Polévky zbožňují lidi po celém světě a každá země má svoje zlato. Nedávno proběhlo velké mezinárodní hlasování o nejchutnější polévky planety. A představte si – mezi nejlepšími se umístila i naše česká klasika, kterou všichni dobře známe z domácí kuchyně. Tipnete si, která to je?
Polévky jsou velmi vděčné jídlo, které zahřeje a bývá většinou tvořeno z nutričně výživných surovin. Samozřejmě záleží na druhu, ale často v nich najdeme zeleninu, maso nebo luštěniny. Jsou také obvyklou položkou na jídelním lístku v restauracích a ačkoliv je možná polévka před obědem zastaralým zvykem, jsou lidé, kteří na něj stále nedají dopustit.
Některé polévky jsou lehčí, jiné hutnější, krémovější a výživnější, které se hodí i jako hlavní chod. Zvlášť, pokud obsahují maso nebo například knedlíčky či nudle.
Web Taste Atlas zveřejnil žebříček, který čítá 906 druhů polévek. Jsou seřazené dle oblíbenosti a dle hodnocení turistů.
První místo si díky vysokému hodnocení 4,8 vysloužila polévka z jihoamerické Paraguaye. Jmenuje se Vori-vori a jedná se o hutnou polévku s knedlíčky z kukuřičné mouky a hovězím či kuřecím masem. Je pro ni typická sytě žlutá barva, za kterou je zodpovědný šafrán.
Druhé místo putovalo do Asie, konkrétně do Indonésie. Polévka Soto Betawi pochází z Jakarty a najdete ji snad v každém pouličním stánku. I díky tomu se dostala v žebříčku tak vysoko a oblíbili si ji lidé ze všech koutů světa. Jejím základem je kokosové mléko, maso, droby a typické asijské koření a bylinky, jako je například citronová tráva nebo koriandr. Podává se nejčastěji s rýží. Od turistů dostala hodnocení 4,7.
Na třetí místo se dostala nudlová polévka z Barmy s názvem Ohn no khao swè a hodnocením 4,7, je tedy v těsném závěsu za druhým místem. Polévka je podobná thajskému žlutému kari, protože obsahuje obdobné suroviny, jako je smetanové kokosové mléko nebo kuřecí maso. Dominantou polévky jsou vaječné široké nudle a zajímavé je, že bývá zahuštěná cizrnovou moukou. V Barmě se tato polévka podává k snídani, obědu i večeři.
Česko je poměrně polévkový národ a v repertoáru české kuchyně jich je obstojné množství. Žádná naše polévka se sice neumístila mezi prvními dvaceti, za to jich ale máme v žebříčku hned několik.
Nejvýše se dostala ikonická česnečka, kterou si Češi s oblibou dávají jen tak na chuť, na zahřátí nebo ji zařazují v období nemocí či jako účinný lék na kocovinu. Umístila se na 35. místě s hodnocením 4,4. Není divu, pořádná česnečka ze silného českého česneku chutná v kombinaci s krutony a strouhaným sýrem zkrátka skvěle.
Následuje hrachová polévka, kterou hodnotitelé poslali na 110. místo s hodnocením 4,2. V Česku se jedná o oblíbený pokrm zejména těch, kteří milují luštěniny. Rozhodně jde o zdravý druh polévky.
Další české polévky, které se umístili do 500. místa:
Zajímavé je, že rybí polévka, kterou Češi již tradičně podávají jako součást štědrovečerního menu, poměrně pohořela a umístila se až na 504. místě s hodnocením 2,9.
Zdroj: Taste Atlas, Kupi.cz