Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Mísa s čerstvou syrovou zeleninou - zelí, mrkev, cuketa, salát, řeřicha salát, rajčata třešně a avokádo, ořechy a granátové jablko Tatjana Baibakova /Shutterstock

Asijskou poke bowl, která v posledních letech uchvátila svět, už asi znáte. Ale slyšeli jste už o Buddha bowl, která s ní soupeří o titul nejzdravějšího a nejkrásnějšího oběda? Oba pokrmy se pyšní barevným provedením a lahodnými ingrediencemi, ale je mezi nimi i celá řada podstatných rozdílů. Prozradíme vám, jak si „buddhovu misku“ správně poskládat a jaké suroviny do ní typicky patří.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Poke vs. Buddha

Hlavní rozdíl mezi oběma pokrmy spočívá především v tom, že poke bowl obsahuje rybí maso (lososa, tuňáka, krevety) a dále suroviny, jako je avokádo, edamame, řasa wakame, nakládaná ředkev, okurka apod. Jedná se vlastně o takové rozložené sushi.

Buddha bowl naproti tomu bývá čistě vegetariánská či veganská a je větší pravděpodobnost, že budete mít ingredience na její přípravu doma po ruce. Klidně poslouží i jako ideální způsob, jak využít různé zbytky z lednice a sporáku a připravit si z nich lehké, jednoduché a nutričně velmi bohaté jídlo.

Avokádový salát
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádový salát

Vyzkoušejte avokádový salát s cherry rajčaty a cibulí, který je snadný na přípravu a nebude vám po něm těžko. Avokádo je totiž velice zdravé, protože obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a řadu dalších prospěšných látek.

Avokádový salát
Quesadilla s avokádem a čedarem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Quesadilla s avokádem a čedarem

Quesadilla s avokádem a čedarem, to je nejjednodušší lehká a chutná večeře, kterou budete chtít dělat pořád dokola. Můžete si ji upravit podle svých preferencí a přidat do ní cokoli, co vám chutná.

Quesadilla s avokádem a čedarem

Jak Buddha bowl poskládat?

Základ misky by měly tvořit obiloviny, luštěniny či některý další zdroje nemasných bílkovin. Dále je důležitá čerstvá zelenina, saláty a bylinky, ideálně sezónní. To vše se dle chutí a možností doplňuje tepelně upravenou či fermentovanou zeleninou, křupavou posypkou i tekutou zálivkou, která může být ve formě hummusu, oleje, ořechového másla i dresinku či majonézy.

  • Tip: Výbornou zálivku vykouzlíte například kombinací olivového oleje, balzamikového octa, arašídového másla a medu.

Kromě již zmíněných bílkovin by Buddha bowl měla být bohatá také na vlákninu, kterou zajistí již zmíněná zelenina, semínka i obiloviny, a také na zdravé tuky, jejichž zdrojem může být například avokádo, rostlinný olej, ořechy či opět semínka.

Žena v džínách drží Buddha bowl se salátem, pečené sladké brambory, cizrna, brokolice, zelenina, avokádo, klíčky v rukou Jukov studio / Shutterstock.com

Typické suroviny pro Buddha bowl

  • Mix listové zeleniny a salátů: Ledový či římský salát, špenát, polníček, rukola, kadeřávek + lze dochutit citronovou šťávou, octovou zálivkou, umeoctem.
  • Syrová zelenina: Mrkev, okurka, kedlubna, avokádo, řepa, ředkvičky, ředkve, paprika, rajčata, zelí.
  • Nakládaná, fermentovaná zelenina: Zelí, kvašené okurky, kimchi, nakládané ředkvičky, papriky, mrkve apod.
  • Pečená, grilovaná či vařená zelenina: Nejlepší jsou dýně či sladké brambory, ale také květák, brokolice, mrkve, kapusta, řepa, petržel či cibule.
  • Obiloviny: Kuskus, quinoa, jáhly, pohanka, rýže, nudle, bulgur.
  • Luštěniny (zároveň slouží jako porce bílkovin): Uvařená či pražená cizrna, fazole, čočka, mungo.
  • Proteiny: Tofu, tempeh, vejce, halloumi, hummus, falafel.
  • Posypka: Smažená cibulka, drcené arašídy a jiné ořechy, semínka, sezam, lahůdkové droždí, krutony, slané müsli.
  • Ostatní: Jedlé květy, houby, bylinky, olivy i ovoce (mango, borůvky, granátové jablko).
  • Zálivka: Pesto, arašídové či jiné ořechové máslo, kvalitní rostlinné oleje (např. dýňový, z vlašských ořechů), majonézy a dresinky dle chuti (veganské i klasické).

Tipy pro ještě lepší výsledek

Pokud si chcete připravit misku plnou sezónní zeleniny a bylinek, teď v dubnu sáhněte především po ředkvičkách, prvním chřestu, řeřiše, polníčku, rukole nebo mladém salátu, případně vyrazte do našich lesů a luk na medvědí česnek, kopřivy, listy pampelišek a sedmikrásky.

Nezapomeňte také, že se Buddha bowl jí i očima. Máte-li na její přípravu dostatek času, s jejím aranžováním a zdobením si můžete skutečně vyhrát. Kombinuje barvy i zemité, slané či osvěžující kyselé chutě. Specifikem tohoto pokrmu také bývá zelenina krájená do různých tvarů, například tenkých nudliček nebo spirálek. S tím vám pomohou různé nástavce na struhadla a kráječe nebo přímo spiralizéry – cena malých ručních začíná už cca na stovce a uvidíte, jak svým výsledkem dokážou každý pokrm zajímavě pozvednout.

Zdroje: Kitchenette, Love & Lemons