Zbytečné zahradní chyby, které vás budou stát nervy a peníze

Smutná žena s rýčem Kamil Macniak / Shutterstock.com

Považujete se za zkušené zahradníky? Mnoho lidí je hrdých na své pěstitelské úspěchy a s radostí předávají své zkušenosti dál. Na druhou stranu se i mnoho zkušených zahradníků dopouští zbytečných chyb, které si ani neuvědomují. Často si myslí, že postupují správně, ale přitom své zahrádce někdy i škodí. Znát tyto chyby znamená dosahovat na zahradě lepších výsledků, ušetřit mnoho času a také peněz. I ostřílení zahradníci se mohou mýlit. Otestujte své znalosti a poučte se z ze zbytečných zahradních chyb, které možná děláte také.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Sázíte příliš mnoho rostlin

Plánujte sázení rostlin s ohledem na to, jak velké budou v dospělosti. Spočítejte si, kolik místa zaberou. Na malý prostor se vám vejde spousta sazenic, ale bez dostatečného prostoru pro růst se jim nebude dařit. Snažit se umístit rostliny příliš blízko k sobě je jen plýtvání penězi, protože nebudou produkovat svou skutečnou kapacitu.

Když rostliny sázíte blíže k sobě, je také větší riziko přenosu chorob, zvyšuje se vlhkost půdy a riziko tvorby plísní. Přeplnění zahrady může také zastavit růst rostlin nebo jim tím můžete snížit množství slunečního záření.

Muž čupí v brázdě InesBazdar / Shutterstock.com

Zapomínáte na opylovače

Zdravá zahrada překypuje životem a aby se rostlinám dařilo, potřebují opylovače. Bohužel ne všechny rostliny jsou samosprašné. Rostliny jako rajčata, bobulové keře, jablka a tykve potřebují opylovače. Pokud vaše zahrada nepřitahuje opylovače, rostliny na jaře a v létě nebudou produkovat úrodu. Bylinky jako kopr, oregano, máta, fenykl, tymián, meduňka, rozmarýn, šalvěj, pažitka a kostival jsou vhodné pro opylovače, proto je vysazujte, abyste si zajistili bohatou úrodu. Dalšími účinnými magnety na opylovače jsou:

  • Slunečnice
  • Cínie
  • Měsíček
  • Brutnák lékařský
  • Verbena
  • Levandule
  • Lupina
  • Řebříček
  • Třapatka

Přemokřujete zahradu

Časté zalévání se může zdát jako dobrý nápad, protože rostliny potřebují k životu vodu, ale ne všechny rostliny vyžadují každodenní zalévání. Pokud jste to se zaléváním přehnali, vaše rostliny se mohou stát zranitelnými vůči chorobám a hnilobě kořenů. Zejména drobné kořínky jsou citlivé na přemokření, takže je nezbytné zalévat rostliny pouze v případě potřeby. Hluboko zalévejte pouze tehdy, když to některé rostliny potřebují nebo když jsou letní horka obzvlášť intenzivní.

Zapomínáte na místní klima

To, že na Moravě pěstují fíky ještě neznamená, že vám vyrostou i v Krkonoších. Před plánováním vaší zahrady se všemi druhy plodin nesoucích ovoce nezapomeňte zkontrolovat, jaké druhy rostlin rostou ve vašem klimatu. Jde o to, že ne všechny plodiny mohou ve vaší oblasti dobře růst. Mnoho rostlin je specifických pro určité klima, což znamená, že nemohou růst, pokud je oblast příliš vlhká, suchá, horká nebo studená.

Přehnojujete půdu

Kvalita půdy je kritickou součástí úspěšného zahradničení. I když si někteří myslí, že hnojiva jsou nutností pro zlepšení zdraví rostlin, není tomu vždy tak. Přehnojení půdy má podobné účinky jako přemokření rostlin – může zabít úrodu. Mnoho rostlin získává potravu ze slunečního záření a vedlejších produktů mikrobů v půdě. Pokud to s hnojivy přeháníte, ve skutečnosti způsobujete biologickou nerovnováhu mezi půdou a rostlinami. Překrmování rostlin hnojivy může vést ke špatnému růstu, menší úrodě nebo ke škůdcům. Při úpravě půdy používejte především organický kompost a provádějte to pouze v případě potřeby.

Sázíte příliš hluboko

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč rostlina umírá bez ohledu na to, jakou péči a pozornosti jí věnujete? Použili jste špatnou směs půdy nebo ji přelili? Důvodů, proč některé rostliny nepřežijí déle než několik týdnů, může být mnoho, ale nejčastějším a snadno přehlédnutelným je zasazení příliš hluboko. Při výsadbě sazenic musíte vykopat jámu třikrát tak širokou, než je nádoba na rostliny. Při zakopávání kořenů rostlin by měla být rostlina usazena ve stejné úrovni, v jaké byla v květináči.

