Je libo smržové rizoto nebo kačenky na másle? Propadněte kouzlu jarních hub

Houbař našel v lese smrže Rudenko Yevhen / Shutterstock.com

Že jsou Češi národem houbařů, o tom nemůže být pochyb. Ačkoli hlavní sezónou pro hledání hub je léto, jedlé houby lze v našich lesích najít po celý rok. V zimě jsou to například hlíva ústřičná, jidášovo ucho nebo penízovka sametonohá, na jaře pak kačenka česká či různé druhy smržů. Vyrazte do lesa, poradíme vám, které houby je možné sbírat již od března a co si z nich doma připravit.

Přečtěte si také

Největší mýty o tepelných čerpadlech, jsou skutečně drahá, poruchová a nevyplatí se?

Kde roste kačenka česká?

Houby v našich lesích se nenechají dvakrát prosit a své hlavičky za příznivého počasí ze země vystrkují již počátkem března.

Ve světlých listnatých lesích, sadech i parcích najdete kačenku českou, která má žlutohnědý až hnědý klobouk přirostlý ke třeni pouze ve vrchní části. Noha je světlá, válcovitá a u starších kusů tuhne. Kačenka se nejčastěji schovává pod jasany, osikami, někdy též pod třešněmi, a sbírat ji můžete až do poloviny května, kdy se v lesích začnou objevovat první smrže.

Houba kačenka česká godi photo / Shutterstock.com

Kam vyrazit na smrže a jak je upravit?

Dalšími houbami, které je možné sbírat již na jaře, jsou smrže. Ty začínají růst hned po kačenkách na přelomu dubna a května a najdete je i na podobných místech. Objevují se v trávě, pod jasany a někdy i v záhonech s mulčovací kůrou. Obě tyto houby rostou ve velkých skupinách a jsou si podobné i vzhledově.

Na rozdíl od kačenek, jejichž klobouk se třeně pouze dotýká shora, mají smrže klobouček k noze celý přirostlý. Setkat se můžete hned s několika druhy smržů, například smržem špičatým, smržem obecným, smržem jedlým či smržem pražským.

Houbový tatarák
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Houbový tatarák

Houbový tatarák je naprosto ideální volbou pro všechny milovníky hub. Jaké druhy hub použijete, je přitom jen a jen na vás a vaší chuti. Můžete použít houby čerstvé i mražené.

Houbový tatarák

Zacházejte s nimi jako s kořením

Kačenky i smrže se často se objevují na menu luxusních restaurací. Jde totiž o houby s vysokou tržní cenou, a pokud je najdete, můžete si též slušně přivydělat. Mají velmi výraznou chuť, v kuchyni byste s nimi proto měli zacházet spíše jako s kořením. Do jídla stačí přidat pouze pár plodnic, které jej dokonale dochutí.

Houbová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Houbová omáčka

Houbová omáčka patří mezi klasické české omáčky. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale výborná je i s bramborami, těstovinami nebo čerstvým chlebem.

Houbová omáčka

Ochutnejte smržové rizoto

I smrže jsou dražší houby s výraznou chutí, kterým svědčí jednoduché kombinace. Skvěle chutnají nadívané, plněné mletým masem nebo játry, ale i samotné, jen spařené a posypané výrazným sýrem. Výborné jsou také s italským parmazánovým rizotem.

Pokud chcete poznat pravou chuť smržů, houby poduste na másle a cibulce a podávejte například na topince nebo jen tak s brambůrkami či pečeným chřestem, jehož sezóna také začíná v dubnu. Ze smržů můžete připravit i smetanovou omáčku nebo je přidat do krémových polévek.

Člověk sbírá ucháče obrovského v lese Soina Anastasia / Shutterstock.com

Kde hledat čirůvky a ucháče?

Na začátku května se začínají objevovat čirůvky májovky, houby klasického vzhledu s lupenatými klobouky, které je nejlepší hledat na stráních, v sadech a pastvinách. Nejčastěji se používají při přípravě omáček, například v kombinaci s paprikou.

Druhem podobným smržům je ucháč obrovský, který roste hlavně v jehličnatých lesích na kořenech a kmenech odumřelých stromů. Problémem při sběru ucháče je jeho možná záměna s jedovatým ucháčem obecným, který je o něco menší a má tmavší klobouk.

K čemu se hodí destice a opeňka?

Jedlá houba vzhledem trochu připomínající známé Jidášovo ucho je destice chřapáčová. Houba s hnědými a laločnatě zprohýbanými klobouky vyrůstá nejčastěji z tlejícího dřeva starých jehličnanů, především smrků. Její chuť je velmi jemná, hodí se k dušení se zeleninou, masem nebo jen tak samotná.

Okolo pařezů či kmenů stromů v listnatých, jehličnatých, ale i smíšených lesech roste opeňka měnlivá, která se za příznivého počasí objevuje již v dubnu. V kuchyni má podobné využití jako bílé hříbky, masáky nebo lišky.

Záběr na houbu destici chřapáčovou weinkoetz / Shutterstock.com

Kde najít penízovku a jak s ní naložit?

Pokud se vydáte na procházku jarním lesem, můžete na padlých kmenech jehličnatých stromů, na šiškách a v mechu potkat desítky až stovky droboučkých hnědých kloboučků penízovky smrkové.

Tato malinká houba je překvapivě velmi lahodná, abyste si ji však dostatečně vychutnali, musíte jí nasbírat opravdu velké množství. Hodí se do polévek, omáček, ale také jen opražená na másle.

Zdroje: Český rozhlas, naHoubach