V obchodech můžete dnes zakoupit mnoho druhů medu v různých cenových hladinách. Levné medy mohou mít původ mimo EU, bývají ukrajinské, srbské nebo z jižní Ameriky. Jak poznat opravdu pravý a kvalitní med? Pojďme se na to podívat.
V celé EU je zakázáno pro léčbu včel používat antibiotika, ale jinde to povinností není. Streptomycin a sulfonamidy mohou způsobovat genetické vady a rakovinu. Medy mívají na etiketě označení: Med ze zemí EU a mimo EU. To je vodítkem, že v zemích jejich původu mimo EU mohou včelaři užívat některé zakázané látky. Nejlepším řešením je kupovat med na farmářských trzích, nejlépe přímo od výrobců.
Zjistěte si, odkud med pochází. V České republice jsou stanoveny přísné limity pro kontrolu medu a nenajdete v nich žádná léčiva. Včelaři med nemíchají a nadměrně nezahřívají, jako to často dělají zpracovatelské firmy s importovaným medem.
Na mapě produkce českého medu sledujte místa s intenzívní zemědělskou činností, kde je zvýšené riziko výskytu pesticidů a insekticidů. Včelaři z okrajových oblastí naší republiky a s převahou živočišné výroby mají med s menším obsahem těchto látek. Včely sice umí mnoho látek a nečistot z nektaru odfiltrovat a akumulovat je v tělech, aby před nimi chránili svoje potomstvo, ale neplatí to pro chemické postřiky.
Podstatný je obsah vody v medu. Nedozrálý med může začít kvasit. Vyzrálý med má váhu minimálně 1,4 kg na litr medu. Kilová sklenice medu má jen 0,7 litru a odpovídá uvedenému množství. Ideální je 18 % vody v medu, který včelař změří refraktometrem, příručním mikroskopem využívajícím lom světla.
Smíšený květový med je tmavší a dlouho tekutý. Má upravený poměr přírodních cukrů. Pokud se při přípravě směsi med rozehřívá a homogenizuje více, aby se s ním lépe a rychleji pracovalo, často karamelizuje, tmavne, ztrácí aktivní enzymy a vitamíny. Přepálený med se pozná v laboratoři analýzou obsahu hydroxymethylfurfuralu – HMF.
Přírodní med po několika měsících skladování vždy zcukernatí. Pro uvedení do tekutého stavu se při šetrné výrobě používají elektronicky řízená ohřívací tělesa, která regulují teplotu, aby nebyl překročen teplotní limit, kdy dochází k degradaci prospěšných látek v medu. Pozvolné ohřívání trvá i 24 hodin a vzniká raw med.
Med s obsahem řepných cukrů nebo invertních sirupů se dá odhalit v laboratoři podle vyššího obsahu sacharózy neboli řepného cukru. Kukuřičné nebo třtinové cukry se odhalují mnohem hůře. Obecně mohou mít medy s přidaným cukrem hrubou krystalickou konzistenci. Pravý medovicový med má ale podobnou strukturu.
Med je přesycený roztok cukrů a krystalizuje. Rychlost krystalizace je dána poměrem jednotlivých cukrů. Glukóza krystalizaci medu urychluje a fruktóza ji zase zpomaluje. Každý druh medu má specifické vlastnosti. Pravý med běžně krystalizuje, zejména při uchování v chladu. Květový luční nebo lesní med by měl mít první známky krystalizace už po půl roce. Přírodní akátový med nekrystalizuje ani za pár let.
Při ochutnání kvalitního medu ucítíte lehké škrábání až pálení v krku a výraznou chuť. Čistý med sice nepění, ale pokud je po otevření sklenice s medem na povrchu pěna, jedná se o vysrážené bílkoviny a pyl. To jsou nejcennější látky v medu. V pančovaném medu je neuvidíte.
Cena kvalitního medu se pohybuje jako kilogram másla. Průměrná cena medu vychází na 160 Kč za kg. Nejdražší medy bez certifikátu se prodávají kolem 200 Kč. Výše ceněné jsou medovicové medy. Aktuální ceny medu přímo od včelařů se pohybují od 115 do 415 Kč za sklenici 950 g. Horní cenová hranice se vztahuje na med v BIO kvalitě.