Jak poznat, že je olej správně rozpálený na smažení? Jde to i bez teploměru, stačí vám obyčejná vařečka

Žena lije olej do pánve na smažení. New Africa / Shutterstock.com

Křupavá a křehká jídla nemusí být jen z fritézy. I na obyčejné pánvi zvládnete stejně dobrý výsledek. Celé kouzlo je v jedné věci – správně rozpáleném oleji. Hodně z nás na tohle při smažení na pánvi nebo v hrnci zapomíná. Přitom poznat, jestli má olej tu správnou teplotu, je docela hračka. Stačí znát pár fíglů, se kterými bude vaše smažení vždycky perfektní.

Přečtěte si také

Komáři útočí na Česko. Funguje na ně domácí past s cukrem, která je lapí a nepustí ven

Co se stane, když potravinu vhodíte do oleje s nízkou teplotou?

Jídlo zbytečně nasákne olejem (a vy jej potom sníte) a začne se spíše vařit, než zprudka smažit. Ve výsledku se bude dělat pomaleji a bude mít horší chuť, než kdyby bylo smažené za správné teploty. Obtížněji také v tomto případě dosáhnete křupavého povrchu, který na smažených jídlech tak zbožňujeme.

Jak nejpřesněji zjistit teplotu oleje?

Správně rozpálený olej by měl mít teplotu okolo 195 °C. Nejpřesněji této hodnoty samozřejmě dosáhnete s chytrým pomocníkem, jakým je například digitální kuchyňský teploměr.

  • Při výběru teploměru si vždy pozorně zjistěte, do jaké maximální teploty je určený. Pokud tedy chcete měřit rozpálený olej, horní hodnota teplotního rozsahu by měla být minimálně 200 °C.
  • Tuto podmínku splňuje na trhu například teploměr ProfiCook PC-DHT 1039 (rozsah: −50 °C až 200 °C, cena na internetu se pohybuje okolo 289 Kč) nebo digitální teploměr Tescoma Accura (rozsah: −50 °C až 300 °C, cena na internetu okolo 479 Kč).

Další užitečnou vychytávkou jsou speciální pánve, které v sobě mají zabudovaný indikátor teploty (červené kolečko ve středu dna). Ten vám dá světelnou signalizací najevo, že pánev dosáhla požadované teploty. U nás je seženete zejména u značky Tefal, cena pánví s průměrem 24 cm začíná na internetu zhruba na 329 Kč.

Talíř s hranolky a kečupem Pelagija / Shutterstock.com

K rozpoznání správně rozpáleného oleje postačí rýže nebo kousek chleba

Teplotu oleje však dokážete určit i bez teploměru nebo chytré pánvičky. Stačí na to jednoduchý domácí test. Do pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem vhoďte malý kousek jakékoliv suroviny (postačí drobek pečiva, pár zrnek strouhanky nebo rýže). Pokud olej kolem vhozeného předmětu začne ihned prskat a bublat, je připravený ke smažení.

Řídit se můžete také následující jednoduchou nápovědou, opět s kouskem chleba nebo lehčího pečiva. Po vhození do oleje sledujte, jak se potravina i tekutina chovají. Na základě toho snadno určíte přibližnou teplotu.

  1. Kousek chleba se po vhození do oleje potopí a vytvoří se kolem něho jen pár samostatných bublinek: Teplota je stále příliš nízká, někde okolo 150 °C.
  2. Kousek chleba se nejprve potopí, poté pomalu vyplave na povrch, tvoří se kolem něho větší množství bublinek, ale neslyšíte typický praskavý zvuk: Olej má teplotu okolo 160 °C (při této teplotě je vhodné smažit pouze například velmi křehkou zeleninu).
  3. Kousek chleba zůstane plavat na hladině, ihned se kolem něho utvoří velké množství bublinek a uslyšíte rychlé, hlasité praskání: Olej má požadovanou teplotu 180–200 °C a je připravený na smažení.

Pozor, olej nikdy nenechte rozehřívat tak dlouho, až se z něj začne kouřit. Tehdy je přepálený a není v něm vhodné potraviny smažit. Navíc riskujete, že vám poblíž doutnající pánve něco vzplane.

Domácí test teploty oleje zvládnete i s vařečkou

Pokud nemáte po ruce chleba, k určení vhodné teploty vám poslouží také obyčejná dřevěná vařečka (musí být ale opravdu z přírodního dřeva, u umělých materiálů by mohlo dojít k poškození kuchyňského náčiní i kontaminaci oleje). Konec dřevěné rukojeti vařečky postavte do oleje, a pokud se kolem ní utvoří zmíněné velké množství bublinek, je olej rozpálený.

Zdroj: Kupi.cz