Vyrobte si doma hnojivo z kopřiv a sbírejte letos úrodu rajčat a jahod po koších

Kopřivové hnojivo ve skleněné lahvi, rajčata, kopřivy Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Těšíte se na letošní úrodu ze zahrádky? Pokud si chcete zajistit tolik plodů, že je nebudete stíhat sbírat, spolehněte se na účinné hnojivo. To nejlepší je čistě přírodní a navíc zcela zadarmo. Stačí jen vyrazit na mladé kopřivy. V článku pro vás máme podrobný návod krok za krokem, jak si domácí kopřivové hnojivo vyrobit a jak ho používat. Je to snadné a přežijete-li nevábný zápach, můžete se začít chystat na hory a hory jahod, rajčat i okurek.

Přečtěte si také

Mrkvový beránek bez cukru. Vyzkoušejte recept, který se bude hodit do vašeho fitness plánu

Proč používat hnojivo z kopřiv?

Kopřivami hnojily již v dávných dobách naše babičky. Tyto rostliny totiž obsahují spoustu dusíku a dalších důležitých prvků, které vyžaduje zejména plodová zelenina (rajčata, papriky, okurky, cukety) nebo jahody.

Samozřejmě všechny tyto účinné látky obsahují i kupovaná hnojiva, řada z nich má ovšem méně vhodné minerální nebo organicko-minerální složení. Kilové či litrové balení navíc vychází většinou na 120–150 Kč, což se při častém hnojení na velkých zahradách může během celého jara a léta pěkně prodražit.

Díky domácímu, čistě organickému hnojivu z vlastnoručně nasbíraných kopřiv zadarmo tak můžete za celou letošní sezónu ušetřit i stovky korun a navrch si budete jistí, že svým rostlinám dopřáváte pouze přírodního povzbuzovače s prověřenými účinky.

Nasekané kopřivy ve vodě v kbelíku Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Jak vyrobit kopřivové hnojivo?

  1. Nasbírejte kopřivy: Nasaďte rukavice a vydejte se na mladé rostliny zhruba do konce května, ještě než začnou kvést (potom by hrozilo, že se vám spolu s hnojením vysejou jako plevel po celé zahradě).
  2. Nasekejte je nadrobno: Pomocí nože nebo sekáčku na bylinky kopřivy nadrťte na drobné kousky, aby se ve vodě snadněji rozložily a pustily cenné látky.
  3. Zalijte kopřivy vodou: Vezměte si větší nádobu s víkem (klidně kbelík, hrnec s poklicí, objemnou zavařovací sklenici apod.), naplňte ji nasekanou zelení do výšky 1/2 nebo 2/3 a zalijte studenou vodou tak, aby kopřivy v nádobě plavaly.
  4. Nechte fermentovat: Uzavřenou nádobu uložte alespoň na 14–28 dní na slunné a teplé místo. Během této doby se začnou kopřivy rozkládat a uvolňovat důležité živiny. Proto také budou nepříjemně zapáchat.Tip: Někdo doporučuje přilít ke kopřivám do vody organické dusíkaté hnojivo, aby se proces fermentace urychlil a zápach jste měli dříve za sebou, tento krok ale není nutný.
  5. Sceďte: Cca po dvou týdnech kopřivy přeceďte a zbylou tmavou tekutinu uchovejte v dostatečně velké uzavíratelné nádobě (hodí se i obyčejné PET lahve). Skladujte klidně již na chladnějším místě.
Zalévání rajčat vodou z konve wertinio / Shutterstock.com

Jak domácí kopřivové hnojivo aplikovat?

Univerzálně se hodí pro květinové, ovocné i zeleninové záhony. Dávkujte cca 1× týdně zředěné spolu se zálivkou ke kořenům v poměru alespoň 1 : 10 (pokud zaléváte častěji během týdne, pak můžete zředit i více). Používejte v době růstu, kdy jsou rostliny již dostatečně zakořeněné, a během jejich květu. Pozor, kopřivové hnojivo se nehodí jako postřik „na list“.

Dejte své zahradě vše, co potřebuje

Z kterých dalších bylin se dá vyrobit hnojivo?

Obdobně si můžete ekologické domácí hnojivo vyrobit i z jiných rostlin, často se používá například kostival lékařský, který na rozdíl od kopřiv tolik nezapáchá, a je proto vhodný i do bytu a pro balkonové rostliny. Nasbírat si a ve vodě vylouhovat ale můžete i měsíček, tymián, pampelišky, přesličku nebo heřmánek, který je rovněž oblíbeným organickým prostředkem proti řadě chorob a škůdcům.