Čím po zimě obohatit půdu na zahradě: Vybíráme vhodné substráty a hnojiva

Zahradnický nůž v květináči se zeminou Ashley-Belle Burns / Shutterstock.com

S příchodem jara začíná práce na zahradě. Abychom vypěstovali velkou zeleninu a kytky nám kvetly, potřebujeme vhodný substrát, zeminu a občas rostliny přihnojit. Jenže substrátů je mnoho druhů, a ne každý se hodí na všechno – a stejné je to i s hnojivy. Nejprve tedy musíme vědět, co která rostlinka potřebuje.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Druhy substrátů

Substrát je obecně řečeno uměle smíchaná směs, která se podobá skutečné zemině. Složen je obvykle z ornice, rašeliny a kůry, pro udržení pH se přidává bentonit a pro odvod vody zase písek či perlit.

Substrát může být dále obohacen o vápenec, jíl, kompost nebo hnojivo. Poměr jednotlivých složek se liší v závislosti na určení substrátu nebo rostlině.

1. Zahradnický

Nejuniverzálnějším substrátem je ten zahradnický. Pokud nechcete kupovat několik různých pytlů, sáhněte po tomto všestranném. Zahradnický substrát absorbuje vodu a zajišťuje přísun kyslíku ke kořenům. Svým složením vyhovuje keřům, ovocným stromům, květinám a je určen i pro výsev.

2. Pro množení a výsev

Množící substrát někdy v obchodě uvidíte pod názvem supresivní. Supresivní substrát obsahuje ideální poměr světlé a tmavé rašeliny, hnojiv a také všech potřebných prvků pro zakořenění a růst mladých sazeniček. Jeho součástí bývají i látky odpuzující škůdce.

Žena míchá substrát RESTOCK images / Shutterstock.com

3. Pro plodící rostliny

Aby rostlina měla plody, potřebuje specifický poměr živin. Jahody, borůvky a ovocné stromy se odvděčí bohatou úrodou, když je správně vyživíte. Každý druh má však zvláštní nároky, a musíte tudíž zvolit správný substrát pro danou rostlinu.

4. Pro letničky

Letničky jsou obvykle jednoleté rostliny a během jednoho jediného roku musí zesílit a vytvořit krásné květy – a právě v tom je můžeme podpořit vhodnými substráty. Muškáty, surfinie či begonie mají hnojiva určena speciálně pro sebe. A pokud sesazujete do truhlíku více rostlin, sáhněte po univerzálnějším substrátu pro balkonové rostliny.

5. Další druhy

V obchodě seženete substráty prakticky pro každý druh rostliny. Okrasné dřeviny, konifery, růže, citrusy a orchideje mají substráty určené speciálně pro ně. Pokud chcete mít krásnou a zdravou zahradu, investovat do kvalitních substrátů se rozhodně vyplatí.

Čím pohnojit zahradu

Nejideálnější je hnojit organickým hnojivem. Na podzim pohnojte zahradu nebo pole mrvou, která přispívá zároveň k dlouhodobému zdraví půdy. Minerální hnojiva prospívají rostlinám, ale půdu nijak nezkvalitní, takže z dlouhodobého hlediska raději volte kombinaci obou variant.

  • Každý rozumný zahrádkář má navíc na své zahrádce kompost, který může dále využít na obohacení rostlin – a pokud ve vašem okolí někdo chová hospodářská zvířata nebo koně, domluvte se rovnou na odběru čerstvého hnoje.
  • Organická hnojiva je nicméně možno zakoupit i v sušené podobě.
Člověk sází rostlinu Alexey Stiop / Shutterstock.com

Jak připravit zeleninovou zahrádku

Při hnojení se řiďte tím, které je rostlina trati. Rostliny první trati vyžadují organická hnojiva a řadí se mezi ně rajčata, papriky, okurky nebo celer. Do druhé trati patří rostliny s vysokými nároky na humus, ale nesnesou přímé hnojení (kořenová zelenina, česnek a cibule). Rostliny třetí trati nemají rády vysoký obsah dusíku a nesnesou hnojení statkovým hnojivem (saláty, špenát, fazole).

Potřebujete na zahradě rašelinu?

Rašelina je poměrně sporné téma, avšak je nezbytná pro kyselomilné rostliny. Kyselou půdu vyžadují borůvky, rododendrony a azalky, využijete ji ovšem i na neutralizaci alkalické půdy, která není vhodná pro některé druhy rostlin.

  • Rašelina je nicméně neobnovitelný zdroj a je třeba ji nahradit jinými, dostupnějšími variantami. Kyselomilným rostlinám můžete místo ní dopřát uzrálý kompost – nejlepší je ten, ve kterém je trus žížal.

Uvidíte, že se správnou výživou a péčí se vám zahrada dokáže odměnit. A vařit pro celou rodinu oběd z vlastní zeleniny, to je dokonalý zážitek!

Zdroje: dumazahrada.cz, magazinzahrada.cz