Cuketové nugetky se sýrem: Křupavá letní bomba bez masa, kterou zblajzne i zapřisáhlý masožravec

Smažené kulaté nugetky na talíři Sophia Michalčíková

Cuketové nugetky se sýrem jsou ideální volbou pro všechny, kdo chtějí rychlou, chutnou a lehkou večeři nebo svačinu. Křupavé, uvnitř vláčné a s rozteklým sýrem chutnají tak skvěle, že jim podlehne i ten, kdo cuketu běžně obchází obloukem.

Přečtěte si také

Trendy nehty na podzim 2025: Bude se zkracovat a hlavní slovo si vezmou efektní „velvet nails“

Cuketové nugetky se sýrem jsou geniálním vynálezem pro všechny, kdo milují křupavé smažené dobroty, ale zároveň hledají něco o chlup lehčího než klasické masové nugetky. Hodí se jako rychlý oběd, večeře, ale i jako pohoštění na zahradní párty nebo narozeninovou oslavu.

Jejich příprava nezabere víc než půl hodiny, takže je zvládnete i po dlouhém dni v práci. Navíc jsou skvělou volbou, pokud chcete své děti nenápadně naučit jíst zeleninu, s tímto receptem totiž cuketa projde bez mrknutí oka.

Cuketa: Letní královna zahrad

Věděli jste, že cuketa pochází z Itálie, kde se začala pěstovat už v 18. století? Díky své neutrální chuti se hodí nasladko i naslano a navíc obsahuje minimum kalorií, takže potěší všechny, kdo si hlídají linii. Obsahuje hodně vody, vitamín C, draslík i vlákninu a podporuje trávení.

Na zahradách roste od června do září, proto jsou právě letní měsíce ideální k přípravě rychlých cuketových receptů. Inspiraci na slané nugetky si rozhodně zapište, ušetří vám peníze i nervy, co s přerostlou úrodou.

Plody cukety na rostlině romiri / Shutterstock.com

Cuketové nugetky se sýrem – recept

  • Počet porcí: cca 4
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 2 střední cukety
  • 150 g tvrdého sýra (gouda, eidam nebo mozzarella)
  • 2 vejce
  • 50 g strouhanky do směsi
  • cca 100 g strouhanky na obalení
  • 2 lžíce jemně nasekané pažitky nebo petrželky
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • olej na smažení (např. slunečnicový)
Křehký cuketový koláč s žampiony a smetanovým sýrem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křehký cuketový koláč s žampiony a smetanovým sýrem

Receptů na zpracování cuket není nikdy dost. Kombinaci křupavého listového těsta s čerstvým sýrem, žampiony a pórkem s cuketou si zamilujete.

Křehký cuketový koláč s žampiony a smetanovým sýrem

Postup přípravy

  1. Cukety omyjte a nahrubo nastrouhejte i se slupkou. Nasypte je do mísy, osolte asi půl lžičkou soli a promíchejte.
  2. Nechte je 10 minut odstát, aby pustily vodu.
  3. Po 10 minutách cuketu pořádně vymačkejte v hrsti nebo přes čistou utěrku, aby byla co nejsušší.
  4. Tvrdý sýr nakrájejte na malé kostičky nebo hranolky, ideálně o velikosti 1,5 x 1,5 cm.
  5. Do velké mísy dejte vymačkanou cuketu, přidejte dvě vejce, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku nebo petrželku, trochu pepře, případně dosolte podle chuti.
  6. Přisypte 50 g strouhanky a vše důkladně promíchejte, až vznikne tvárná hmota, ze které lze tvarovat kuličky.
  7. Pokud je směs příliš řídká, přidejte ještě lžíci nebo dvě strouhanky.
  8. Naberte lžičku směsi, rozplácněte ji v dlani, vložte kousek sýra doprostřed a uzavřete do kuličky.
  9. Postup opakujte, dokud nespotřebujete celou směs.
  10. Každou nugetku obalte v misce s připravenou strouhankou, aby byla hezky obalená ze všech stran.
  11. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a nugetky smažte na středním plameni ze všech stran dozlatova, trvá to asi 2–3 minuty z každé strany.
  12. Usmažené nugetky vyndejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk.
  13. Podávejte teplé s česnekovým nebo bylinkovým dipem.

Tipy z kuchyně redaktorky

  • Pokud chcete, aby nugetky byly ještě chutnější, zkuste do cuketové směsi přidat lžíci parmazánu, dodá jim příjemnou chuť.
  • Místo smažení můžete nugetky upéct na plechu s pečicím papírem při 200 °C asi 20 minut, v polovině pečení je otočte, aby byly křupavé ze všech stran.
  • Pokud máte doma jen malou cuketu, množství si klidně upravte a místo pažitky použijte čerstvý tymián nebo bazalku, které jim dodají letní středomořský nádech.
  • Dávejte pozor, aby cuketa byla opravdu dobře vymačkaná, pokud zůstane vodnatá, nugetky se budou rozpadat.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP