V obchodech se omylem prodávaly jedovaté houby v plechovce. Nemáte tento výrobek doma?

Takto vypadá smrž obecný – houba, která jedovatá není bethL / Pixabay.com

Člověk aby se bál koupit si obyčejné žampiony v konzervě! Možná jste také nedávno v různých článcích na internetu zahlédli, že se v České republice prodávaly jedovaté konzervované houby původem ze Švédska. Nejednoho to určitě vyděsilo. Některé titulky dokonce hlásaly, že se spletl sám švédský výrobce anebo že se omylem jedovatá houba přimíchala k těm jedlým.

Přečtěte si také

Koupit, zaplatit a darovat: Zapojte se do výzvy Potěš pokladní, která zaplavila sociální sítě
Koupit, zaplatit a darovat: Zapojte se do výzvy Potěš pokladní, která zaplavila sociální sítě

Za všechno může špatný překlad českého prodejce

Trošku jsme ale zapátrali a zjistili jsme, jak to s těmi jedovatými houbami ve skutečnosti je.

V Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který využívají pro zajištění bezpečnosti potravin a krmiv členské státy EU, se objevilo hlášení z České republiky o jedovatých houbách v konzervě původem ze Švédska. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto prodejce VIKING HAUS, s. r. o., začala vyšetřovat.

V konzervě měla být podle české etikety, kterou si prodejce sám vyrobil, sterilovaná houba s názvem smrž obecný (Morchella esculenta), patřící mezi jedlé druhy. Namísto něj však byla v konzervě ve skutečnosti houba ucháč obecný (Gyromitra esculenta), která je za syrova i smrtelně jedovatá. Bohužel, prodejce text špatně přeložil.

Na etiketě od výrobce je jasně psáno, že se jedná o ucháč obecný (Gyromitra esculenta) SZPI

Murklor – pojem pro jedlé i jedovaté houby

Na konzervě, která musela být následně stažena z prodeje, bylo napsáno „Murklor“ a v původním složení uveden druh Gyromitra esculenta, což jasně říká, že jde o ucháče obecného, tedy jedovatou houbu.

Problémem totiž je, že pod všeobecným pojmem Murklor se ve Skandinávii schovávají tři sobě navzájem velmi podobné druhy – Morchella (smrž obecný), Verpa (kačenka česká) a Gyromitra (ucháč obecný). Na etiketě výrobku je nicméně zcela jasně vyobrazen ucháč obecný.

Na etiketě problematického výrobku je vyobrazen jedovatý ucháč obecný SZPI

(Ne)bezpečná houba pro gurmány

Houby si vskutku podobné jsou, ale rozhodně se dají rozlišit. Všechny zmiňované druhy mají zvláštní klobouk, který někomu může připomínat svým vzhledem mozek.

Tyto houby nerostou jen ve Švédsku, najdeme je také u nás.

Vaše kulinářské umění určitě smrž obecný pozvedne na úplně jinou úroveň, je to totiž velmi aromatická houba a do jídel se přidává jen po troškách, skvěle vynikne například v omáčkách. Gurmáni si nicméně také velmi chválí specifickou chuť ucháče obecného, zde ale už může jít při nesprávné přípravě doslova o život.

Nejdůležitější je správná tepelná úprava

Jak nám ale historie ukazuje, ucháč obecný byl dlouhou dobu považován za houbu jedlou, u nás se na trzích prodával až do 50. let 20. století. Může za to jeho nevyzpytatelnost – někoho otráví, někoho ne. Záleží totiž na tepelné úpravě, stáří plodnice a v neposlední řadě i citlivosti jedince na jed. Ostatně ve Finsku se prodává dodnes, na etiketě výrobku však najdete výstražné upozornění o nutnosti správně houbu připravit.

Tohle je ucháč obecný, houba jedovatá Hietaparta / Pixabay.com

Proč se jedovatá houba prodává v konzervách?

Existuje mnoho druhů surovin, které jsou jedovaté a před konzumací je zapotřebí je řádně tepelně upravit, aby svou toxicitu ztratily.

Proti prodeji ucháče obecného nicméně švédské úřady brojí a Švédské toxikologické informační středisko vydalo publikaci, v níž varuje před několika druhy nejjedovatějších hub, mezi nimiž nechybí právě ani ucháč obecný.

Švédové chtějí prodej ucháče obecného zakázat

Švédský výrobce, kterým je Borgens Konserver, na svých webových stránkách uvádí, že tento typ hub patří neodmyslitelně k švédské tradici.

Tamější média však čtenáře varují, aby ucháče obecné nejedli. Tento povyk vychází z výroční zprávy švédského Úřadu pro potraviny, který varuje před toxicitou ucháče obecného za syrova. Ba dokonce jsou ve Švédsku citelné tlaky na zákaz prodeje tohoto druhu.

Výrobce dále popisuje, jakým způsobem houby zpracovává, aby byly pro konečného spotřebitele bezpečné. Odvolává se také na tvrzení finského Úřadu pro potraviny, který uvádí, že správným zpracováním se z houby odstraní 99,5 % jedu.

SZPI varuje před konzumací Murkloru

I když se zdá být riziko otravy podle tvrzení výrobce při správném tepelném opracování minimální, SZPI důrazně varuje, aby spotřebitelé tuto potravinu v žádném případě nekonzumovali. Nástup otravy u ucháče obecného je totiž pozvolný a jeho účinky mohou být fatální.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!