Nákupy za socialismu. Z ceny rohlíků nebo másla vám spadne brada

Pohled do historického obchodu Archiv firmy Coop

Nákupy za socialismu se dnes řadí mezi opravdové historické období. Mnoho z nás však tuto dobu zažilo a pravidelně vzpomíná na to, jaké to bylo dříve a na kolik korun vyšel jeden rohlík nebo kostka másla. Měli jsme se opravdu lépe, nebo to jsou pouhé vzpomínky a mýty, které mezi lidmi kolují.

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Proč byly ceny nižší?

Mnohokrát jsme během svého života zaslechli, že jsme se za socialismu měli lépe a zboží v obchodech bylo levnější. V první řadě je nutno podotknout, že i naše výplaty v minulém režimu byly zcela jiné a většinou tomu následně odpovídaly ceny výrobků.

Máslo, cukr i mléko za hubičku!

Například máslo šlo cenově v posledních letech výrazně nahoru. Pokud dnes narazíme na akci, kdy se jedna kostka dá sehnat za 30 korun, je to zázrak. Běžná cena másla se totiž pohybuje okolo 48 korun. Za socialismu byly ceny někde jinde a pro nás dnes zcela nepředstavitelné. Balení 250 g másla se za socialismu prodávalo za 10 korun.

Mléko v igelitových pytlících

Když pomineme, jak se postupem času mění vzhled a balení polotučného mléka, rostou i jeho ceny. Nejenže je ovlivňuje samotná hospodářská výroba a náklady spojené s výrobou mléka, ale také doprava a balení, které výrobci používají. Dříve se mléko prodávalo v klasických igelitových pytlících, dnes je v papírových krabicích vyztužených alobalem. Cena mléka se dnes pohybuje okolo 18 korun za litr. V dřívějších dobách bychom za stejné množství zaplatili 2 koruny.

Cukr byl naše zlato

I cena cukru šla v posledních letech výrazně nahoru. První kostka cukru se v naší zemi začala vyrábět ke konci 19. století a stali jsme se rázem předním výrobcem tohoto sladidla. Dnes si kilo cukru můžeme koupit za 26 korun. Pokud narazíme na akci, tak v průměru za 14 korun. Za socialismu bychom ale ušetřili a za kilo cukru bychom dali 8 korun.

Ani na pečivu se šetřit nemuselo

Chléb nesmí chybět v žádné domácnosti a dříve se mu říkalo jídlo chudých. Za druhé světové války byl chléb nedostatkovým zbožím, protože bombardování a nálety způsobily nevratné poškození polí. S postupem času však vznikaly i nové druhy chleba a změnila se i jeho cena. Dnes za bochník zaplatíme od 25 korun, v dřívějších dobách stál chléb neuvěřitelné 3 koruny.

Rohlík za pár haléřů

I cena pečiva výrazně vzrostla a nejvíce je to vidět na klasickém rohlíku. Dnes ho můžeme sehnat i za tři koruny a přemýšlíme nad tím, proč jde cena tak nahoru. Může za to nejen zdražování obilí, ale také ostatní náklady spojené s dopravou a výrobou. V dřívějších dobách stál rohlík 30 haléřů.

Retro váha v obchodě RUBEN M RAMOS / Shutterstock

Levné bílkoviny pro každého

I vajíčka postupem času mění svůj tvar, dodavatele a především cenu. Pokud bychom dnes hledali, našli bychom vajíčka za 5 korun za kus. V dřívějších dobách byla vajíčka levná a stála přibližně 1 korunu. Dnes naprosto nepředstavitelné.

Také kuřecí maso podražilo

Dnes si kuře koupíme výjimečně a budeme přemýšlet, zda opravdu chceme na víkend udělat řízky či nikoliv. Cena za kilo vykostěného kuřete je dnes někde okolo 74 korun. Za socialismu bychom ale stejné balení kuřete koupili za 30 korun.

Pivo bylo za 5 Kčs, pivaři přesto remcali

Oblíbený nápoj Čechů, který patří k tradičnímu víkendovému obědu. Nejdražší klenot, který máme a na který nedáme dopustit. Jenže i cena piva se mění a například půllitr plzeňské dvanáctky nás dnes vyjde na 27 korun. V dřívějších dobách stejné množství piva stálo 5 korun, a to bylo některými považováno za drahé.

Kouřil skoro každý

Cigarety jsou další položka, která se pohybuje na předních příčkách prodeje. Krabička cigaret v dřívějších dobách vyšla na neskutečných 14 korun, a to ještě bylo v té době považováno za velmi drahé. Dnes si kuřáci mnohonásobně připlatí a obyčejná krabička cigaret vyjde i na 120 korun.

Zdroje: Kupi, iRozhlas, stoplusjednicka, Coop