Začněte si pěstovat houby v bytě a mějte sezónu celý rok! Vyroste vám hlíva, Shiitake i korálovec

Muž drží v ruce substrát s hlívou ústřičnou Miriam Doerr Martin Frommherz/ Shutterstock.com

Milujete houby a s každou sezónou se neradi loučíte? Zkuste si začít oblíbené plody pěstovat doma, klidně i v bytě nebo domě. Lesní hříbečky vám sice nevyrostou, zato spousta jiných zajímavých druhů ano. Vybavení se dá dnes snadno koupit a vlastní pěstování hub vás vyjde mnohem levněji než jejich nákup v obchodech. Co všechno je potřeba k tomu, aby vám doma vyrostly hlívy, Jidášova ucha, korálovce, Shiitake a další?

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Houbové lahůdky, které v lese jen tak nenajdete

Byly doby, kde se internetem šířil „osvědčený“ způsob, jak si v květináči vypěstovat lesní hříbky. Lidé v něm radili utrhnout pár hub v lese, ty rozmixovat a smíchat s vodou a kvasnicemi a poté nalít do zeminy v truhlíku k jiným rostlinám.

Dnes je tento postup řadou odborníků a mykologů vyvrácený, přesto lze recept stále dohledat jako zaručený. Jeho vyzkoušení na vlastní kůži může být dobrým domácím pokusem, pokud si ovšem chcete na nějaké úrodě opravdu pochutnat, doporučujeme vsadit spíše na kupované pěstební boxy, substráty a sety.

V domácích podmínkách se dají pěstovat nejen žampiony a hlívy, ale také asijské Shiitake, Jidášova ucha, korálovce, penízovky, polničky, límcovky apod.

Nemáte pěstitelské sklony? Nezmeškejte žampiony v akci

Kupte se slevou Žampiony.

Porovnat slevy

Naočkované obilí

Nejlevnější alternativu představuje naočkované obilí, k pěstování je ovšem nutný balíček pilin z listnatých dřevin nebo drcená sláma. Pokud takový základ nemáte volně k dispozici, počítejte s náklady navíc. Balíček s naočkovaným obilím myceliem celé řady vybraných hub stojí kolem 99 korun.

Jak na to? Litr slámy či pilin je nutné namočit, vložit do pevného sáčku (např. toho, jaký se používá k přípravě tlačenky), zavázat a hodinu „zavařovat“ v hrnci s vodou. Jakmile balíček vychladne, vysype se do něj naočkované obilí a necháte v temnější místnosti s teplotou kolem 20 °C uchytit. Po několika týdnech by se měly objevovat první plody.

Žena krájí houby Shiitake doma na kuchyňské lince FotoHelin / Shutterstock.com

Zrnitá sadba

Podobný je postup i u zrnité sadby (v podobě granulí prodávaných nejčastěji v sáčku či v plastové lahvi). Stejně jako u naočkovaného obilí si tímto způsobem můžete vypěstovat na pilinách celou řadu hub – od hlívy a korálovce až po penízovku či Jidášovo ucho. Balení zrnité sadby (500 ml) vyjde na 110–⁠190 Kč podle druhu.

Substrát pro pěstování hub

Pohodlnější možností je zakoupení pěstebního substrátu, který obsahuje vše potřebné pro vypěstování hub v domácích podmínkách. Tyto směsi bývají dodávány ve tvaru kostky, která sama o sobě představuje živnou půd. Takový substrát se ponechává v původním obalu a většinou nevyžaduje ani nutnost zalévání. Pouze se umístí do chladnější místnosti s teplotou v rozmezí 18–25 °C.

Nejčastěji se tímto způsobem pěstují žampiony a hlívy. Substráty seženete v obchodech i pod názvy jako hlívová či žampionová zahrádka. Sada obvykle stojí kolem 150 Kč.

Pěstování na kmenu

Naočkované obilí anebo zrnitou sadbu můžete také nasadit na kmen stromu na zahradě či v jiném vhodném prostředí. Máme pro vás ale i jeden zajímavý tip: prodávají se přímo nařezané kmeny listnatých stromů naočkované podhoubím (nejčastěji hlívou či Shiitake). Vypadají pěkně i jako neobvyklý a netradiční dárek pro všechny milovníky hub. Jejich výhodou je, že se nemusí nijak zalévat, houby vám vyrostou i v chladnější chodbě nebo ve sklepě a sklizeň budete mít každých cca 7 týdnů po dobu až dvou či tří let. Naočkované kmeny stojí kolem 500 až 600 korun.