Křupavá a křehká jídla nemusí být jen z fritézy. I na obyčejné pánvi zvládnete stejně dobrý výsledek. Celé kouzlo je v jedné věci – správně rozpáleném oleji. Hodně z nás na tohle při smažení na pánvi nebo v hrnci zapomíná. Přitom poznat, jestli má olej tu správnou teplotu, je docela hračka. Stačí znát pár fíglů, se kterými bude vaše smažení vždycky perfektní.
Jídlo zbytečně nasákne olejem (a vy jej potom sníte) a začne se spíše vařit, než zprudka smažit. Ve výsledku se bude dělat pomaleji a bude mít horší chuť, než kdyby bylo smažené za správné teploty. Obtížněji také v tomto případě dosáhnete křupavého povrchu, který na smažených jídlech tak zbožňujeme.
Správně rozpálený olej by měl mít teplotu okolo 195 °C. Nejpřesněji této hodnoty samozřejmě dosáhnete s chytrým pomocníkem, jakým je například digitální kuchyňský teploměr.
Další užitečnou vychytávkou jsou speciální pánve, které v sobě mají zabudovaný indikátor teploty (červené kolečko ve středu dna). Ten vám dá světelnou signalizací najevo, že pánev dosáhla požadované teploty. U nás je seženete zejména u značky Tefal, cena pánví s průměrem 24 cm začíná na internetu zhruba na 329 Kč.
Teplotu oleje však dokážete určit i bez teploměru nebo chytré pánvičky. Stačí na to jednoduchý domácí test. Do pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem vhoďte malý kousek jakékoliv suroviny (postačí drobek pečiva, pár zrnek strouhanky nebo rýže). Pokud olej kolem vhozeného předmětu začne ihned prskat a bublat, je připravený ke smažení.
Řídit se můžete také následující jednoduchou nápovědou, opět s kouskem chleba nebo lehčího pečiva. Po vhození do oleje sledujte, jak se potravina i tekutina chovají. Na základě toho snadno určíte přibližnou teplotu.
Pozor, olej nikdy nenechte rozehřívat tak dlouho, až se z něj začne kouřit. Tehdy je přepálený a není v něm vhodné potraviny smažit. Navíc riskujete, že vám poblíž doutnající pánve něco vzplane.
Pokud nemáte po ruce chleba, k určení vhodné teploty vám poslouží také obyčejná dřevěná vařečka (musí být ale opravdu z přírodního dřeva, u umělých materiálů by mohlo dojít k poškození kuchyňského náčiní i kontaminaci oleje). Konec dřevěné rukojeti vařečky postavte do oleje, a pokud se kolem ní utvoří zmíněné velké množství bublinek, je olej rozpálený.
Zdroj: Kupi.cz