Mech na trávníku už nemusí být problém, když víte jak na to

Profesionální zahradník odstraňuje z trávníku mech s pomocí vertikutátoru Virrage / Shutterstock.com

Mech v trávníku představuje pro mnohé majitele rodinných domů nepříjemný problém, který narušuje vzhled a kvalitu jejich zahrady. Jeho přítomnost může být signálem několika základních problémů s trávníkem, včetně špatné drenáže, nedostatku světla, kyselé půdy, příliš nízkého střihu trávy nebo těžké půdy. Naštěstí existuje několik osvědčených metod, jak se mechu efektivně zbavit a zároveň předcházet jeho opětovnému výskytu.

Přečtěte si také

Nákupní vozík budoucnosti? V Belgii zatím sklízí během testovacího provozu úspěch

Jak mech z trávníku odstranit?

Jednou z klíčových metod je scarifikace, tedy provzdušnění půdy pomocí vertikutátoru. Toto zařízení odstraní nejen mech, ale i odumřelou trávu, čímž umožní lepší přístup vzduchu, vody a živin ke kořenům trávy. Na trhu jsou k dispozici ruční vertikutátory pro menší plochy a motorové pro rozsáhlejší trávníky. Při výběru vhodného modelu je důležité zvážit velikost vašeho trávníku a typ půdy.

Které chemické přípravky použít?

„Kromě mechanického odstranění je možné použít i chemické přípravky, které obsahují síran železnatý. Tento typ produktu způsobí, že mech zčerná a uschne, což usnadní jeho odstranění. Na trhu existují jak chemické, tak organické varianty těchto přípravků, které jsou k dostání v zahradních centrech nebo specializovaných obchodech,“ radí pro Kupi.cz majitel zahradního centra Čtyřlístek pan Miloš Slabý.

Které domácí metody pomohou?

Mezi domácí metody patří použití octa, který se aplikuje přímo na mech a může způsobit jeho odumření. Tato metoda však vyžaduje opatrnost, jelikož může poškodit i okolní trávu.

Dalším krokem je upravit podmínky, které jsou pro růst mechu příznivé. Vápno může pomoci zvýšit pH půdy a snížit její kyselost, což vytváří nepříznivé podmínky pro mech. Použití zelené skalice, která je bohatá na železo, může také pomoci potlačit růst mechu, zatímco zároveň zlepší zelené zbarvení trávníku.

Zahradník ukazuje trs mechu odstraněný z trávníku aRTI01 / Shutterstock.com

Jak předejít nežádoucímu návratu?

Klíčem k dlouhodobému udržení trávníku bez mechu je prevence. Pravidelná péče o trávník, včetně aerace, správného hnojení a řízení výšky střihu trávy, hraje zásadní roli. Zvláštní pozornost je třeba věnovat stinným oblastem, kde je mech náchylnější k růstu, a zvážit použití směsí trávy speciálně vyvinutých pro stinné podmínky.

Kombinací těchto osvědčených metod je možné nejen odstranit existující mech z trávníku, ale také vytvořit podmínky, které jeho opětovnému výskytu zamezí. Pravidelnou péčí a správnou strategií může být váš trávník zdravý a bez nežádoucího mechu.

Zdroje: Kupi, Öko Test