Lahůdkové droždí dodá jedinečnou chuť umami. Jak jej v kuchyni použít?

Lahůdkové droždí v misce, vedle misky je položená lžíce s droždím Chzu / Shutterstock.com

Vaříte omáčku nebo polévku a potřebujete ji dochutit? Nedávejte do ní další lžičku soli, místo toho vyzkoušejte lahůdkové droždí. Tato sušená neaktivní forma klasického droždí dodá vašemu jídlu nejen ojedinělou chuť umami, ale díky obsahu bílkovin, vitamínů, minerálů a antioxidantů také vylepší jeho nutriční složení. Pojďte s námi prozkoumat tuto veganskou lahůdku.

Přečtěte si také

Pytle na bioodpad mohou být zrádné. Je vhodné je dávat do kompostu, nebo ne?

Co je lahůdkové droždí?

Ačkoli mají stejný název, lahůdkové droždí (též Tebi nebo LSD) vám s kynutím buchet nepomůže. Lahůdkové sušené droždí se získává z pivovarských kvasnic, těch samých, které se používají k výrobě piva.

Tím, že se při sušení zahřívá, dochází u něj k tzv. deaktivaci kvasinek, a oproti čerstvému droždí ztrácí svou kynoucí schopnost. Zato s ním dokonale dochutíte omáčku, polévku, pomazánku nebo těstoviny.

Jeho chuť je jemně sýrová, připomíná například italský parmazán. Často bývá také připodobňováno k houbám, které se spojují s tzv. umami chutí.

Drožďová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina. Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty.

Drožďová pomazánka

Objevte chuť umami

Vedle sladké, slané, kyselé a hořké je umami jednou z pěti základních chutí, které naše chuťové buňky dokáží rozeznat. Někdy se jí též říká „masitá”, protože připomíná chuť pečeného masa. Sloučeniny, odpovědné za tuto chuť, se obvykle nachází v potravinách s vysokým obsahem bílkovin nebo aminokyselin, nejčastěji kyselinou asparagovou nebo kyselinou glutamovou.

Ačkoli je znána po staletí, identifikována byla až v roce 1908 japonským výzkumníkem Kikunae Ikedou. Ten v průběhu svých experimentů označil molekulu chuti, obsaženou v glutamátu, jako „umami” (v překladu „chutnost”). Název se ujal a pátá chuť se jí říká dodnes.

Žena, která jí špagety Prostock-studio / Shutterstock.com

Využití lahůdkového droždí

Ne nadarmo se lahůdkovému droždí v angličtině říká „nutritional yeast” neboli „nutriční droždí”. Je totiž velmi bohaté na prospěšné vitamíny, jako jsou A, C, E nebo B, dále minerální látky, například chrom, zinek, selen, mangan či fosfor. Další látky obsažené v droždí pomáhají snižovat cholesterol, mají antibakteriální a protiplísňové účinky a podílí se na aktivaci imunitních buněk.

Je také cenným zdrojem bílkovin a aminokyselin. I proto jej do svého jídelníčku často zařazují vegetariáni a vegani, aby měli dostatečný energetický příjem. Díky obsahu antioxidantů má také pozitivní vliv na snížení oxidačního stresu a pomáhá chránit před srdečně-cévními a nádorovými onemocněními.

Kde sehnat lahůdkové droždí?

Ještě před pár lety jste mohli lahůdkové droždí zakoupit pouze ve vybraných prodejnách se zdravou výživou, dnes už je však k dispozici téměř ve všech obchodních řetězcích. Seženete tam klasické droždí i droždí se sladem, které má tmavší barvu.

Lahůdkové droždí značek Country Life, Allnature, Natural Jihlava či Provita zakoupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Tesco, Billa i Penny Market. Často bývá k dispozici také v bezobalových prodejnách, kde si jej můžete nabrat do vlastní nádoby. V nabídce jej mají též online supermarkety Košík.cz a Rohlik.cz, ale také drogerie dm, Rossmann a Teta. Cena se pohybuje přibližně od 40 Kč do 100 Kč za 100 gramů.

Žena nakupuje v kamenné prodejně STEKLO / Shutterstock.com

Recepty s lahůdkovým droždím

Droždí můžete bez obav použít všude tam, kam byste dali sýr parmazán. Hodí se na dochucení salátů, zahuštění polévek, omáček nebo na posypání italského rizota. Chcete-li ještě sofistikovanější recept, zkuste veganský parmazán nebo tzv. sezamezán. Rozmixujte oříšky kešu nebo sezamové semínko, přidejte jeden díl lahůdkového droždí a špetku soli. Vznikne vám dokonalá veganská verze italského sýra.

Pokud lahůdkové droždí přimícháte do domácí tvarohové pomazánky, dodáte jí dokonale pikantní chuť. Můžete jej také využít pro přípravu domácích veganských sýrů. Přes noc namočené ořechy slijte, přidejte pokrájená sušená rajčata v oleji, trochu vody a dvě kávové lžičky lahůdkového droždí. Vznikne krémový sýr, kterým nepohrdne ani vaše návštěva.

Zdroje: medicalnewstoday.com, webmd.com, jimejinak.cz