Sbírejte letos úrodu rajčat a jahod po koších! Vyrobte si domácí hnojivo z kopřiv

Kopřivové hnojivo ve skleněné lahvi, rajčata, kopřivy Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Už se nemůžete dočkat, až budete sklízet plody ze své zahrádky? Pokud toužíte po takové úrodě, že ji ani nebudete stíhat sbírat, máme pro vás skvělý tip - zázračné hnojivo, které nic nestojí a najdete ho všude kolem. Řeč je o obyčejných kopřivách! Ukážeme vám krok za krokem, jak si z nich připravit super účinný výluh pro vaše rostlinky. Je to jednoduché jako facka, a i když vás možná překvapí jeho „osobitá“ vůně, výsledky vás ohromí. Vaše jahody, rajčata i okurky se vám odmění takovou úrodou, že budete muset obvolávat všechny známé, aby vám pomohli se sklizní.

Přečtěte si také

Neplatí se ani koruna: Přehled míst po Česku, kde je kultura zdarma

Proč používat hnojivo z kopřiv?

Kopřivami hnojily již v dávných dobách naše babičky. Tyto rostliny totiž obsahují spoustu dusíku a dalších důležitých prvků, které vyžaduje zejména plodová zelenina (rajčata, papriky, okurky, cukety) nebo jahody.

Samozřejmě všechny tyto účinné látky obsahují i kupovaná hnojiva, řada z nich má ovšem méně vhodné minerální nebo organicko-minerální složení. Kilové či litrové balení navíc vychází většinou na 120–150 Kč, což se při častém hnojení na velkých zahradách může během celého jara a léta pěkně prodražit.

Díky domácímu, čistě organickému hnojivu z vlastnoručně nasbíraných kopřiv zadarmo tak můžete za celou letošní sezónu ušetřit i stovky korun a navrch si budete jistí, že svým rostlinám dopřáváte pouze přírodního povzbuzovače s prověřenými účinky.

Nasekané kopřivy ve vodě v kbelíku Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Jak vyrobit kopřivové hnojivo?

  1. Nasbírejte kopřivy: Nasaďte rukavice a vydejte se na mladé rostliny zhruba do konce května, ještě než začnou kvést (potom by hrozilo, že se vám spolu s hnojením vysejou jako plevel po celé zahradě).
  2. Nasekejte je nadrobno: Pomocí nože nebo sekáčku na bylinky kopřivy nadrťte na drobné kousky, aby se ve vodě snadněji rozložily a pustily cenné látky.
  3. Zalijte kopřivy vodou: Vezměte si větší nádobu s víkem (klidně kbelík, hrnec s poklicí, objemnou zavařovací sklenici apod.), naplňte ji nasekanou zelení do výšky 1/2 nebo 2/3 a zalijte studenou vodou tak, aby kopřivy v nádobě plavaly.
  4. Nechte fermentovat: Uzavřenou nádobu uložte alespoň na 14–28 dní na slunné a teplé místo. Během této doby se začnou kopřivy rozkládat a uvolňovat důležité živiny. Proto také budou nepříjemně zapáchat.Tip: Někdo doporučuje přilít ke kopřivám do vody organické dusíkaté hnojivo, aby se proces fermentace urychlil a zápach jste měli dříve za sebou, tento krok ale není nutný.
  5. Sceďte: Cca po dvou týdnech kopřivy přeceďte a zbylou tmavou tekutinu uchovejte v dostatečně velké uzavíratelné nádobě (hodí se i obyčejné PET lahve). Skladujte klidně již na chladnějším místě.
Zalévání rajčat vodou z konve wertinio / Shutterstock.com

Jak domácí kopřivové hnojivo aplikovat?

Univerzálně se hodí pro květinové, ovocné i zeleninové záhony. Dávkujte cca 1× týdně zředěné spolu se zálivkou ke kořenům v poměru alespoň 1 : 10 (pokud zaléváte častěji během týdne, pak můžete zředit i více). Používejte v době růstu, kdy jsou rostliny již dostatečně zakořeněné, a během jejich květu. Pozor, kopřivové hnojivo se nehodí jako postřik „na list“.

Z kterých dalších bylin se dá vyrobit hnojivo?

Obdobně si můžete ekologické domácí hnojivo vyrobit i z jiných rostlin, často se používá například kostival lékařský, který na rozdíl od kopřiv tolik nezapáchá, a je proto vhodný i do bytu a pro balkonové rostliny. Nasbírat si a ve vodě vylouhovat ale můžete i měsíček, tymián, pampelišky, přesličku nebo heřmánek, který je rovněž oblíbeným organickým prostředkem proti řadě chorob a škůdcům.

Zdroj: Tchibo, Kupi.cz