuje jen 16 %.
Právě pandemie koronaviru byla označována coby hlavní důvod, proč museli lidé na začátku grilovací sezóny své hobby značně omezit. Většina dotázaných (respektive 45 %) neměla s kým grilovat, 12 % chybělo vhodné prostředí a podmínky a 11 % se bálo možné nákazy onemocněním COVID-19.
Podle výše zmiňovaného průzkumu firmy Ipsos přestává platit vnímání výroku, že grilování je čistě chlapskou záležitostí. S tímto tvrzením totiž souhlasí pouze 55 % dotázaných a situace se tedy už začíná vyrovnávat.
Evropský průzkum o grilování firmy Idealo přichází se zajímavým zjištěním. Podle něj v naprosté většině případů muži nejen grilují (v Německu tomu odpovídá 83 % mužů, ve Francii 82 % a třeba v Británii 75 %), ale také po grilování uklízejí (v Německu 69 %, ve Francii 70 % a v Británii 68 %).
Kupte se slevou Kulatý gril Let's BBQ K-Classic.
Silná vůně. Právě ta je hlavním důvodem, proč spousta lidí grilování vyloženě miluje. Specifické intenzivní aroma, které maso získává díky rozžhavenému dřevěnému uhlí. Proto 51 % dotázaných uvedlo, že griluje na klasickém grilu s dřevěným uhlím. Elektrický gril používá 14 % dotazovaných, plynový 10 % a lávové kameny pouhých 5 % respondentů.
Tahle statistika se shoduje i s průzkumem firmy Idealo. Z něho taktéž vyplývá, že klasický gril s dřevěným uhlím nejvíce využívají v Polsku, Itálii a Německu. Menší zastání pak má mezi respondenty z Francie a Velké Británie.
Surovinám na gril bez debat vévodí maso, konkrétně vepřové (39 %) a kuřecí (37 %). Ostatní masné produkty však výrazně zaostávají. Pouhých 9 % dotázaných uvedlo, že griluje klobásy. Na opékání tolik milované špekáčky pak na gril dává jen 6 % respondentů a shodně 3 % upřednostňuje hovězí maso a hamburgery.
A marináda? Tu si podle průzkumu Češi nejraději připravují sami, případně si kupují svou oblíbenou. 85 % dotázaných si maso nakládá samo, zbylých 15 % na gril preferuje to marinované z obchodu. Kromě masa jsou oblíbenými položkami na gril hlavně zelenina (75 %) a sýry (66 %).
Kupte se slevou Vepřová krkovice kořeněná steak Vocílka.
Jsme národem milovníků pečiva, o tom žádná! Právě to totiž volíme coby přílohu naprosto nejčastěji (87 %). Až po rohlících, houskách, chlebu nebo bagetách následuje zelenina (75 %) a případně i různé druhy salátů (41 %).
A jak oblíbené je pečivo jako příloha ve světě? Takhle jej podle průzkumu preferují jednotlivé dotazované národy: