Umělé maso se smí prodávat: Kde můžete laboratorně vyrobené kuřecí nugetky ochutnat?

Singapur jako první na světě schválil prodej laboratorně vyrobeného kuřecího masa Shutterstock

Rostlinné náhražky masa zažívají ve světě boom a získávají si čím dál více příznivců. Nyní ovšem přichází úplná novinka. Uměle vyrobené kuřecí maso z živočišných buněk, které představuje nový milník potravinářského průmyslu. Jako první povolil jeho prodej Singapur. Jak se revoluční maso z laboratoře vyrábí a jaká je jeho budoucnost?

Přečtěte si také

Blíží se čas odzimování bazénu, jste připraveni?
Blíží se čas odzimování bazénu, jste připraveni?

„Kuřecí“ nugetky z laboratoře si zatím dáte jen v Singapuru

Poptávka po mase, kvůli kterému by nemuselo zemřít žádné zvíře, které současně nemá negativní dopad na životní prostředí a neobsahuje žádné chemikálie, neustále roste. Nejen vegani a vegetariáni, ale i běžní konzumenti si začínají dávat pozor na původ masa i podmínky, ve kterých jsou zvířata chována. Odpovědí byly až do teď rostlinné náhražky. Nyní přichází umělé maso.

Singapur jako první na světě udělil souhlas k prodeji laboratorně „vypěstovaného“ masa, které vyrábí americká společnost Eat Just Inc. Tzv. čisté maso se bude zatím prodávat v jedné singapurské restauraci ve formě „kuřecích“ nugetek. Ty již prošly bezpečnostními testy a byly schváleny singapurskými regulátory.

Uměle vyrobené maso z živočišných buněk se bude jako první prodávat ve formě „kuřecích“ nugetek v Singapuru BBC

Maso z živočišných buněk, které nebude stát žádné zvíře život

Umělé maso se vyrábí z kultivovaných živočišných svalových buněk, které se zvířatům odebírají šetrně pomocí biopsie. Tyto buňky se poté za přítomnosti aminokyselin, cukrů a soli kultivují v tzv. bioreaktoru. Během celého procesu se nepoužívají žádná antibiotika. Výsledné nugetky zatím obsahují 70 % tohoto uměle vyrobeného masa, zbytek tvoří proteiny z mungo fazolí.

Umělé kuřecí nugetky budou stejně výživné jako běžné maso, jen mnohem dražší

Podle společnosti Eat Just je laboratorně vyrobené maso zcela bezpečné a má stejné nutriční hodnoty jako to běžné. Naopak má prý výrazně nižší a čistší mikrobiologický obsah než klasické kuře. Obsahuje také řadu minerálů a proteinů.

Jeho největším problémem jsou aktuálně vysoké výrobní náklady, a tedy i vysoká prodejní cena. Taktéž není jisté, jak bude zákazníkům chutnat a zda po něm bude poptávka. Má ale také řadu výhod etických, ekologických i ekonomických. Chov zvířat je náročný na spotřebu energie, krajiny i vody a podle analytiků bude za pár desítek let živočišná spotřeba natolik obrovská, že alternativní zdroje masa budou pro pokrytí vysoké poptávky nutností.

Příští rok by měl přijít na zahraniční trh také první rostlinný burger od McDonald’s Shutterstock

Rostlinné náhražky jsou čím dál více populární, rostlinný burger zavede i McDonald's

Ačkoliv si u nás na kuřecí nugetky z laboratoře ještě nějakou chvíli budeme muset počkat, rostlinné alternativní výrobky se u nás těší velké popularitě. Náhražky masa (mleté, burgery, uzeniny apod.) seženete od různých výrobců již ve většině supermarketů a hypermarketů a objednat si je můžete i v mnohých fastfoodech. Veganský burger nabízí např. KFC. Společnost IKEA zase v létě představila své rostlinné „masové“ kuličky.

Rostlinná strava je i u nás již standardem

Příští rok by měl ve spolupráci s americkým startupem Beyond Meat přijít na zahraniční trh také první rostlinný burger od McDonald’s. Stejně jako například nyní IKEA, i McDonald’s slibuje, že chuť rostlinného masa od toho živočišného běžný konzument nepozná. Chce tak pomoci přispět k redukci živočišné spotřeby a motivovat ke konzumaci rostlinné stravy i výhradně „masožravé“ zákazníky.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz