Žebříček nejlepších polévek na světě: Zabodovala česnečka i další české klasiky

Polévky v hrncích Ozgur Coskun / Shutterstock.com

Polévky zbožňují lidi po celém světě a každá země má svoje zlato. Nedávno proběhlo velké mezinárodní hlasování o nejchutnější polévky planety. A představte si – mezi nejlepšími se umístila i naše česká klasika, kterou všichni dobře známe z domácí kuchyně. Tipnete si, která to je?

Přečtěte si také

Zazimujte muškáty, aby přežily až do jara. Bez správného seříznutí to nepůjde

Polévky jsou zdravé

Polévky jsou velmi vděčné jídlo, které zahřeje a bývá většinou tvořeno z nutričně výživných surovin. Samozřejmě záleží na druhu, ale často v nich najdeme zeleninu, maso nebo luštěniny. Jsou také obvyklou položkou na jídelním lístku v restauracích a ačkoliv je možná polévka před obědem zastaralým zvykem, jsou lidé, kteří na něj stále nedají dopustit.

Některé polévky jsou lehčí, jiné hutnější, krémovější a výživnější, které se hodí i jako hlavní chod. Zvlášť, pokud obsahují maso nebo například knedlíčky či nudle.

Nejlepší polévky světa

Web Taste Atlas zveřejnil žebříček, který čítá 906 druhů polévek. Jsou seřazené dle oblíbenosti a dle hodnocení turistů.

První místo si díky vysokému hodnocení 4,8 vysloužila polévka z jihoamerické Paraguaye. Jmenuje se Vori-vori a jedná se o hutnou polévku s knedlíčky z kukuřičné mouky a hovězím či kuřecím masem. Je pro ni typická sytě žlutá barva, za kterou je zodpovědný šafrán.

Druhé místo putovalo do Asie, konkrétně do Indonésie. Polévka Soto Betawi pochází z Jakarty a najdete ji snad v každém pouličním stánku. I díky tomu se dostala v žebříčku tak vysoko a oblíbili si ji lidé ze všech koutů světa. Jejím základem je kokosové mléko, maso, droby a typické asijské koření a bylinky, jako je například citronová tráva nebo koriandr. Podává se nejčastěji s rýží. Od turistů dostala hodnocení 4,7.

Na třetí místo se dostala nudlová polévka z Barmy s názvem Ohn no khao swè a hodnocením 4,7, je tedy v těsném závěsu za druhým místem. Polévka je podobná thajskému žlutému kari, protože obsahuje obdobné suroviny, jako je smetanové kokosové mléko nebo kuřecí maso. Dominantou polévky jsou vaječné široké nudle a zajímavé je, že bývá zahuštěná cizrnovou moukou. V Barmě se tato polévka podává k snídani, obědu i večeři.

Česnečka Anastasia Kamysheva / Shutterstock.com

Jak si vedou české polévky?

Česko je poměrně polévkový národ a v repertoáru české kuchyně jich je obstojné množství. Žádná naše polévka se sice neumístila mezi prvními dvaceti, za to jich ale máme v žebříčku hned několik.

Nejvýše se dostala ikonická česnečka, kterou si Češi s oblibou dávají jen tak na chuť, na zahřátí nebo ji zařazují v období nemocí či jako účinný lék na kocovinu. Umístila se na 35. místě s hodnocením 4,4. Není divu, pořádná česnečka ze silného českého česneku chutná v kombinaci s krutony a strouhaným sýrem zkrátka skvěle.

Následuje hrachová polévka, kterou hodnotitelé poslali na 110. místo s hodnocením 4,2. V Česku se jedná o oblíbený pokrm zejména těch, kteří milují luštěniny. Rozhodně jde o zdravý druh polévky.

Další české polévky, které se umístili do 500. místa:

  • 192. místo: Kulajda (hodnocení 4,0)
  • 196. místo: Zelná polévka (hodnocení 4,0)
  • 207. místo: Rajská polévka (hodnocení 4,0)
  • 212. místo: Houbová polévka (hodnocení 4,0)
  • 244. místo: Bramboračka (hodnocení 3,9)
  • 299. místo: Cibulačka (hodnocení 3,8)
  • 305. místo: Gulášová polévka (hodnocení 3,8)
  • 334. místo: Čočková polévka (hodnocení 3,7)
  • 336. místo: Fazolová polévka (hodnocení 3,6)
  • 406. místo: Zeleninová polévka (hodnocení 3,5)
  • 452. místo: Dršťková (hodnocení 3,3)
  • 470. místo: Kyselo (hodnocení 3,2)

Zajímavé je, že rybí polévka, kterou Češi již tradičně podávají jako součást štědrovečerního menu, poměrně pohořela a umístila se až na 504. místě s hodnocením 2,9.

Zdroj: Taste Atlas, Kupi.cz