Zbyly vám dýně z podzimu? Dejte je po vzoru britských řidičů na auto. Účinek vás překvapí!

Velká oranžová dýně na zasněženém autě ve staré zahradě sizov / Shutterstock.com

Pokud byste s přicházejícími mrazy potkali večer v Británii souseda, který si nese k zaparkovanému autu kousek oranžové dýně, pravděpodobně by vás to vůbec nepřekvapilo. V zahraničí se totiž jedná o známý (přesto trochu kontroverzní až úsměvný) trik, pomocí kterého si řidiči usnadňují ranní nastartování a vyjetí. Proč zkusit používat dýni na auto a jaké další triky se vyplatí motoristům v sezóně zamrzajících oken znát?

Přečtěte si také

Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Netěšíte se na každodenní škrabání? Vsaďte na dýně!

Období zimních plískanic, ranních mrazíků, teplot pod nulou a sněhových vánic přichází. A s nimi i časté problémy pro všechny motoristy, kteří ráno přichází k zamrzlým autům. Pokud vám ovšem doma přebývají dýně z Halloweenu, nebo nestíháte spotřebovat zásobu oranžových tykví ze zahrádky, pak vyzkoušejte revoluční trik britských řidičů. Ti podle deníku Express.uk potírají noc před očekávanými mrazíky čelní skla svých aut kousky přezrálých dýní (dužinou).

Prevence před námrazou i její rychlejší odstranění

Podle expertů je totiž kouzlo ukryté ve škrobu, který dokáže na skleněné ploše vytvořit ochrannou bariéru. A led jde potom mnohem snáze seškrábat. Čím zralejší dýně je, tím více užitečného škrobu obsahuje. Ten by navíc měl fungovat i v případě, kdy k námraze již došlo jako urychlovač rozmrzání. Zkuste potřít ledovou krustu kouskem dýňové dužiny, aby led rychleji povolil.

Jak například pro britský deník potvrdili odborníci a mechanici od prodejce aut Motor Match. „Pokud jde o odmrazování čelního skla během chladných zimních měsíců, překvapivě můžete najít ideální řešení na svém parapetu. Využití dýní z Halloweenu je opravdu průlomové," potvrdil jeden z nich. „Škrob funguje jako bariéra mezi ledem a sklem a zabraňuje rychlému opětovnému zamrzání. Díky tomu strávíte škrabáním venku na mrazu méně času," dodal další z nich.

Stejně dobře lze jako přírodní rozpouštěč námrazy, který zabrání zamrzání nebo usnadní a urychlí škrabání, použít kousky brambor či rozkrojených cibulí. Ty rovněž obsahují vysoký podíl zeleninových škrobů.

Ruka škrábající led z okna auta Ben Schonewille / Shutterstock.com

Další užitečné vychytávky proti zamrzání čelních skel

Pokud je na vás trik s dýní nebo bramborou až moc alternativní, existuje celá řada domácích i kupovaných vychytávek, na které nedají někteří řidiči dopustit.

  • V obchodech můžete vybírat z mnoha přípravků proti zamrzání (tzv. odmrazovačů či rozmrazovačů). Za balení 500 ml obvykle dáte kolem 50–90 Kč.
  • Tvorbě námrazy na skle by měl podobně zabránit i vyrobený roztok octa a vody (3 : 1), nebo roztok alkoholu a vody (2 : 1) nastříkaný pomocí rozprašovače na čelní sklo. Oba zmíněné fungují i pro rychlejší rozmrzání.
  • Jako prevence se dají používat fólie, kryty a clony na čelní sklo proti námraze, které jsou v obchodech a na internetu dostupné v různých velikostech a provedeních.
  • Čelní sklo lze přikrýt také některými předměty, které najdete doma. Používají se složená prostěradla (např. s rohy přivřenými do předních dveří na obou stranách, aby látka držela) nebo jiné větší kusy textilií. Anebo gumové a pěnové rohože do vany či sprchového koutu, které se v některých domácích potřebách dají koupit v metráži pro získání přesných rozměrů.

Zdroje: accuweather.com, express.co.uk, ireceptar.cz