Muž drží květiny Kues / Shutterstock.com

Zapomínáte upravit půdu

Pokud se vám zdá, že rostliny ve vaší zahradě nerostou příliš dlouho, může být problémem nedostatek půdních živin. Půda po vegetačním období ztrácí živiny, aby se živiny vrátily do půdy, je třeba ji doplnit organickým kompostem nebo přírodními hnojivy bez rašeliny. Totéž platí, pokud používáte mulčovací materiály nebo krajinnou tkaninu, půda musí být před přidáním vrstvy mulče upravena, aby byl zajištěn zdravý růst rostlin.

Sázíte v jedné řadě

Vysadili jste okrasné stromky v jedné řadě? Pokud budou napadeny, přijdete o celý tento řádek. Sázejte strategicky tak, aby se stromky nebo keře nemohly navzájem ohrozit v případě, když budou napadeny chorobami nebo různými škůdci.

Každý rok nakupujete semena

Přestaňte kupovat semena a začněte je sbírat přímo ze zahrady. Obzvláště snadno se sbírají semena květin, ale platí to také o mnoha druzích zeleniny. Například u fazolí nesbírejte všechnu úrodu pro vaření, ale nechte si jednu nebo dvě rostliny jen pro účely získání semen.

Volíte drahý mulč

Smutnou pravdou o mulči je, že může vypadat pěkně, ale pokud se dostatečně rychle nerozpadne, budete s ním v příští sezóně bojovat. Vynechejte pytle s kůrou stromů a drceným dřevem a raději si vyberte něco zdarma nebo levného. Vhodné je mulčovat posekanou trávou, která je po posečení zdarma. Mulč však nevynechávejte úplně, pomáhá půdě udržet si vlhkost, pomáhá předcházet plevelům, chrání před nepříznivým počasím a pomáhá kořenům rostlin zůstat v chladu v letních vedrech. Stačí si vybrat něco levného, třeba obyčejnou slámu.

Špatně zaléváte

Mnoho lidí zalévá všechny rostliny stejně. Je to tak snadné, jen naplnit konev a vše najednou zalít. Požadavky rostlin se ale liší. Ujistěte se, že jste si přečetli štítky rostlin nebo balíčky semen, abyste znali požadavky pro správné zavlažování. Mnoho lidí také zalévá z vrchu. Pokud máte možnost, zalévejte rostliny u kořenů, zabráníte tím riziku šíření chorob nebo polámání listů.

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky máte hotový během chvilky, skvěle se tedy hodí jako rychlá večeře. Jeho chuť si můžete vyladit různými druhy listových salátů nebo čekanky natrhanými na kousky. Tento lahodný salát je zdravý a ideální pro ty, kdo preferují lehčí jídla.

Fazolový salát s rukolou a pečenými cherry rajčátky

Kupujete hnojiva

Většina hnojiv koupených v obchodě je v podstatě chemická polévka a opravdu byste chtěli mít tuto chemii v plodinách, které budete konzumovat? Výroba vlastních organických hnojiv je velmi snadná a výsledkem jsou výživná hnojiva, která vás nebudou stát nic a zahradě dodají maximum živin.

Necháváte sklizeň přijít vniveč

Problémem je, že mnoho lidí zasadí celou zahradu najednou, což znamená, že najednou budete mít více plodin, než stihnete konzumovat a zbytečně je budete vyhazovat. Abyste tomu zabránili, rozložte výsadbu. Pokud kupujete sazenice, příliš toho nezmůžete, ale pokud sázíte ze semínek, můžete je sázet postupně s odstupem dnů nebo týdnů.

Žena ve skleníku Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Sázíte rostliny na špatné místo

Některé rostliny požadují plné slunce, ale lidé je sází do stínu, stejně tak rostliny milující stín sází na plné slunce. Před zakoupením rostliny si přečtěte štítek nebo popis rostliny a myslete na vhodné umístění. Pokud rostlinu správně umístit nemůžete, raději kupte takovou, které můžete zajistit vhodné podmínky.

Nevíte, jakou máte půdu

Zemina je nejvíce přehlíženým, a přesto nedílným prvkem úspěšné zahrady. Zjistěte, jaký máte typ půdy. Stačí zarýt rýč a budete vědět, jestli je písčitá nebo třeba jílovitá. Podle toho můžete sázet vhodné rostliny. Pokud má půda nevhodné složení, můžete ho snadno změnit přimícháním kompostu.

Sázíte pod velkými stromy

Velké stromy jsou silné a mohutné, dokážou zabírat vodu, živiny a prostor. Mají rozsáhlé kořenové systémy, které odvádějí živiny z okolní půdy, a jejich koruny vysávají slunce a vytvářejí stín pro ostatní. To představuje problém. Ani stínomilná trvalka nebude prosperovat, pokud nebude dostávat světlo, vodu a živiny. Mulčujte kůrou přímo pod velkými stromy a ponechte plochu bez rostlin. Umístěte své nové rostliny asi půl metru za korunu stromu a doplňte půdu kompostem, abyste rostliny dále posílili proti dosahu kořenového systému stromu.

Zdroj: feathersinthewoods.com, ecogardener.com, housebeautiful.com, washingtonpost.com, architecturaldigest.com, gardenbetty.com