Nahraďte bílou mouku: Upečte si pečivo z cottage sýra

Upečte si housky z cottage sýra Canva

Těsto na rychlé houstičky umícháte z cottage sýra a například oříškové mouky. Pečivo plné bílkovin chutná trochu jinak než to běžné, nadýchané bílé. I tak si jej ale určitě rychle zamilujete, a to jednak coby přílohu a jednak i coby plnohodnotný pokrm. 

Přečtěte si také

Jak vybrat opravdu dobrý robotický vysavač, který za vás dokáže vysát i vytřít
Jak vybrat opravdu dobrý robotický vysavač, který za vás dokáže vysát i vytřít

Mouka ovlivní chuť i soudržnost

Při práci s oříškovými moukami musí být člověk tak trochu kouzelník, jelikož jim chybí lepek a z něj plynoucí přirozená soudržnost. V receptu, který vám představíme, se o tvar postará vajíčko a o nadýchanost kypřicí prášek

Co oříšková mouka naopak nepostrádá, je chuť! Máte rádi cottage sýr s oříškovou posypkou či ořechy naslano? Pak vás okouzlí varianty chuťově nejvýraznější – vlašské ořechy, lískové ořechy nebo pistácie.

Máte-li raději jemnější chuť, která bude co nejvíce podobná klasické mouce, zvolte mouku mandlovou, případně najemno namleté para či kešu ořechy. 

Tip: Pro jemnější výsledek je vhodné mouku ještě jednou přemlít, například rozmixováním ve smoothie mixéru.

Sýrem cottage se dá nahradit bílá mouka do pečiva Pixabay

Kvalita cottage sýra je zásadní!

Dokud cottage sýr sami neochutnáte, jeho kvalitu zkrátka nepoznáte. V závislosti na výrobci mají sýry různé konzistence – některé jsou téměř tekuté, jiné zase velmi pevné. A i na chuť sýra je potřeba dát pozor – i ta je totiž různorodá, ale v připravovaném pečivu bude rozhodně znát!

Druh cottage sýra, který si pro pečení zvolíte, by vám tedy měl hlavně chutnat. Zároveň je vhodnější, aby byl spíše jemný, smetanový a obsahoval více sýrových kuliček než tekutiny. Tu ale můžete klidně i slít a pracovat pouze se samotnou sýrovou hmotou.

Tipy na cottage sýry

  • Milki Line Cottage sýr patří k těm více smetanovým a jemnějším, dejte však pozor na gramáž, která je 150 g. Cena se pohybuje kolem 20 Kč.
  • Madeta Cottage sýr je chuťově vyrovnaný, český produkt s gramáží 200 g. Cena kolem 30 Kč.
  • Farmářský Rohlík cottage sýr váží 150 g a za jeho kvalitu zaplatíte kolem 44 Kč.

Ořechy – základ na moderní oříškové mouky

Recept na houstičky s cottage sýrem a oříškovou moukou

  • 1 balení cottage sýru, 200 g
  • 100 g oříškové mouky (mandle, ořechy)
  • 3 vajíčka
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • bylinky dle chuti, koření či kmín
  • slunečnicová, sezamová nebo dýňová semínka na posypání

Do oříškové mouky nejprve vsypeme a promícháme v ní kypřicí prášek a následně i všechny další ingredience. Těsto vypracováváme tak dlouho, dokud není tužší a dostatečně lepivé. Poté z něj rukama uhněteme bochánky (z tohoto množství by mělo jít o zhruba 7 houstiček), které položíme na pečicí papír a vykrojíme do nich kříž, aby se lépe propekly. V předem vyhřáté troubě je následně pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C.

Pečivo můžete uchovávat v mrazáku Canva

Jak dlouho pečivo vydrží a co na něj dát?

Chuť houstiček je nejlepší, pokud jsou dokonale vychladlé. Jsou výtečné jen tak s máslem, ideálně se ale hodí i jako příloha ke grilovanému masu nebo k výborným pomazánkám a zeleninovým salátům. Obsahují hodně bílkovin, můžete je tedy považovat za plnohodnotné jídlo.

Chcete-li, aby si houstičky zachovaly svoji chuť delší dobu, nenechávejte je vytažené déle než do druhého dne. Pár čerstvých si ale můžete klidně i uložit do mrazáku a naplno si je vychutnat až později.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!