Test bezlaktózových jogurtů: Splnění bezlaktózové povinnosti nebo i přidaná hodnota?

Pětice jogurtů, které nadchnou především lidi s intolerancí laktózy. Který je ten nejlepší? Marika Habertová

Neustále přibývá lidí, kteří si nemohou dopřát klasické jogurty, protože je trápí laktózová intolerance, tedy neschopnost strávit mléčný cukr (laktózu). Řešením jsou bezlaktózové jogurty, kterými se to v českých obchodech jen hemží. Otestovali jsme pro vás hned pět mléčných produktů různých příchutí – jak se liší jejich složení a které mají přidanou hodnotu?

Přečtěte si také

Podniky jsou zavřené. Jak a čím doma našlehat mléko jako z kavárny? Je to snadné
Podniky jsou zavřené. Jak a čím doma našlehat mléko jako z kavárny? Je to snadné

Zdravě a chutně

Všechny testované jogurty jsou vyrobené z klasického mléka zbaveného laktózy. Ta se odstraňuje díky podobně znějícímu enzymu – laktáze, která laktózu rozštěpí na glukózu a galaktózu, tedy na jednoduché, snadno stravitelné cukry.

V rámci legislativy mohou být za bezlaktózové jogurty označeny jen ty, které obsahují max. 0,01 g laktózy na 100 gramů. Lidé bez zdravotních, trávicích potíží se jim však vyhýbat nemusí – jejich chuť je oproti klasickým jogurtům sladší, a navíc jsou i lépe stravitelné.

Testovali jsme tyto produkty:

  • Lacto zero řecký jogurt Broskev-Maracuja
  • Florian bez laktózy, Broskev, Maracuja
  • Smetanový jogurt Malina a ostružina
  • Jogobella višňový jogurt bez laktózy
  • Hollandia bez laktózy jahoda
Vítězem testu se stal Florian bez laktózy Marika Habertová

Florian bez laktózy, příchuť: Broskev, Maracuja

  • Výrobce: Olma
  • Cena: 13,90 Kč

Složení: Mléko, ochucující složka 18 % (cukr, broskve 31 %, maracuja 2 %, zahušťovadla: modifikovaný škrob a pektin, koncentrát z citronové šťávy, přírodní aroma, vitamín D), mléčná bílkovina, enzym laktáza, jogurtové kultury.

Hmotnost: 150 g

Nutriční hodnoty na 100 g: 321 kJ, tuky 2,2 g, sacharidy 10 g, bílkoviny 4,1 g, sůl 0,11 g

Výrobek od Olmy příjemně překvapil krémovou konzistencí. Plusové body získává také za výrazné kousky broskví – v jednom kelímku jsme napočítali 14 kusů. Dalším benefitem je vyšší obsah bílkovin a zejména přidaný vitamín D, který ostatní testované jogurty nemají. Navíc je i chuťově dobrý – příjemně sladký, ale ne přeslazený. Dopřát si ho mohou i celiaci, neobsahuje totiž žádný lepek.

V subjektivním žebříčku obsadil 1. vítězné místo z celkových 5.

Jogurt Jogobella obsadil druhou příčku Marika Habertová

Jogobella višňový jogurt bez laktózy

  • Výrobce: Zott
  • Cena: 9,90 Kč

Složení: mléko, 18 % ovocné složky (45 % višně, cukr, 5 % višňové šťávy z koncentrátu, barvicí koncentráty z červené řepy, arónie, karotky a hroznů, aroma), mléčné bílkoviny, cukr, enzym laktáza, jogurtová kultura.

Hmotnost: 150 g

Nutriční hodnoty na 100 g: 372 kJ, tuky 2,7 g, sacharidy 11,4 g, bílkoviny 3,6 g, sůl 0,15 g

Višňový jogurt Jogobella má řidší konzistenci, což je dáno tím, že na rozdíl od ostatních testovaných produktů neobsahuje žádný škrob ani pektin. Má intenzivní višňovou chuť díky vysokému obsahu višní, jejichž kousky v něm bez problému najdete, byť jich není mnoho. Plusem je i nižší obsah kalorií a jogurtová kultura.

V našem testu obsadil 2. místo z 5.

