Vinné klobásy ze supermarketů klamou obsahem masa i tuků, zjistil dTest. Každá druhá neuspěla

Vinná klobása na talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Budete mít letos vedle kapra nebo řízků na vánočním stole i vinnou klobásu? Pak si dávejte pozor na výběr, radí spotřebitelská organizace dTest, která zjišťovala, jak je na tom oblíbená sváteční pochoutka s kvalitou. A výsledky rozhodně nepotěší. Poctivé výrobky aby v supermarketech pohledal, zákazníky často klamou v obsahu masa nebo tuků. Téměř polovina klobás skončila kvůli vážným pochybením s nedostatečným hodnocením.

Přečtěte si také

Recept po babičce na mandlové lupínky: Jednoduché cukroví z pár surovin

Méně masa, než výrobci uvádí

Porovnáte-li si složení různých vinných klobás na trhu, zjistíte, že se poměrně dost liší v obsahu vepřového, případně také hovězího masa. Zatímco některé mají v součtu jen kolem 50 %, jiné deklarují i více než 70 %. Ne vždy se ale mohou zákazníci na tyto hodnoty spoléhat, jak ukázal aktuální test časopisu dTest, který do laboratoře poslal osm vzorků balených vinných klobás ze supermarketů včetně privátních značek.

„Největším problémem letošního testu bylo uvádění nepravdivých údajů o množství masa. Tři výrobky – vinná klobása z Globusu a oba testované druhy z Makra – deklarovaly na obalu výrazně vyšší podíl masa, než ukázala analýza,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

  • Globus uváděl 75 %, ve skutečnosti však měly vinné klobásy z řeznictví řetězce jen 61 %.
  • U obou výrobků Makro se namísto slibovaných 63 % masa našlo nejvýše 45 %.

Tři značky zákazníkům naopak přilepšují

Během testování se ale objevil i opačný „problém“. U tří dalších značek byly rovněž naměřeny jiné hodnoty, než uváděla etiketa. V těchto případech ale bylo masa podstatně více. V takovém případě se pak podle Hoffmannové o klamání spotřebitelů nejedná, protože je rozdílné množství v jejich prospěch.

  • Tip: Kompletní výsledky testu vinných klobás včetně vítězů a propadáků najdete v prosincovém vydání spotřebitelského časopisu dTest a také na webových stránkách.
Dvě vinné klobásy v plastové vaničce Ilia Nesolenyi / Shutterstock.com

Mnohem více tuku i soli

Jako problematické se u některých výrobků ukázalo také překročení deklarovaných hodnot soli a tuku. Výrazné nepřesnosti v nutričních tabulkách odhalila laboratoř u dvou výrobků. Protože šlo o množství překračující povolený limit odchylek, odnesly si za to nedostatečnou známku.

  • Lahůdková vinná klobása Lidl Šťavnaté vepřové a hovězí obsahovala o třetinu více tuku, 29 % místo deklarovaných 22 %.
  • Klobásy Kaufland K-Mistři od fochu z Modletic zase měly ve skutečnosti více soli: 2,3 % místo uvedených 1,8 %.

Dobré zprávy naopak přineslo mikrobiologické vyšetření. Přítomnost salmonely nebyla zaznamenána v žádné z klobás, bakterie E.coli jen výjimečně a v nízkých počtech.

Jak vybírat vinné klobásy?

Při nákupu sledujte především podíl masa uvedený na etiketě. Čím vyšší, tím samozřejmě lépe. Kvalitní výrobky mívají i dostatečný podíl hovězího masa (tradičně kolem 14 %), bílého vína (pohybuje se od 3 do 6 %) a pečiva. Na trhu se pak dají sehnat i bezlepkové varianty. Vinné klobásy se jakožto syrový polotovar obejdou bez konzervantů a éček, maximálně mohou obsahovat stabilizátory. Pokud si hlídáte příjem fosforu, kontrolujte i tento údaj, radí dTest.

Důležité jsou rovněž výživové hodnoty. Ideální je obsah tuku kolem 25 %, který zajistí vyváženou chuť a šťavnatost. Z hlediska obsahu soli volte spíše klobásy na spodní hranici (cca 1,6 g na 100 g výrobku).

Kotlíkový guláš s paprikou, klobásou a jablečným moštem
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Kotlíkový guláš s paprikou, klobásou a jablečným moštem

Chcete připravit guláš, který chutná jako uvařený na ohništi v přírodě? Tento recept vás zahřeje na těle i duši. Neotřelá kombinace hovězího masa, klobásy, brambor, kořenové zeleniny a dvou druhů paprik tvoří bohatou chuť, kterou zvýrazní jablečný mošt místo vody. Možná překvapivé, ale určitě skvělé. Ať už vaříte venku na chatě, na terase nebo ve své panelákové kuchyni, tento guláš bude mít úspěch.

Kotlíkový guláš s paprikou, klobásou a jablečným moštem

Pozor na skladování

S vinnými klobásami bychom měli zacházet stejně jako se syrovým masem, a je tedy namístě přísné dodržování hygieny a pravidel správného skladování.

„Je proto vhodné dodržovat několik zásad: udržovat syrové polotovary v nepřetržitém chladu a co nejvíce zkrátit dobu mimo lednici. Dále je třeba respektovat výrobcem stanovené datum spotřeby a konečně je nutné klobásy před konzumací důkladně tepelně ošetřit,“ uvádí Hoffmannová.

Pokud neplánujete čerstvé klobásy konzumovat v nejbližší době, je možné je zamrazit, ideálně ještě v den nákupu. Před pečením je pak rozmrazujte pomalu v lednici.

Připravujete o Vánocích vinné klobásy?

Poptávka po vinných klobásách u nás stoupá hlavně o svátcích. Zeptali jsme se proto v redakci Kupi několika našich čtenářů, zda se tato tradiční pochoutka objeví i na jejich štědrovečerní tabuli a zda si při nákupu hlídají kvalitu výrobků.

  • Luboš (39 let): „Dívám se hlavně na obsah masa a aby v tom bylo vepřové i hovězí. Pokud bych měl na výběr jen klobásy s minimálním podílem, radši je nekoupím vůbec a nechám si zajít chuť.“
  • Adéla (34 let): „O masných výrobcích z obchodů si nedělám velké iluze, vinné klobásy ale jíme jen jednou za rok na Vánoce jako doplněk ke kapru, proto to tolik neřeším.“
  • Marian (46 let): „Uzeniny ze supermarketů se už vůbec nehodí kupovat, pořád čtu o nějakých problémech. Vinné klobásy jíme spíše jindy během roku, bereme je ale jen od našeho osvědčeného řezníka.“
  • Klára (55 let): „Letos zkoušíme poprvé domácí. Dřív jsme kupovali normálně v řetězcích, ale několikrát se nám stalo, že byly sušší nebo takové mdlé v chuti.“

Zdroje: dTest, respondenti pro redakci Kupi.cz