Postní doba není jen obdobím, kterým křesťané pomalu vstupují do Velikonoc – pro naše předky měla mnohem více významů. V únoru často kvůli tuhým zimám docházely potraviny, a proto lidem nezbývalo než se postit a těšit se na nadcházející jaro.
Nejprve je masopust, poté postní období, nakonec Velikonoce. Postní doba začíná Popeleční středou – datum se mění každý rok podle toho, kdy začínají Velikonoce. Letos byla Popeleční středa 22. února a doba půstu bude trvat až do 6. dubna.
Zkoušeli jste někdy držet půst? Nebo si myslíte, že je to nesmysl? V dnešní době blahobytu o potraviny rozhodně není nouze, naopak – všeho je nadbytek a odepřít si sklenku piva, tučnou uzeninu, zákusek nebo tři kávy denně není nutností. A právě proto je fajn alespoň 7 dní v roce posílit vůli a vyzkoušet si, zda zvládneme pár dní půstu.
Kupte se slevou Zelí bílé kysané Znojmia.
Zkuste na pár dní vynechat potraviny, které patří mezi vaši největší libůstku. Možná víte, že to přeháníte s kávou – zkuste ji na pár dní vynechat, zvládnete to? Nebo možná už delší dobu uvažujte o tom, že omezíte alkohol. Pokud máte pocit, že každý den konzumujete až příliš masa, na pár dní ho z jídelníčku vynechejte. Uvidíte, že to není zas tak snadné.
Pokud jste se rozhodli nevynechávat konkrétní potraviny či nápoje, ale jen odlehčit jídelníček, můžete si inspirovat jídelníčkem našich předků. Ti si v zimě nejčastěji dopřávali čočku, hrách, brambory, kysané zelí, kroupy, obilné kaše, kořenovou zeleninu, sušené ovoce a chléb. Mezi tradiční postní jídla patřila polévka couračka (zelná polévka) nebo pučálka (opečený hrách).
Můžete se inspirovat jídelníčkem našich předků a začít konzumovat více luštěnin či obilovin, kysaných potravin a kořenové zeleniny. Vyzkoušejte některé z těchto jídel, receptů je na internetu spousta.
Kupte se slevou Povidla Hamé.
A co vy, vyzkoušíte letos půst alespoň na pár dní?