10 nejčastějších chyb při pěstování jahod

Jahodníky obsypané jahodami yuris / Shutterstock.com

Jahody jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Ačkoliv jsou dostupné i v obchodech, není nic lepšího, než si lahodné červené plody natrhat na vlastní zahradě. Vysadit jahody zvládne každý, ale víte, jak se o ně starat, aby vám zajistily co největší výnos? Řada lidí se při jejich pěstování dopouští zbytečných chyb. Přečtěte si náš článek, abyste se jim mohli vyhnout.

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

1. Výběr špatné odrůdy

Když si kupujete jahodníky v zahradnictví, musíte se ujistit, že rozumíte různým odrůdám. Každá odrůda je jiná, produkuje plody v různých obdobích roku a lépe roste v různých klimatických podmínkách nebo půdách.

Před nákupem se neváhejte poradit s prodejcem, který vám může doporučit ideální odrůdu.

2. Vysazení na špatném místě

Jahodníky se mohou velmi rychle rozrůstat a mnoho lidí nabyde dojmu, že je lze vysadit kdekoliv. Není to pravda, na špatném místě můžete mít menší úrodu, nebo vám zde dokonce mohou rostliny uhynout. Místo, které si vyberete pro pěstování jahod, musí mít šest až deset hodin přímého slunečního světla denně a dobře propustnou půdu. Ta by měla být zároveň vlhká, ale ne podmáčená.

Sázení jahod na zahradě Jurga Jot / Shutterstock.com

3. Nevhodná kombinace plodin

Vyhněte se výsadbě v půdách, které nedávno obsahovaly lilek, papriky, brambory nebo rajčata. Tyto rostliny mají tendenci být hostitelem chorob, které představují pro jahodníky nebezpečí. Střídání plodin je důležitou součástí zahradnictví, takže byste měli každý rok sledovat, kde pěstujete jednotlivé rostliny. To pomáhá zajistit, abyste náhodou nezasadili rostliny do nesprávné oblasti.

4. Sázení do špatné hloubky

Je potřeba sázet do správné hloubky. Pokud jsou jahodníky zasazeny příliš mělce, kořeny začnou vysychat, ale pokud jsou příliš hluboko, kořeny hnijí. Sázejte tak, aby byly kořeny v zemi a koruna jahodníků nad úrovní půdy.

5. Nedostatečné mulčování

Každý zkušený zahradník nezapomíná aplikovat kolem jahodníků vrstvu mulče. Pomáhá chránit kořeny, potlačuje růst plevele a zadržuje půdní vlhkost. Nejlepší volbou je organický mulč, protože se postupně rozkládá a rostliny dlouhodobě vyživuje. Ideálním mulčem jsou například drcené listy, dřevěná štěpka, piliny, posekaná tráva, obilí nebo kompost.

Zalévání jahod encierro / Shutterstock.com

6. Špatná závlaha

Rostliny jahodníku mají největší žízeň, když tvoří kořenový systém a vyvíjejí plody. Je proto nezbytné jim zajistit dostatečný přísun vody. Dokud nebudou vaše rostliny větší, je pro jejich růst nezbytné pravidelné zalévání. Jakmile jahodníky vysadíte, musíte se starat, aby byla půda stále vlhká. V závislosti na odrůdě to může být 6 týdnů, ale třeba také celé vegetační období.

Problémem je nejen nedostatečné zalévání, ale také nesprávné zavlažování. Nejprve se ujistěte, že nezaléváte denně, protože to zvyšuje pravděpodobnost, že své rostliny přelijete. Ideální je zalévat jednou až třikrát týdně, abyste udrželi dostatečnou vlhkost. Zalévejte pouze spodní část rostlin, protože zalévání listů zvyšuje riziko onemocnění rostlin.

7. Minimální péče

Když vysadíte jahodník, pravděpodobně se už nemůžete dočkat prvních jahod. První rok byste ale úrodu měli obětovat ve prospěch růstu rostliny. Uděláte to tak, že odstřihnete květy. Rostlina tím dostane signál, aby se nesoustředila na plody, ale na růst.

8. Zanedbání střihu šlahounů

Jakmile z jahodníků vystřelí všemi směry šlahouny, možná se začnete radovat, že se vám rostliny rozrůstají. Problém je, že berou energii z mateřské rostliny, což způsobuje, že budete mít méně jahod. Pokud nejde o novou rostlinu, snažte se většinu šlahounů odstřihávat, abyste měli větší úrodu jahod.

9. Nedostatečné sledování stavu rostlin

Měli byste pravidelně sledovat, v jaké kondici vaše jahodníky jsou. Jelikož jsou tyto rostliny velmi náchylné k napadení řadou škůdců a chorob, je důležité kontrolovat, jestli rostlina není napadena, abyste případný problém mohli co nejrychleji řešit.

Jahodník se zralými jahodami Igor Borodin / Shutterstock.com

10. Nesprávné hnojení

Aplikovat na jaře příliš mnoho hnojiva se může zdát jako skvělý způsob, jak si zajistit více jahod. Není tomu tak. Pokud to s hnojením přeženete, místo kvetení a plodů rostlina vytvoří obrovské listy, takže nakonec nebudete mít tolik jahod, kolik byste očekávali. Pěstujete-li červnové jahody, měli byste je po letní sklizni přihnojit správným hnojivem.

Pokud je během léta teprve vysadíte, počkejte, až se objeví první nové listy, a poté přihnojte, protože teprve tehdy má rostlina dostatek kořenů, aby hnojivo správně absorbovala. Pěstování stále plodících vyžaduje více hnojení. V takovém případě je vhodné dát jahodníkům malé množství hnojiva každé dva až tři týdny. Pokud pěstujete jahodníky v nádobách, možná bude nutné je hnojit každý týden.

Zdroj: Gardening.org