Zahradní sprcha může být i dokonalou ozdobou zahrady. Jak a co si zjistit před nákupem?

Žena se sprchuje v zahradní sprše Africa Studio / Shutterstock.com

Pobyt na zahradě je za hezkého počasí skvělou volbou. Ať už se však věnujete sportu, relaxování nebo práci, na slunci se vaše tělo brzy zahřeje a oblije vás pot. Horké letní dny lákají k ochlazení a příjemnou úlevu přináší zahradní sprcha. Můžete být překvapeni tím, kolik druhů existuje – a abyste vybrali správně, poradíme vám, čím se při výběru řídit.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Proč zahradní sprcha?

Proč si kupovat zahradní sprchu, když mám bazén? Takto uvažuje mnoho lidí, ale důvod je prostý. Pokud se před koupelí v bazénu řádně neumyjete, budete do něj neustále přinášet mnoho bakterií a nečistot. Dát si sprchu před bazénem znamená méně starosti s jeho čištěním.

Pokud bazén naopak nemáte, sprcha je jeho příjemnou alternativou, která vám umožní se zchladit. Obzvláště vhodná je na místech, kde si na zahradě hrají děti – jejich organismus se často přehřeje a díky sprše se mohou průběžně ochlazovat. Je nicméně důležité nekupovat ji unáhleně, protože s vámi bude mnoho let a mohli byste litovat, že jste si nedali při nákupu větší pozor.

Dvě malé děti v zahradní sprše FamVeld / Shutterstock.com

Pevně stojící, nebo přenosná?

Ceny zahradních sprch se pohybují v průměru od 200 Kč až po tisíce. Nejjednodušší varianty představují tyč s hlavicí, kterou zapíchnete do země a pomocí rychlospojky k ní připojíte zahradní hadici. Taková sprcha nemá žádné funkce, ale je skladná, levná a můžete ji umístit kamkoliv. Počítejte s tím, že levné modely mají krátkou životnost, avšak pokud nemáte vysoké nároky, svůj účel splní. Kromě tyče se vám nabízí také kempingové sprchy, které mají podobu vaku, který zavěsíte za větev. Vlivem gravitace se pak můžete osprchovat, aniž byste museli mít připojený zdroj vody.

Trávíte den na zahradě? Nezapomeňte se chránit

Pevně stojící sprchy jsou vyšší investicí, ale disponují atraktivním vzhledem, mají delší životnost a také více funkcí, například si můžete regulovat průtok a teplotu vody. Jen je třeba jim vyčlenit vhodné místo na zahradě. Pokud máte bazén, mělo by to být hned vedle něj.

Objem nádrže

Kvalitní modely obvykle disponují nádrží na vodu, takže nemusíte mít neustále připojenou hadici. Nejoblíbenější jsou solární zahradní sprchy, které je potřeba mít na slunném místě a kde se o ohřev vody stará slunce. Pokud se často sprchujete, vybírejte modely, které mají objem nádrže alespoň 20 litrů. Jestliže bude vaše sprcha trvale napojena na zdroj vody, není pro vás velký objem nádrže tak podstatný.

Vzhled, materiály a funkce

  • Nejlevnější sprchy jsou obvykle z plastu, dražší modely kombinují dřevo a kov. Nejlepší modely bývají z nerezu, což jim zajišťuje nejdelší životnost i snadnou údržbu.
  • Vzhled je důležitým prvkem obzvláště u pevně stojících sprch. Nemusí vypadat jako erární místo pro očistu těla a jelikož se stanou výrazným prvkem na vaší zahradě, nabízí se různé designové modely, které se stanou její ozdobou.
  • Pokud si chcete sprchování užít, oceníte funkce navíc. Můžete si třeba pořídit modely, které mají kohoutek pro omytí mohou nebo nabízí možnost přepnutí na ruční sprchu.
Zahradní sprcha může být i nenápadná 21MARCH / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

  • Horká voda – Pokud vaše sprcha nemá možnost regulovat teplotu vody a nádrž je celý den na slunci, dejte pozor, abyste se neopařili.
  • Údržba – Zahradní sprchy bývají odolné, ale pokud je nebudete čistit, mohou zarůst vodním kamenem, řasami, plísní a mohou se v nich hromadit bakterie.
  • Odtok vody – Důležitý je odtok vody. Pokud se sprchujete jen občas, voda se vsákne do země, časté sprchování nicméně může na zahradě vytvořit velké louže. Vytvořte vhodný odtok, abyste tomu zabránili.
  • Na čem budete stát – Při sprchování je nemyslitelné, abyste byli holýma nohama na zemi. Zajistěte si pod sebe podložku, rohož, vaničku nebo jinou platformu, díky které nebudete po kotníky v bahně.
Vytvořte si na zahradě oázu klidu
Akční letáky bydlení, zahrada na Kupi.cz Kupi.cz
  • Zástěna – Proč se sprchovat v plavkách, když se můžete svléknout donaha? V takovém případě myslete na pořízení zahradní zástěny, která vám dopřeje soukromí. Další možností je umístění sprchy na místo, které není ostatním na očích.
  • Tlak a zdroj vody – Zahradní sprcha potřebuje tlak alespoň 3 bary a dobře zvažte, jestli je třeba ji napojit na pitnou vodu, nebo jestli vám nestačí voda ze studny.
  • Značka – Snažte se vybírat značkové zahradní sprchy. Máte u nich větší pravděpodobnost, že budou kvalitní a budou mít delší životnost.