IKEA nově nabízí bezmasou variantu oblíbených kuliček

Ochutnáte veganské kuličky, nebo zůstanete u masových? Ikea

Od 1. srpna nabízejí české restaurace IKEA i veganskou variantu legendárních kuliček. Důvodem je snaha o prosazování ekologicky udržitelnějšího přístupu. Verze bez masa má ve srovnání s tou masovou pouze 4% klimatickou stopu, příjemným bonusem je ovšem i její nižší cena.

Přečtěte si také

Dnes jsme přešli na zimní čas – i přesto, že se Evropská unie dohodla na ukončení střídání času
Dnes jsme přešli na zimní čas – i přesto, že se Evropská unie dohodla na ukončení střídání času

Miliarda kuliček ročně

V České republice prodá IKEA každý rok 17 milionů masových kuliček, celosvětově pak dokonce celou miliardu. Švédská firma letos v dubnu prozradila, že pro přípravu 20 kuliček spotřebuje čtvrt kilogramu vepřového a půl kilogramu hovězího masa.

„Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 procent našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o osm procent,“ říká zástupce firmy Jakub Slavík.

100% veganské složení

Nová verze kuliček je čistě veganská, neobsahuje tedy žádné ingredience živočišného původu. „Ve fázi vývoje bezmasých kuliček bylo naším hlavním cílem znovu vytvořit chuť a texturu podobnou masu, a to pouze za využití rostlinných ingrediencí. Zkoušeli a testovali jsme různé přísady a metody a s konečným výsledkem jsme velice spokojení,“ doplňuje Alexander Magnusson, šéfkuchař a vedoucí projektu v Ikea Food.

Bezmasé kuličky Ikea si můžete připravit také doma Ikea

V restauraci i na prodejně

Stejně jako masové kuličky se i zeleninová varianta bude podávat s bramborovou kaší nebo s hranolky, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou. Obě varianty navíc můžete v prodejnách IKEA koupit i zmražené, abyste si je mohli připravit také doma.

Bez masa ve fast foodech?

Kromě švédského řetězce začínají nabízet veganské a vegetariánské alternativy i leckteré fast foody. Například veggie burgery prodává v Česku třeba Burger King, v zahraničí pak fast foody jako Bareburger, Carl's Jr. nebo White Castle.

Masové kuličky? Můžete si pro ně zajet i blíž

Maso nekonzumují 4 % Čechů

Podle průzkumů agentury Ipsos jedí Češi maso pravidelně. Minimálně jednou týdně ho zařazuje do svého jídelníčku 82 procent mužů a 77 procent žen. Čtyři procenta Čechů se masu vyhýbají a přibližně stejný podíl populace patří i mezi takzvané flexitariány, tedy osoby, které maso a ryby jedí pouze příležitostně. Stravu s omezením nebo vyloučením masa u nás upřednostňuje desetina lidí. A zbytek, těm už na tom, jestli konzumují potraviny živočišného či rostlinného původu, vlastně příliš nezáleží.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!