Bronzové umístění si vysloužil smetanový jogurt Marika Habertová

Smetanový jogurt Malina a ostružina

  • Výrobce: Albert
  • Cena: 13,90 Kč

Složení: Smetanový jogurt 83 % (smetana (10 % tuku), jogurtová kultura, laktáza), ochucující složka 17 % (cukr, malinové pyré z koncentrátu 18 %, ostružiny 15 %, maliny 8 %, pitná voda, zahušťovadlo: pektiny, koncentrát z bezinek, koncentrát z černé mrkve, přírodní aroma, koncentrát citrónové šťávy).

Nutriční hodnoty na 100 g: 572 kJ, tuky 8,3 g, sacharidy 13,1 g, bílkoviny 2,7 g, sůl 0,08 g

Hmotnost: 150 g

Jogurt v kelímku je, na rozdíl od svých konkurentů, rozdělený na čistou smetanovou a ovocnou tekutou složku, ve které je rozmixované ovoce. Díky vyššímu podílu tuku (8,3 g) má hutnou krémovou konzistenci. Plusem je sladká chuť, minusem nejnižší obsah bílkovin ze všech testovaných jogurtů (2,7 g).

V žebříčku hodnocených produktů se umístil na 3. místě z 5.

 Hollandia bez laktózy stanula na místě čtvrtém Marika Habertová

Hollandia bez laktózy jahoda

  • Výrobce: Hollandia
  • Cena: 14,90 Kč

Složení: mléko, ovocná složka 18 % (jahody 50 %, cukr, stabilizátor: pektiny, koncentrát citrónové šťávy, koncentrát šťávy z červené řepy, přírodní aroma), mléčná bílkovina, enzym laktáza, jogurtová kultura, kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus (106/g).

Hmotnost: 180 g

Nutriční hodnoty na 100 g: 356 kJ, tuky 3,2 g, sacharidy 11 g, bílkoviny 3,3 g, sůl 0,2 g

Jahodový jogurt Hollandia má hrudkovitou konzistenci, což je dáno přítomností jogurtových kultur Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus, které příznivě podporují zdravý trávicí systém. Za tento fakt udělujeme plusové body. Na druhou stranu je ale mírně nakyslý, což nemusí každému vyhovovat. 

V našem testu obsadil 4. místo z 5.

Jogurt Lacto zero řecký jsme umístili až na poslední místo Marika Habertová

Lacto zero řecký jogurt Broskev-Maracuja

  • Výrobce: Ehrmann
  • Cena: 21,90 Kč

Složení: Jogurt s upraveným obsahem laktózy, cukr, smetana s upraveným obsahem laktózy, 6 % broskve, 2 % broskvové šťávy z koncentrátu, 1 % maracujové šťávy z koncentrátu, glukózo-fruktózový sirup, modifikovaný kukuřičný škrob, rostlinný koncentrát ze světlice barvířské, přírodní aroma, laktáza

Hmotnost: 135 g

Nutriční hodnoty na 100 g: 518 kJ, tuk 5,5 g, sacharidy 14 g, bílkoviny 4,5 g, sůl 0,13 g, kalcium 120 mg

Jogurt řeckého typu je vzhledem ke své povaze velmi hustý a díky obsažené smetaně i hutný. Rychle a spolehlivě zasytí prázdný žaludek, vyniká také sladkou chutí a příjemně voní po broskvi a maracuji. Kousky ovoce ale u něj nečekejte, je rozmixované. Přesto však v chuti jeho přítomnost poznáte, byť obsahuje jen 6 % broskví, tedy nejméně ze všech hodnocených. Plusem je naopak vyšší obsah vápníku a bílkovin. Body srážíme za vyšší kalorickou hodnotu a cenu.

V našem žebříčku se ocitl na 5. místě z 5.

Celkové výsledky hodnocení

Nezávislým vítězem testu se stal Florian bez laktózy, který je chuťově nejlepší a nejvýraznější. První místo si vysloužil také díky tomu, že má několik přidaných hodnot – vitamín D a jogurtové kultury.

Druhou příčku obsadil Jogobella višňový jogurt bez laktózy, kterému prvenství uniklo jen „o fous.“ Oproti vítězi má nižší obsah bílkovin.

Třetí místo patří Smetanovému jogurtu Malina a ostružina, čtvrtou příčku obsadil jogurt Hollandia bez laktózy jahoda a poslední místo Lacto zero řecký jogurt Broskev-Maracuja s nejvyšším obsahem cukru.

Dle testu je jednoznačně vidět, že vysoká cena nemusí znamenat vždy nejvyšší kvalitu. Všechny testované jogurty obsahují bifidobakterie nebo jogurtové kultury pro snadné zažívání.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!